Srijeda, 01. april/travanj 2015, 15:14 CET

Srbija

Šta je uzrok konfuzije oko naplate carine na Jarinju

Prelaz Jarinje između Srbije i Kosova
Prelaz Jarinje između Srbije i Kosova
Ni nedelju dana od početka primene Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom, nije jasno kakav se režim sprovodi na prelazu Jarinje. Dok vlasti u Beogradu ponavljaju da će se tek razgovarati o tome da li će se na Jarinju naplaćivati carina i u čiji budžet će ići ta sredstva, predstavnici Euleksa tvrde da se ovaj prelaz po tome neće razlikovati od drugih.

Dok pregovarači timovi Beograda i Prištine pokušavaju u Briselu da utvrde šta su se zapravo dogovorili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači o Sporazumu o integrisanom upravljanju granicom – protesti Srba sa severa Kosova na Jarinju pokazuju da ni građani ne znaju po kojoj će proceduri ulaziti na ovom prelazu. To u prvi plan vraća pitanje da li se uprkos pisanim garancijama Vlade, inače, uslovu za prekid blokade radova na integrisanom prelazu na Jarinju, carina ipak naplaćuje i kuda ide taj novac.

Na to pitanje odgovor nema ni sam premijer Ivica Dačić, inače jedan od garanta izvršne vlasti da naplate carina za robu koja ide na sever Kosova neće biti.

„Sednica tih radnih grupa koje bi trebalo da otklone sve te nedostatke, jer smo se mi dogovorili u Briselu da neće biti naplate carina do 10. januara kada se nastavlja dijalog o tim temama o kojima je potrebno naći odgovorajuće održivo rešenje. Da li se plaćaju carine, dažbine, kome se plaćaju, kako se dele prihodi. Zato je bitno da se nastavi dijalog u tom smislu“, rekao je Dačić.

Prema tvrdnjama bivših pregovarača sa Prištinom u Sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima nigde nema govora o bilo kakvim prihodima koji bi se naplaćivali na prelazima između Srbije i Kosova. To je, objašnjava bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, namerno učinjeno tokom ranijih pregovora sa Prištinom kako bi se sprečila eventualna pogrešna tumačenja ili zloupotrebe.   

„Zato što je naš stav bio da Srbi na severu Kosova ne treba da plaćaju nikakve prihode prištinskim vlastima. I mi smo sa Editom Tahiri i Robertom Kuperom odbili bilo kakav razgovor o tome. Mi smo to stavili ad akta, zato što ta stvar mora da se rešava na političkom nivou, što se sada vidimo i dešava. Da li se u ovom trenutku naplaćuju carine, ja ne znam. Ali znam da je premijer Dačić i vlada Srbije dala pisane garancije da se to neće dešavati. Sada izgleda vidimo da se nisu dobro razumeli i da je Dačić ustvari rekao da će on tek 10. januara o tome razgovarati sa Hašimom Tačijem“, kaže Stefanović.

Jedna poruka za javnost, druga za Brisel

Uprkos tome što su se otvoreno protivili carinjenju robe za Srbe sa severa Kosova, bivši članovi srpskog pregovaračkog tima detaljno su razradili proceduru prilikom ulaska na prelazima sa Kosovom. Tako Stefanović tvrdi da bi na osnovu toga što su dogovorili najznačajniju ulogu trebalo da ima Misija Evropske unije na Kosovu.
Borislav StefanovićBorislav Stefanović
x
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović

„Ako se sve strane pridržavaju dogovora, carinu bi trebalo da naplaćuje Euleks. I veći deo prihoda bi trebalo da se uplaćuje srpskim opštinama na severu Kosova. Ali mislim da Hašim Tači na to neće pristati i da će naša vlast na kraju biti primorana da prihodi idu u prištinski budžet iz koga bi onda raspodelili ta sredstva na sever. Ne bi ih međutim davali opštinama u sistemu Srbije, jer ih smatraju ilegalnim. Prema tome, tu se postavlja pitanje da li su oni uopšte bilo šta uspeli da dogovore i da li mogu bilo šta da dogovore“, ističe Stefanović.

Mada se prvog dana tokom našeg boravka na Jarinju nije, po režimu saobraćaja, moglo videti da postoje problemi – očigledno je da su ostale mnoge nedoumice kakav će se režim sprovoditi na prelazima. Pojedini stručnjaci, među kojima je i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije, smatraju da je neiskrenost zvaničnog Beograda glavni problem. Pogotovo što su, kako tvrdi, još decembra prošle godine dogovorene neke procedure.

„Da li je razlog što strahuje od incidenata ili oni imaju interesa u tom nekontrolisanom kretanju robe i finasija to je nešto drugo. Takođe je vrlo interesantno da se Vučić i Dačić pozivaju na to da moraju da se poštuju dogovori koje je prošla vlada napravila sa međunarodnim zvaničnicima da bi Srbija ostala kredibilna država i da ne bi ispalo da ne poštuje svoje ranije preuzete obaveze. Čini mi se da ovaj deo, onaj deo koji oni za javnost u Srbiji neće da kažu i da to ide u ovu priču, jednu poruku za javnost u Srbiji, a drugu poruku, nažalost, za Brisel“, ocenjuje Milić.

Za to vreme, vladajuća koalicija i dalje obećava skoro usaglašavanje platforme o Kosovu, što je više puta do sada bilo najavljivano pa otkazivano. Najnovije opravdanje za kašnjenje stiglo je od jednog od čelnika Socijalističke partije Srbije Branka Ružića, koji je pokušao da objasni kako je to, kako je rekao, kompleksan tekst u čijem fokusu bi trebalo da bude, kako očuvanje državnih interesa, tako i uvažavanje realnosti.

„Ono što je najvažnije je da je državni vrh postigao praktično potpuno jedinstvo u vezi sa platformom o Kosovu, naravno i evropskih integracija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Mislim da će predsednik Srbije platformu šefovima poslaničkih grupa predstaviti do kraja nedelje“, rekao je Ružić.

Milan Nešić

mnesic+yahoo.com

Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga 5 godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Imer Grad: Gjilani
23.12.2012 21:20
BUCKO,cekam odgovor,gde si.Javi se komentarom.

Ime: Imer Grad: Gjilani
18.12.2012 20:25
ZA BUCKA.Bucko,Kosovo nije OTETO,od nikoga,nego ste okupirali 1912 godine na Mirovnoj konferenciji u Londonu.Ona se 1999 oslobodila te okupacije.Milosevic nije bio individua,nego je on u ime Srbije ucino je zlodelz koja se ne pamte,nad jednim narodom.On je sve crno i crno radio nama.I ne samo on,nego od 1912 godine nad nama je izvrseno sve najcrnije.Sto se dva miliuona Madjara tice u Rumuniji,mogu da ti kazem da Rumunjska vlast nikoga tamo nije ubijala,ili proterivala,ili bacila ubijene po Kladovo u Hladnjacama,ili pokopao ubijene 400 kilometara daleko od mesta ubistva.Ukoliko bi se Rumunija upustila u takvu avanturu,kao vi nad nama skoro jedan vek,naravno da ce sei oni osloboditi te torture,trazeci nezavisnost od Rumunije,i svaki normalan bi covek,to podrzavao,pa i ja.A sto se tice nezavisnosti,mi ga vec imamo i kraj je toga.Ali,reci ti meni sa argumentima,ko vam je rekao da je Kosovo bilo pre 1912 godine vase.U to su vas slagali.Budi mi pozdravljen,i ne preti vise nikome.

Ime: OTompotom Grad: EU
18.12.2012 05:27
nikolic treba da kaze Jedna poruka za javnost da je srbija cela , a druga sto mi u Kosovo i EU i za Brisel znamo....da srbija nije cela nego je iz sedam dela: Vojvodina,Sandzak, Presevska Dolina, Danilogradska Okrug, Beogradski okrug, i uza Srbija i Sumadija....i da je Republika Kosovo neovisna i suverena Drzava.....samo tako onda Srbija moze u EU i da prica o granicnim prelazima

Ime: Imer Grad: Gjilani
17.12.2012 20:22
Ljudi,ne radi se ovde o uplacivanju carine za robu,nego je ovde zahtev da se Kosovo vrati pod okriljem Srbije.Ni manje ,ni vise.Oni oce da nametnu da 2 miliona Albanaca povinuju se zahtevima 20.000 Srba,koji,eto nece da vide Granicu izmedju Srbije i Kosova.Tim Srbima,bi preporucio,DA MALO RAZMISLE,jer ovo sto sada traze,trebali su odavno da misle,i da ne dozvole milosevica da nas ubija,i sve ostalo sto nam je radio.Dakle,jedna stara poslovica kaze KASNO JANKO NA KOSOVU STIZE.E to je njihov pravi zahtev.Sto ne kazu za Granicne prelaze u ostalim tackama.Tu se radi i o kriminalcima,jer ostaju bas bez nista.Ali najvise se radi o zahtevu kriminalaca.
Odgovor

Ime: Bocko Grad: Bukovo
18.12.2012 02:14
Imer, neka je i 10 000 albanaca na Kosmetu, to ne znaci da to mora da bude druga drzava. Ako Vas je Milosevic ubijao kako kazes, onda se on uhvati sudi, i osudi, i kraj price! Svi Vi znate da je Kosmet nasilno odnet iz Srbije, sem ovog severa. Ko to ne zna, pogledajte se u oci! Ali, da je pameti, tj, da ameri zele celom balkanu kako kazu blagostanje, a i to znmo da ne zele, oni bi Vama rekli, a i nama, neka albanci na Kosmetu imaju svoju drzavu uredjenu kao sada, dakle najvisi stepen autonomije sa parlamentom sudovima i td, ali da ostane u Srbiji. Tu nekako niko ne gubi. Ovako, naravno, sto je i amerima cilj, dobijaju nestabilnost na duzi period, tj period dok imaju interesa da budu na balkanu! E, ali onog dana kada odu, ko zna sta ce tada biti. Jel sada, kada imate najvecu podrsku svih i kada ste najspremniji, necete dobiti nezavisnost, a kamoli tada. Moras i jos jedno znati, bezbroj je primera u evropskim drzavama, gde na odredjenom delu teritorija imaju jedno stanovnistvo u vecem broju, kao na primer 2 miliona Madjara u Rumuniji i td...Pa kako njima ne moze drzava da se da, a Kosmetu treba...Vremena se menjaju...Pozdrav, svako dobro!
Odgovor

Ime: obelix
18.12.2012 12:07
Ma dosta vise sa tim vasim bolesnim frazama ameri, pa ameri, i jos vise dosta vaseg veliko-srpskog primitivizma i sovinizma. Vi ste uzeli za sebe prava da stvarate kojekake sao mao drzavice u drzavi, uzeli ste za sebe prava da stvorite republiku sumsku, vi mozete sve, pa cak i da istrebljujete druge koji se usudjuju drugacije misliti i govoriti i ziveti... samo zato sto ste vi nebeska nacija... ma nemoj molim te, kako vas bre nije sramota?!.. i jos pride imate obraza sebe nazivati hriscanima...
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
18.12.2012 20:35
A ko si sad pa ti da "odredjujes" kad je kome "dosta"?

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Devenport: Odmah najteža pitanja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji na konfeneciji o procesu skrininga u Srbiji poručio da je Beograd napravio neophodan osnov za napredak u procesu pridruživanja i da značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi...

Iran: Pomoć, ali ne i oružje

Teheran je demantovao navode da isporučuje oružje pripadnicima grupe Huti u Jemenu, gde su nastavljeni vazdušni udari koalicionih snaga koje predvodi Saudijska Arabija

Francuska obećala brzu identifikaciju žrtava

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će svih 150 putnika i članova posade aviona Džermanvings koji se srušio u francuskim Alpima – biti identifikovano putem DNK analize do kraja nedelje.