Dostupni linkovi

Šta sve može da vam se desi kada kupite stan u Srbiji


Porodica Šolar
Porodica Šolar

Umesto da se, kao što je obećavano, u oblast kupoprodaje nekretnina uvede red, čini se da se pred potencijalnim kupcima stanova pojavljuju nove zamke.

Državina – stari zakonski termin, koji se u Srbiji od skoro često pominje, naročito među onima koji su tek kupili ili nameravaju da kupe stan.

Sa državinom je, na njihovu nesreću, dobro upoznata novosadska porodica Šolar koja, nakon u najmanju ruku neobičnog sudskog epiloga, sada mora da deli svoj stan sa izvođačem radova zgrade, koji tvrdi da mu ga je investitor obećao.

Šolarovi, o kojima smo već pisali, svoj stan u kome žive sa tri male kćerke, kupili su legalno i uknjiženi su u katastru kao vlasnici.

Ipak, izvođač radova Nebojša Dragičević dobio je državinu jer je u stanu boravio neko vreme pre nego što je prodat. Nakon toga, Andrej Šolar je morao da mu preda ključeve.

„Trenutna situacija je da po toj privremenoj meri, imamo sudržavinu na stanu. To znači da i on i ja imamo pravo da živimo u tom stanu“, kaže Šolar.

Njegova porodica uvučena je u spor između izvođača radova i investitora. Izvođač traži da mu investitor isplati određenu sumu novca i preda nekoliko stanova. Pošto taj spor nije rešen na sudu, pokrenuo je poseban proces čiji je predmet stan Šolarovih.

Spor je kulminirao i u javnosti odjeknuo sredinom maja, kada je Šolarima stigla odluka suda o iseljenju. Naknadno je iz suda pojašnjeno da je u pitanju bila „greška u kucanju“.

„Meni je pretilo iseljenje iz moga stana koji sam kupio i za koji sam u katastru uknjižen kao jedini vlasnik, za koji polažem apsolutna prava i zakon bi trebalo da me štiti. Problem oko mog stana je to što su izvođač radova i investitor imali neke neraščišćene račune. Naime, jedan su drugog optužili da su mu ostali dužni i sin izvođača radova tvrdi da je izbačen iz tog stana kada je bio u završnoj fazi izrade. Na osnovu toga, on je poterao spor da mu se vrati državina i taj spor je vodio protiv investitora, a posle se to nekako prenelo i na mene“, kaže Andrej Šolar.

Pred porodicom Šolar sada je pravna bitka da njihov stan i bude samo njihov. Dok se epilog čeka, javnost Srbije upoznala se i sa slučajem porodice Jeličić iz Beograda.

„Ja sam već gotovo dve godine van svog stana. Boravim sa dvoje dece u iznajmljenom stanu koji je vrlo neuslovan. Samohran sam roditelj“, rekla nam je na početku razgovora Aleksandra Jeličić, koja je, nakon gotovo 10 godina, u oktobru 2013. iseljena iz svog stana koji je kupila u februaru 2004. godine.

Nekoliko meseci nakon kupovine je, kako nam je rekla, saznala da je između vlasnice stana od koje je kupila nekretninu i njenog bivšeg zeta, pokrenut državinski spor.

„U tom momentu, bivši zet nije imao apsolutno nikakva prava, čak šta više, imao je nezakonitu državinu jer je 2003. godine obio stan i u njemu boravio 10 dana. Onda je gospođa koja je bila vlasnik došla iz inostranstva, gde je živela i zamenila kompletan uložak vrata. On je uspeo, u tom nekom drugom procesu, da dokaže da je on ipak boravio poslednji u tom stanu i na osnovu toga je pokrenuo državinsku raspravu. To se, znači, sve dešavalo pre nego što sam ja kupila stan. 2008. godine su mi prvi put izvršioci pokucali na vrata. Onda sam se i ja uključila u taj spor između njih dvoje i nada mnom je, na žalost, 8. oktobra 2013. godine izvršena takozvana restitucija – vraćanje gospodina koji je dobio državinu, a mene su, sa decom, izbacili iz stana“, ispričala nam je Aleksandra Jeličić.

Ova dva slučaja unela su nemir u mnoge koji razmišljaju da kupe stan ili su to nedavno učinili, s obzirom da tu oblast i inače prati „loš glas“, te je svako ko se odluči za kupovinu nekretnine savetovan da bude ekstra obazriv i da pažljivo pogleda svaki papir.

Osvrćući se na primere porodica Šolar i Jeličić, Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, ukazuje da državina nikako ne bi smela da ugrozi prava vlasnika.

Uspešno će završiti parnicu samo onaj ko je nesumnjivo vlasnik, onaj ko je uknjižen. Onaj ko ima državinu, pitanje je kako je u državini i nema prednost u odnosu na svojinsko pravo, a to je vlasničko pravo“, rekao je Šoškić.

Nadležni već dugo najavljuju da će uvesti red u oblast kupoprodaje nekretnina. Međutim, kako se čini, kupce stanova, uz stare potencijalne probleme mogu da dočekaju još neke zamke i da, kao u slučajevima porodica Šolar i Jeličić, budu upleteni u sporove koji sa njima nemaju nikakve veze.

„Ja sam žrtva tuđeg spora. Ili, što bi se reklo narodski, kolateralna šteta“, kaže nam Aleksandra Jeličić dok se sprema za još jedno sudsko ročište.

A kako je do toga svega došlo i kako je ugroženo pravo svojine koje je neprikosnoveno i garantovano Ustavom?

Slobodan Šoškić zaključuje da se takve stvari u Srbiji dešavaju jer „Srbija još uvek nije uređena država, još uvek se ljudi ne ponašaju saobrazno jednom vladajućem pravnom poretku nego žive po modelu urušavanja ili urušenog pravnog poretka".

"Dokle god je to tako, biće takvih pojava, što tako bude manje, biće i manje takvih pojava“, konstatuje Šoškić.

XS
SM
MD
LG