Dostupni linkovi

Priča o skupljačima otpada: Šta ćeš, ne treba se žaliti


Deponija u Prijepolju
Deponija u Prijepolju

Oni ustaju rano i svojim kombijima ili improvizovanim vozlima sa prikolicom odlaze na deponiju krupnog otpada u Drugliće kod Priboja. Tu traže sve što su drugi bacili, papir, metal ali i odeću. Na ovoj deponiji smeća pokušavaju zaraditi za život.

Ono što je drugima nepotrebno i bezvredno skupljačima otpada je posao.Tako zaradjuju za život i prehranjuju porodicu. To je jedino što mogu jer drugog posla nemaju. Nije im bilo drago što smo došli, neke je sramota, oni koji pristaju na razgovor kažu nikome ne krademo iz usta, nikoga ne maltretiramo borimo se da preživimo.

Već 20 godina svako jutro najkanije do osam sati trideset osmogodišnji Elmedin Bajramović iz prijepoljskog naselja Brodarevo već je na deponiji.

„Skupljamo aluminijum, bakar. Da zaradiš nešto da staviš na stranu. To ne može. Ali uglavnom za život, može. Imam ženu i sina i mora od ovoga da se živi. Šta ćemo? Drugog posla nemamo. Primamo neku socijalnu pomoć, tri / četiri meseca i to je to. Ovde je zagušljivo. Pali se smeće. Zdravlje nam odlazi al' šta ćeš od toga živimo već toliko godina i moramo to da radimo. Kad dodje na deponiju Elmedin obavezno nosi rukavice i čizme.

I moj otac je radio ovo“, priča Elmedin dodajući da se na smeću može naći mnogo toga.

„Nadje se nekad i nešto od garderobe. To se opere, ako treba i zakrpi i to se obuče. Uglavnom nekako se snalazimo. Al' šta ćeš ne treba čovek da se žali. Od prodaje skupljenog metala Elmedin mesečno zaradi oko 10 hiljada. Metalni otpad skuplja i po selima Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Kaže da je i kuću napravio. Ne žali se, kako kaže samo da zdravlje posluži, i kad radiš pošteno, sve se može.“

Kad nije na deponiji Suada Bajramović iz Kolovrata odlazi u okolna sela i skuplja sve što se može prodati. Tako zajedno sa mužem izdržava troje dece.

"Ranije je moglo mnogo više da se nadje bakra, alumijuma, a sad teško. Ako i ja i muž radimo, pa nešto se i zaradi. A i to je preživljavanje od danas do sutra. Jes' da imamo socijalnu pomoć i dečji dodatak ali treba izdržavati toje dece.

Ovde na deponiji je najteže. Smeće je to. Bojimo se i zaraze. Ali šta ćeš. Deci moramo da obezbedimo da imaju sve kao i druga deca", priča Suada na koju vetar sve više nanosi dim i smrad od zapaljenog smeća. I ona kao i Elmedin nosi rukavice i čizme ali od dima i neprijatnog mirisa smeća zaštite nemaju.

XS
SM
MD
LG