Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 11:34 CET

Hrvatska

Startao četvrti program HRT-a

Zgrada HRT-a
Zgrada HRT-a
Usred krize, bez novih investicija i bez novog zapošljavanja Hrvatska radio televizija izbacila je na tržište novi proizvod –  četvrti informativni kanal HRT 4. Predstavljajući novi kanal, novi glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije Goran Radman pohvalio se da je projekt realiziran isključivo vlastitim resursima i snagama.

„To je prvi  'ajmo reći mutimedijalno projektiran i zamišljen zajednički projekt Hrvatske radio-televizije koji u cijelosti integrira sve naše resurse, dakle radio, televiziju, internet, a čak na svojevrstan način i glazbenu proizvodnju. Bit će to specijalizirani program koji će se u osnovi posvetiti ažurnim, kvalitetnim i dinamičnim informacijama lokalnog, regionalnog i nacionalnog sadržaja", kazao je Radman.

Malo podrobnije o sadržajima novog programa – koordinator cijelog projekta iz ureda glavnog ravnatelja Domagoj Novokmet naglasio je kako se HRT 4 obraća publici koja želi biti informirana.

„Obraćamo se publici koja je pred 10-15 godina bila prvenstveno fokusirana na dnevne novine, i očekujemo da će se sada prvenstveno fokusirati na HRT 4. Svakih sat vremena obnavljamo vijesti – nekada ih emitiramo uživo iz studija, a nekada su to vijesti koje idu samo sa 'skopova'. U međuvremenu kontinuirano obnavljamo informacije vezano uz promet i vrijeme i – naravno – prilagođavamo se svemu onome što se dešava u Hrvatskoj i u svijetu“, naveo je Novokmet.

Mentorica i idejna začetnica ovog projekta Tena Perišin, koja je neko vrijeme radila i na RSE, u izjavi za naš radio opisuje moguće dosege ovog novog news kanala:

„News-kanali svugdje u svijetu imaju jako malu gledanost, međutim njima gledanost raste u slučaju nekih 'breaking news' i u slučaju nekog događaja, pa smo se već sada osigurali tako da imamo već spremnu jednu režiju i kameru u slučaju 'breaking news'. U slučaju nekih izvanrednih vijesti mi već sada možemo emitirati 24 sata, a da proces proizvodnje vijesti na Prvom i Drugom programu ne trpi.“

HRT 4 bit će program na kojem informacija neće „odsklizati“  u drugi plan zbog primjerice sporta, pa se tu neće dešavati uobičajena praksa sa Prvog i Drugog programa HTV-a da se  zbog automobilskih trka ili nogometnih produžetaka otkazuju informativne emisije. 

Na HRT-u 4 kao programu koji pokriva cijelu Hrvatsku bit će mjesta za svih 7 regionalnih dnevnika – „Županijskih panorama“  -  koje su se prije mogle pratiti samo u kraju kojeg su medijski pokrivale.   Nakon dugo vremena Hrvatska radio televizija ide u obnavljanje opreme, i tu je prostor od kojeg će i HRT 4 profitirati, kažu u kući. A novi kanal bit će i iskorak preko granice. 

„'Četvorka' ima svoj život koji će ići i van granica Republike Hrvatske zato što je – nakon što se HRT 4 stabilizira – sljedeći korak da ga ponudimo kao besplatni kanal na svim međunarodnim platformama, jer je to po nama i najbolji način da se i Hrvati u inozemstvu detaljno informiraju o svemu što se događa u Hrvatskoj“, pojašnjava Domagoj Novokmet.

Enis Zebić

ZebicE+rferl.org

U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.