Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 07:58 CET

  Srbija

  Šta će biti sa Miškovićevom imperijom

  Zgrada Delta holdinga u Beogradu
  Zgrada Delta holdinga u Beogradu
  U postupku koji se vodi protiv biznismena Miroslava Miškovića, kome je sudija Specijalnog suda odredio pritvor do 30 dana zbog sumnje o malverzacijama u privatizaciji putarskih firmi, mogla bi biti otvorena i finansijska istraga, tokom koje bi se utvrđivalo da li je nešto od njegove imovine proisteklo iz krivičnog dela. 

  Imovina Miškovića, koji je uz status najbogatijeg srpskog biznismena gotovo preko noći i za mnoge neočekivano, poneo i neslavan epitet najpoznatijeg pritvorenika, uskoro bi mogla postati predmet istrage. A te imovine je mnogo – i u Srbiji i van nje, kako lične, tako i poslovne.
   
  Njegova kompanija “Delta holding”, posluje naime kroz pet organizacionih celina i zapošljava 7.200 ljudi. Firme - članice bave se velikim brojem različitih delatnosti, između ostalog agrarom, proizvodnjom hrane, maloprodajom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama, uslugama osiguranja… Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine je ostvaren prihod veći od 300 miliona evra.

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da se o Miškovićevom poslovanju vodi više istraga.

  “U skladu sa tim se vode određene istražne radnje, a naravno, tužioci, kada bude jasno da postoji dovoljno dokaza, ići će u odgovarajuće postupke”, kaže Vučić

  Među pitanjima koje se postavljaju nakon privođenja Miškovića našlo se zato i ono kako će se proces, naročito finansijska istraga koju je najavio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, odraziti na njegovo “poslovno carstvo”, kao i na zaposlene u njemu? U “Delta Holdingu” uveravaju da se poslovanje nastavlja normalno i u skladu sa petogodišnjim strateškim planom bez obzira na privođenje vlasnika kompanije, a kako nam je rečeno, upravljanje kompanijom je preuzeo postojeći Bord direktora.

  Ekonomski analitičar i urednik u nedeljniku NIN, Milan Ćulibrk, ukazuje međutim da posle privođenja Miškovića, stvari u Delti više definitivno ne mogu biti iste.

  “Ja sam uveren da je ključne konce u kompaniji vukao gospodin Mišković i da će to u njegovom odsustvu to biti mnogo teže. I poverenje u samu kompaniju spolja, dakle poverilaca, bankara, kreditora, poslovnih partnera, sasvim sigurno je drugačije ukoliko je kompaniju vodio Mišković i ukoliko je sada vodi Bord direktora”, ocenjuje Ćulibrk.

  Čekati kraj postupka

  Pravni stručnjaci ukazuju da bi Miškovićeva imovina, ako postane predmet finansijske istrage, mogla biti privremeno zamrznuta, a da bi posle pravosnažne presude, bilo moguće i pokretanje postupka za trajno oduzimanje.
  Miroslav MiškovićMiroslav Mišković
  x
  Miroslav Mišković
  Miroslav Mišković

  Stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, objašnjava da takav scenario ipak ne bi trebalo da se odrazi na živote hiljada zaposlenih u Miškovićevim kompanijama, koji nisu učestvovali u malverzacijama, odnosno da spor države sa vlasnikom nekog preduzeća, u uređenim društvima, ne bi trebalo da znači i propast te firme.

  “Ako se vlasniku oduzimaju neka prava, pre svega mu se oduzimaju imovinska prava nad preduzećem i to preduzeće postane vlasništvo države i nastavi da radi normalno kao što je radilo i ranije. Eventualno se promeni menadžment ili se čak i ne promeni ako je dobar. I to preduzeće nema nikakvih problema u svome poslovanju. S druge strane, ako se vodi finansijska istraga, ona se, u suštini, odnosi na utvrđivanje porekla imovine – odakle neku imovinu ima neki vlasnik, na primer Mišković, na koji je način on tu imovinu stekao, kako je zaradio pare i da li je zarađujući pare plaćao obaveze prema državi. To nije ništa specijalno, to je prosto jedan proces u kome se eventualno ustanovi da ima više imovine nego što ima legalno zarađenih para, i onda taj višak imovine koji nema pokriće u normalno zarađenim parama država nacionalizuje, znači ona postane vlasnik tog dela, ali se ta imovina opet stavi u neku funkciju – ako mu se uzmu avioni, kuće, brodovi… oni nađu neku svoju svrhu u urednoj zemlji”, rekao je Bušatlija.

  Ni Milan Ćulibrk ne misli da bi zaposleni u Deltinim kompanijama trebalo da imaju razloga za brigu, dok o finansijskoj budućnosti samog Miškovića, kome pojedini mediji već predviđaju “prosjački štap”, kaže da je u ovom trenutku teško govoriti.

  “Ništa ne treba prejudicirati dok se ne vidi kako će se ceo postupak okončati. Na kraju krajeva, sve se može završiti ili podizanjem optužnice i izricanjem presude ili oslobađanjem. Dakle, u ovom trenutku je jako teško proceniti kako će se ceo postupak završiti i kakve će to efekte imati. Ali, u ovom trenutku je možda i bitno da se stvari, što se same kompanije tiče, nastave sasvim normalno, kao da se ništa nije dogodilo, ali će to biti jako teško. Tu se, pre svega, radi o ljudima koji su tu zaposleni, koji za to ništa nisu krivi, ali, s druge strane, ako se dokaže da je gospodin Mišković bio umešan u neke nedozvoljene, nezakonite radnje, on apsolutno mora da snosi odgovarajuće zakonske sankcije”, kaže Ćulibrk.

  Za razliku od zaposlenih u Miškovićevim kompanijama, razloga za brigu bi, čini se, mogli da imaju pojedini političari. Aleksandar Vučić je, naime, rekao da je bilo mnogo političara koji su bez dvoumljenja i neskriveno bili na strani vlasnika Delte, te da ima saznanja da je bilo više ljudi koji su od Miškovića mesečno primali od 30.000 do 50.000 evra, a da bi dokaze za to trebalo da pribave nadležni državni organi.

  *Mišković, koji se nalazio i na Forbsovoj listi najbogatijih, čovjek za koga se veruje da je kumovao formiranju srpskih vlada i bio mecena mnogim političkim partijama pritvoren je u sredu. Opširnije u tekstu Miroslav Mišković u pritvoru. Nakon saslušanja određen mu je jednomesečni pritvor

  *Da li hapšenje do juče najmoćnijeg čoveka Srbije vodi ka razotkrivanju pogubne sprege politike i tajkuna, pročitajte u tekstu Mišković iza brave, da li su na redu potkupljeni političari.

  * O tome ko je Miroslav Mišković i kako je stekao svoje bogatstvo, pročitajte u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo "
  Miroslav Mišković: Od Miloševića do Forbesa"

  *Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani Srbije mogu da vide na slučaju Mišković da sa državom nema nagodbe i dogovora kad su u pitanju kriminal i korupcija.

  *Niz sumnjivih privatizacija u BiH se vezuje za ime Miroslava Miškovića, a njegove poslovne veze vezane sežu i do visoko pozicioniranih bh. političara. Detalji u prilogu Razgranato Miškovićevo carstvo u BiH.

  *Jedan od najmoćnijih srpskih biznismena, poslovno je prisutan i u Crnoj Gori nakon izgradnje najvećeg trgovinskog centra u toj državi, ali i u oblasti telekomunikacija. Više možete pronaći u tekstu Crnogorske veze Miškovića, a njegov "pad" mogao bi protresti Crnu Goru.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic
  18.12.2012 22:29
  Imperija ce uzvratiti udarac i verujem da ce uspeti sve stvari dovesti na nivo ``Tresla se gora rodio se mis`` i jos bolji ``sve ovce na broju i svi vuci siti`` razlika ovaca dolazi kao donacija mocnog zapada. Imperija raspolaze napravom koja busi sto ne moze probusiti ni jedna burgija. Kada se ta naprava aktivira svi clanovi zakona ce dobiti jedno sasvim drugo znacenje bolje receno tumacenje. Setih se jednog moga pregovora kada mi kolega sa suprotne strane onako cinicno rece `` Kolega vasi su zahtevi i stavovi oke, ali pred vama je krivi prevod i prihvatite ovo sto vam nudim``, a naprava je univerzalna i tu ne treba nikakav prevod. Imperija je cudo, imperija je moc.....

  Ime: Charly
  14.12.2012 21:20
  Gadna situacija. Lose se pise Miskovicu. Pre ili kasnije uvek bi se pojavio neki Aca Vucic da mu promrsi racune i stane mu na rep. A svi su govorili Miskovicu da ne izigrava ajkulu sa velikim ustima koja je sve sitne ribe gutala oko sebe.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...