Dostupni linkovi

Subotić ponovio optužbe na račun Miškovića i Beka


Stanko Subotić Cane
Stanko Subotić Cane
Kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane, protiv koga je u Srbiji raspisana potjernica, u intervjuu za podgoričku In televiziju je ponovio optužbe na račun srbijanskih biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka da su njegovim novcem kupili „Večernje novosti“ i Luku Beograd i da mu taj novac nisu vratili. Subotić je ponovio optužbe na račun Ratka Kneževića, Aleksandra Tijanića i Nebojše Medojevića da sprovode kampanju koju su pokrenuli dvojica biznismena iz Srbije.

Intervju možete pogledati OVDJE

Prema verziji koju je Subotić iznio u emisiji, on je Miškoviću i Beku dao 26 miliona eura kako oni bi tim novcem kupili oko 65% akcija Večernjih novosti, uz obavezu da te akcije prenesu na njemački WAZ s kojim je Subotić imao ugovor. Međutim, oni su kupili akcije Novosti, prema tvrdnji Subotića za svega osam ili devet miliona eura, a ostatak novca je predstavljao njihov ekstraprofit:

„Novac je uplaćen preko moje firme „Senta“, na preduzeća Miškovića i Beka „Ardos“, „Trimaks“ i „Karamat“. Mišković i Beko su uz pomoć korumpirane vlasti i službenika, nezakonito preprodavali akcije Večernjih novosti, koristeći moj novac. Ta organizovana družina je pravila ekstraprofite. Kada je podignuta optužnica protiv mene u junu 2007 godine, shvatio sam da je razlog upravo nevraćanje pozajmljenog novca. Isto su učinili sa Slobodanom Radulovićem i opljačkali C-market, pa se Radulović krije u Španiji, isto su pokušali i u kupovini Knjaz Miloša“
, rekao je Subotić.


(Iz emisije "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" na TV B92, 15.marta 2010.)


Na sličan način je učinjeno i u slučaju Luke Beograd naveo je Subotić:

„Milanu Beku sam pozajmio 24 miliona eura svog profita iz posla sa jednom ruskom firmom. Beko je koristio taj novac, pravio fingirane ugovore kako bi izbjegao plaćanje poreza u Srbiji i sa zakašnjenjem mi vratio 16 miliona, dok osam miliona mi nikad nije vratio.“

Na pitanje odakle mu 50 miliona eura, Subotić je rekao da to nije ništa iznenađujuće, da može da ima i 200 miliona eura i da je to potpuno prirodno s obzirom, kako je rekao, da se već 30 godina bavi ozbiljnim poslovima i živi u Francuskoj i Švajcarskoj.
Drugi razlog je moje prijateljstvo sa Milom Đukanovićem i njihovim pokušajem da pravljenjem ružne slike o meni stvaraju lošu sliku o Đukanoviću.


Subotić je odbacio optužbe da se bavio švercom cigareta tokom devedesetih godina, nazivajući te tvrdnje besmislenim i kao dokaz ponudio nalaz OLAF-a (European Anti-Fraud Office) u kojem je konstatovano da su tvrdnje o švercu netačne i da je upravo Subotić žrtva krijumčara.

„Knežević, Pukanić, Rade Bulatović, Aleksandar Tijanić i kompletan kabinet Vojislava Koštunice su iz različitih interesa pokušali da me destabilizuju, da bi mi otimali imovinu, pljačkali i reketirali. Drugi razlog je moje prijateljstvo sa Milom Đukanovićem i njihovim pokušajem da pravljenjem ružne slike o meni stvaraju lošu sliku o Đukanoviću. Protiv Pukanića i Nacionala sam dobio 70 tužbi. Svi navodni dokazi koji se protiv mene nalaze u Italiji su falsifikovani, odnosno najprije su falsifikovali dokaze, a zatim odlazili u Italiju da svjedoče o tome što su izmišljali. Očekujem da će se proces u Italiji završiti pozitivno po mene“, rekao je Subotić.

Laž je da Šariću dugujem novac


On je saopštio da je Milo Đukanović njegov prijatelj koga poznaje od 1990. godine, ali je naglasio da mu nije pomogao u vezi distribucije cigareta kroz Crnu Goru tokom devedesetih godina.

„Đukanović nije mogao da mi pomogne ništa zato što sam ja imao distributerska prava multinacionalnih kompanija. U Srbiji su me ucjenjivali da prodam ta prava Marku Miloševiću na šta nisam pristao“
, rekao je Subotić.
Plaćenici Miškovića i Beka, odnosno Knežević, Medojević i Tijanić sada vode kampanju i daju izjave da sam povezan sa narkoticima i vrše pritisak na tužilaštvo da proširi optužnicu


Govoreći o poznanstvu sa Darkom Šarićem koga srpsko tužilaštvo optužuje za krijumčarenje 2,2 tone kokaina, Subotić je rekao da ga poznaje posljednje dvije godine i da ih je upoznao Marko Mišković, sin srbijanskog biznismena.

„Vrhunska je laž da ja dugujem Šariću novac. Šarić je zadnjih deset godina prihvaćen u Srbiji kao ozbiljan poslovni čovjek i čudim se šta sada govore o njemu. Ja sam ga sretao sa mnogim političarima i poznatim ljudima Srbije. Nisam imao informaciju da se Šarić bavi nelegalnim poslovima“
, rekao je Subotić naglašavajući da je besmislica da se on bavi švercom narkotika.

„Prvi predmet im je zapao u ćorsokak jer je sastavljen od lažnih dokumenata. Plaćenici Miškovića i Beka, odnosno Knežević, Medojević i Tijanić sada vode kampanju i daju izjave da sam povezan sa narkoticima i vrše pritisak na tužilaštvo da proširi optužnicu“, kaže Subotić.

On je ponovio da optužbe na račun lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića da ga medijski napada po nalogu Miškovića i Beka, da Medojević ima konsultantski ugovor sa Bekom koji mu daje naloge koga treba napadati. Subotić je ponovio da se nekoliko puta čuo s Medojevićem telefonom. Subotić je saopštio da je tužilaštvo u Ženevi napisalo optužnicu protiv osoba koje Subotić tereti da su ga oštetili.

Pročitajte i ovo:
Optužbe protiv Medojevića medijska namještaljka?
Subotić otvorio novo poglavlje u ratu tajkuna

Medojević najavio tužbu protiv TV IN

Medojević najavio tužbu protiv TV IN

Predsjednik opozicionog crnogorskog Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević najavio je da će protiv podgoričke Televizije In podnjeti tužbu zbog objavljenog intervjua sa kontroverznim srpskim biznismenom Stankom Subotićem.

Medojević će TV In tužiti Novinarskom samoregulatornom tjelu u Crnoj Gori i crnogorskoj Agenciji za radio-difuziju. Prema njegovoj ocjeni, koju danas prenose podgorički listovi Vijesti i Dan, sinoć objavljeni intervju je "blamaža", jer je Subotić, kako je objasnio, u Italiji optužen za "najteža krivična
djela".

Lider PzP je ocjenio da je Subotićev intervju "očekivani nastup očajnika protiv koga ima sve više dokaza u nizu evropskih zemalja za određena krivična djela".

Ponovljene ocjene Subotića da je radio za srpske biznismene Miroslava Miškovića i Milana Beka, lider PzP je opet negirao.

Medojević je rekao da "određene informacije govore" da će uskoro protiv Subotića biti podignute nove optužnice i da će on tada morati da bježi iz Švajcarske, a, navodno, skloniće se u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG