Dostupni linkovi

Štajnmajer u Beogradu: Nema novih uslova za Srbiju


Frank - Valter Štajmajer
Frank - Valter Štajmajer

“Nema novih uslova za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, priče da oni postoje su besmislica,” izjavio je Frank Valter Štajnmajer, ministar inostranih poslova Nemačke. On se u Beogradu se sastao sa najvišim zvaničnicima koji su mu preneli da Srbija, kada su u pitanju razgovori sa Prištinom, ne može preko nekih granica.

“Dijalog vlasti u Beogradu i Prištini i normalizacija odnosa su sastavni deo zadataka u napretku ka Evropskoj uniji. To nije ništa novo, to je preduslov od ranije. Niko u Evropi nije menjao uslove Srbiji ili postavljao nove, pa ni Nemačka. To su besmislice. Zajedno sa srpskim vlastima radićemo na tome da pregovaračka poglavlja u procesu pridruživanja Srbije EU budu otvorena što pre tokom ove godine,” rekao je Frank Valter Štajnmajer nakon sastanka sa Ivicom Dačićem, šefom srpske diplomatije i predsedavajućim OEBS-a.

Štajnmajer se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i pohvalio srpsku vladu jer je, kako je rekao, Nemačka impresionirana njenim reformskim naporima.

Vučić je izjavio da je odluka o otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU na evropskim partnerima.

Tu se ne radi o reformama, već o odnosu sa Prištinom, rekao je Vučić.

“Srbija razgovara sa kosovskometohijskim Albancima. Razgovaramo da naši odnosi ne budu ni pretnja ni smetnja bilo kome drugom na Balkanu. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. I radićemo mnogo na tome da dijalogom uspostavimo racionalne i razumne odnose i sa onima koji drugačije misle od nas”, poručio je Vučić.

On je poručio da ima tema o kojima ne može ni da razgovara, kao što je predlog da Srbija prepusti sto odsto hidropotencijala Gazivoda.

"Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati,” rekao je Vučić.

Frank Valter Štajnmajer i Ivica Dačić
Frank Valter Štajnmajer i Ivica Dačić

Zvaničnici u Beogradu ocenili su da Srbija i Nemačka trenutno imaju najbolje moguće odnose u savremenoj istoriji, koji su izrazito bliski i prijateljski.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, rekao je da je poslednjih godina izgrađeno političko poverenje, ali i da je privredna saradnja u usponu.

“Nemačka je i dalje jedan od naših najvažnijih partnera, sa spoljnotrgovinskom razmenom od 3,18 milijardi evra. Pored toga što ima velike investicije u Srbiju, Nemačka je i najveći donator. Od 2000. godine donacije iznose više od milijardu evra. Srbija je zahvalna Nemačkoj na promociji Zapadnog Balkana kao regije”, zaključio je Dačić.

Frank Valter Štajnmajer ocenio je da Nemačka i Srbija nisu iskoristile sav potencijal usled ekonomske situacije u svetu, ali je naglasio da razmena dve zemlje ipak raste iz godine u godinu. On je razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Šef Nemačke diplomatije došao je dan posle prve godišnjice srpske vlade, a nakon Beograda posetiće i Prištinu.

XS
SM
MD
LG