Dostupni linkovi

Zašto ministar kulture zaobilazi bioskop "Zvezdu"?


Bioskop Zvezda
Bioskop Zvezda

Prošlo je više od tri sedmice otkako je beogradski bioskop “Zvezda”, zalaganjem mladih entuzijasta, otpočeo novi život, a iz Ministarstva kulture i informisanja još uvek nema nikakve reakcije. Zbog toga su aktivisti pred zgradom Ministarstva izveli muzički performans s porukom resornom ministru Ivanu Tasovcu: “Hvala što ne dolaziš”.

Ivan Tasovac
Ivan Tasovac

Pokret za okupaciju bioskopa pozvao je Ivana Tasovca na razgovor o budućnosti “Zvezde”, do nedavno zatvorenog bioskopa u kojem se, nakon upada aktivista, ponovo održavaju filmske projekcije. Iako je bilo dogovoreno da se sastanak između predstavnika Pokreta i ministra održi prošle sedmice, do toga nije došlo.

“Tokom cele akcije oko ‘Zvezde’ smo se obratili ministru da nas primi, jer smo imali konkretan predlog u vezi sa uviđajem koji je napravio Zavod za zaštitu spomenika o stanju zgrade bioskopa, koja je inače pod zaštitom države. Veštak je utvrdio da je ona u užasnom stanju, tako da ima osnove za razgovor na temu dodele staraoca zgradi, što je ejdna od mogućnosti rešavanja dela problema. Javila se njegova savetnica i rekla da će nam zakazati sastanak, a onda su ga otkazali i rekli da ne žele da nas prime i da možemo da pričamo samo sa nekim sekretarom. To je, u suštini, samo neka vrsta odbijanja, koja opet poručuje da to nije njihova nadležnost”, kaže za RSE Mina Đukić, rediteljka, od početka uključena u akciju oživljavanja “Zvezde”.

Kao odgovor na glasno ćutanje nadležnih, aktivisti su krajem prošle sedmice izveli mali muzički performans ispred Ministarstva kulture i informisanja. Po uzoru na reklamnu kampanju koju je pre nekoliko godina imala Beogradska filharmonija – na čijem je čelu tada bio današnji ministar kulture – Pokret za okupaciju bioskopa izveo je kratki koncert raštimovanog orkestra:

Snimak je okačen na sajt YouTube, uz poruku ministru “Hvala što ne dolaziš”, što je parafraza reklamnog slogana Beogradske filharmonije.

Performans pred zgradom Ministarstva kulture:

Ni posle ovog performansa nije bilo rekacije iz Ministarstva kulture i informisanja, kaže Mina Đukić, te dodaje da je Pokret ovim činom želeo da još jednom skrene pažnju nadležnoj instituciji na slučaj bioskopa “Zvezda”.

“Pa smo u to ime ovim performansom naznačili da se ovo pitanje, ipak, tiče Ministarstva kulture.”

Vrlo je verovatno da prvi čovek Ministarstva kultre i informisanja nije video perfrmans iz svog kabineta,pošto je tog dana bio u Gračanici, na premijeri predstave „Hotel Kosovo“. Odatle je poručio da “ne postoji mesto na svetu gde bih danas bio srećniji nego u Gračanici”.

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

Upad u “Zvezdu” i vraćanje u život bioskopa koji je nastradao u privatizaciji “Beograd filma”, među najvećim je događajima koji su se u Srbiji desili ove godine na polju kulture. Činjenica da resorni ministar ćuti o “Zvezdi” ne znači da nema razumevanja za aktiviste, ali je time prihvatio Vladinu politiku “ne talasaj”, kaže za naš program reditelj Lazar Stojanović.

“Ono što bih ja očekivao tu jeste da se ti problemi otvore i da se taj sadržaj produbi na sadržajan i konstruktivan način. Ono što ponašanje ministra Tasovca u stvari sugeriše da treba činiti je da to treba da ode pod tepih i da nije tako bitno. Tako da bi ministru Tasovcu moglo da se zameri što nije postupio kao nekadašnji ministar Saša Radulović i nije se oglasio protiv takve politike, ako ne može da sprovede ono što želi”, smatra Stojanović.

U međuvremenu, u “Zvezdi” svakodnevno traje bioskopski program, organizuju se debate na kojima se raspravlja o mogućim modelima upravljanja tim zdanjem, a aktivisti poručuju građanima: dođite u bioskop.

XS
SM
MD
LG