Dostupni linkovi

Šta Srbija poručuje pismom Savetu bezbednosti


Ivica Dačić
Ivica Dačić

“Srbija ne razume ni smisao ni cilj rezolucije koja bi, osim što bi uticala na destabilizaciju u regionu, dodatno uticala i na destabilizaciju političkih odnosa u samoj Republici Srbiji”, navodi se u pismu koje je, kako prenose mediji, Ministarstvo spoljnih poslova uputilo stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a povodom britanske rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U pismu do kojeg je došao beogradski „Danas“ i koje je poslato iz kabineta šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, između ostalog stoji da „nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka zajedničkoj budućnosti”, te da “bilo kakva rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu, nego će, naprotiv, izazvati tenzije”.

Samo pismo je u suštini prilično neutralno i bez teških kvalifikacija, ocenjuje u razgovoru za RSE Aleksandra Joksimović iz Centra za spolju politiku.

Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

„Ono što sam videla u tom pismu jeste da takva rezolucija ne bi dala doprinos regionalnom pomirenju, ali se nikakve konkretne kvalifikacije ne spominju. Još uvek je potpuno neizvesno kakva je sudbina rezolucije. Dakle, još uvek nemamo jasan okvir kako će se o ovom predlogu uopšte razgovarati i da li će to biti stavljeno na dnevni red. Tako da mislim da prosto treba sačekati te neke elemente koje još uvek ne znamo da bismo videli u kom pravcu će se razvijati, pa da onda u odnosu na to imamo neke jasnije stavove“, objašnjava Aleksandra Joksimović.

Ona kaže da međunarodna zajednica ima čvrste stavove u odnosu na Srebrenicu i podseća na sedam uslova koje je Nemačka uputila Srbiji.

„Tu se, između ostalog, govori da se Srbija sa pažnjom mora odnositi prema zločinu u Srebrenici, kako bi došlo do pomirenja u regionu.“

Na pitanje da li Srbija ovim pismom rizikuje da se konfrontira sa Zapadom, prvenstveno sa Nemačkom, Aleksandra Joksimović odgovara:

„Insistira se da Srbija bude konstruktivan akter u regionu i mislim da je ona u velikom broju konteksta iskazala svoju konstruktivnost. Mislim da je premijer iskazao dobru političku volju već samom činjenicom da je iskazao svoju nameru da učestvuje u obeležavanju 20. godišnjice od zločina u Srebrenici. To već pokazuje da se sa dužnom pažnjom želi iskazati žal za žrtvama koje su evidentno nevino pale u Srebrenici“, ističe Aleksandra Joksimović.

XS
SM
MD
LG