Dostupni linkovi

Šta je budućnost Demokratskog fronta u Crnoj Gori


Miodrag Lekić sa kolegama iz Demokratskog fronta u izbornom štabu nakon predsedničkih izbora u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija
Miodrag Lekić sa kolegama iz Demokratskog fronta u izbornom štabu nakon predsedničkih izbora u Crnoj Gori, ilustrativna fotografija

Dvije godine od formiranja Demokratskog fronta, objelodanjeno je da se sprema reorganizacija tog najuticajnijeg opozicionog subjekta. Istraživali smo koji se modeli razmatraju i šta o toj inicijativi misle politički analitičari.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić u četvrtak je gostujući na TV Vijesti najavio reorganizaciju tog političkog saveza i potvrdio da je on bio autor ideje da se aktuelni konstituenti, Pokret za promjene i Nova srpska demokratija, stope u politički subjekt sa jedinstvenim programom i jasno definisanim unutrašnjim i spoljnopolitičkim ciljevima.

“To je predmet našeg razgovora i analize i kažem da ta tema nije tabu i niko nije imao apriornu odbojnost. Front mora dobiti funkcionalniju strukturu radi efikasnosti djelovanja, ali ja nijesam smetnja ni za jednu opciju - centralizovanja ili šireg saveza”, kaže on.

Ovaj politički savez, formiran prije dvije godine, odmah se nametnuo kao najuticajniji politički subjekt. Međutim, iako su funkcioneri Fronta heterogenost tog saveza, sastavljenog od dvije programski vrlo udaljene stranke, jedne građanske a druge nacionalne, od starta predstavljali kao prednost u polarizovanoj Crnoj Gori, te razlike vremenom su postale smetnja u funkcionisanju.

Nerijetko su se i dnevno-politički stavovi konstituenata Fronta sudarali, a razlike su očite i oko ključnih strateških pitanja, kao što su NATO integracije. Dok je Nova protiv pristupanja alijansi, NATO integracije su jedan od programskih ciljeva Pokreta za promjene. Emitovanje kontradiktornih stavova iz saveza sa obimnim programom od 595 tačaka, vladajuće partije često su valorizovale predstavljajući Front kao neozbiljnog pretendenta na vlast. Politički urednik dnevnog lista Vijesti Neđeljko Rudović za naš radio kaže da je reorganizacija DF-a pitanje koje se odavno nameće.

“Zato što očigledno imamo više lidera, partija i politika u samom DF-u koje nijesu uvijek u saglasju i očito je da svaka politčka struktura koja pledira da bude ozbiljna mora ići ka određenoj vrsti centralizacije. Ovdje razumijem da gospodin Lekić želi da formalizuje svoje liderstvo i ubuduće spriječi bilo kakva iskakanja od onoga što je njegov stav, a nije tajna da se to dešava”, ističe Rudović.

I predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da je krajne vrijeme da Front dobije funkcionalniju formu.

“S obzirom na način na koji je formiran DF, s obzirom na svoju heterogenost, on nije mogao djelovati na duži period. Nakon lokalnih izbora i ovakvog raspleta na red je definitivno došla i reorganizacija Fronta”, smatra naš sagovornik.

Rudović smatra da će najveći izazov biti usaglasiti programske razlike unutar jednog heterogenog saveza. On vjeruje da bi to morao biti prioritet.

“Bez obzira na dosadašnja poboljšanja, ovakva programska politika Fronta možda još nije dovoljna da uvjeri nezadovoljne birače DPS-a i SDP-a da im daju glas. Ovdje prvenstveno mislim na odnos prema ulasku Crne Gore u NATO”, kaže Rudović.

Samo dan nakon što je Miodrag Lekić izjavio da se u Frontu razgovaralo i o mogućnosti centralizacije tog saveza u medijima je objavljena informacija da je u završnoj fazi formiranje partije koju će predvoditi krilo članova Fronta Milana Kneževića i Predraga Bulatovića, a koja bi trebalo da djeluje unutar tog saveza. Oko mogućnosti utapanja partijskog identiteta u jedinstven poltički subjekt do sada se nijesu izjašnjavali ni funkcioneri NOVE I POKRETA. Dragiša Janjušević ne vjeruje da će lideri stranaka u Frontu lako pristati na totalnu centralizaciju.

“Reorganizacija će sigurno ići u drugom pravcu, ka mekšoj centralizaciji, gdje bi se predsjedniku Fronta dala veća ovlašćenja i inicijativnost, a ne kao do sada gdje je Lekić više imao ulogu čovjeka koji balansira programske razlike”, zaključuje Janjušević.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG