Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 23:55 CET

  Srbija

  Srpsko tužilaštvo aktivira predmete za "Oluju"

  Vladimir Vukčević
  Vladimir Vukčević
  Samo par dana nakon pravosnažnosti presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, tužilaštvo za ratne zločine Srbije počelo je samo da se bavi zločininima izvršenim u akciji "Oluja" i otvorilo šest novih predmeta na osnovu dokaza koje poseduje. Dok tužilac poručuje da se mora učiniti sve da zločini tokom "Oluje" ne ostanu nekažnjeni, nevladine organizacije, navode da za zločine u Oluji treba da se sudi u Hrvatskoj a da je na Srbiji da obelodani dokaze.

  Tek što je Haški tribunal stavio tačku na slučaj hrvatskih generala i odbacio optužbe o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata hrvatskog državnog vrha sa ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokušava na svoj način da se pozabavi onim što se događalo tokom akcije Oluja.

  "Na taj način pokušaćemo da ispravimo duboko neprihvatajuću presudu trojice sudija petočlanog veća Haškog tribunala", rekao je tužilac Vladimir Vukčević o odluci da aktivira predmete povodom zločina izvršenih u akciji "Oluja", da bi ubrzo potom postupak tužilaštva objasnio time da te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom već zato što je moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, pošto taj sud ima prednost u pokretanju postupaka, ali i da bi mogli da koriste dokaze tužilaštva u Hagu.

  Vukčević je za B92 pojasnio da tužilaštvo vodi predistražne radnje u vezi sa zločinima počinjenim na šest lokacija i da će sa hrvatskim tužilaštvom pokušati da razmeni dokaze očekujući da će oni otkriti izvršioce eventualnih krivičnih dela ratnih zločina.

  „Mi počinjemo tamo gde smo stali, mi već vodimo predistražne postupke na šest lokacija vezano za Oluju. Saslušali smo zajedno sa Veritasom veliki broj svedoka. To su lokacije Kijani, Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić. Imamo više lokaliteta u opštini Gospić, selo Bogorić, selo Vrebac, Donji Lapac, Debelo brdo, Srkašić, Zaslužnica, Rudoplje, Turjanski, Doljani, Babin potok. Takođe smo saslušavali svedoke vezano za akciju Bljesak i tu nas je zanimala lokacija u selu Merdari“, naveo je Vukčević.

  Vukčević istovremeno priznaje da se ove istrage ne mogu odnositi na Gotovinu i Markača ukoliko se ne bi došlo do neke nove činjenice za koju se nije znalo u vreme suđenja, poput na primer topničkih dnevnika, ali i dodaje da iako oni ne mogu ponovo biti suđeni da bi bilo dobro da se konstatuje da je postojao zajednički zločinački poduhvat gde bi faktički bila sankcionisana politika Hrvatske u to vreme.

  Srpsko tužilaštvo za ratne zločine već vodi ili istražuje slučajeve ratnih zločina koji su se dogodili u državama bivše SFRJ, pre svega u BIH,  a što je često bilo uzrok neposrazuma i zaoštravanja odnosa sa ovim državama.

  Na poslednji potez srpskog tužilaštva Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže da za zločine u Oluji treba da se sudi u Hrvatskoj a da iz Srbije treba da idu dokazi. Ona dodaje da radi vršenja pritiska ti dokazi treba da su javno izneti.

  “Ako imaju dokaze zašto to nisu do sada radili. Hrvatsko odvjetništvo je na desetine predmeta prebacilo u nadležnost tužilaštva Srbije i predati su dokazi. Na isti način treba da se ponaša tužilaštvo Srbije a nikako da zauzima političke stavove. Osim toga svi ti postupci bi se odvijali u odsutnosi optuženih što znači da onda nemaju neku svrhu, ne mogu da dovedu do onog što je potrebno a to je javno priznanje žrtava”, kaže Kandić. 

  Politički razlozi

  Zbog pokušaja Tužilaštva da sudi državljanima susednih država, svojevremeno su bili privođeni na granicama Ejup Ganić, nekadašnji član ratnog predsedništva BIH i Jovan Divjak, bivši general Armije BiH, na osnovu međunarodnih poternica za krivično delo ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, koje je raspisala Srbija. A u Beogradu i danas traje ponovljeno suđenje protiv Ilije Jurišića koga tužilaštvo tereti za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

  Bivši sudija Vojnog suda u Beogradu i Jurišićev advokat Đorđe Dozet kaže da odluka srpskog tužilaštva o aktiviranju predmeta za zločine u Oluji nije iznenađujuća za njega.

  “Srbija ima zakon po kome je nadležna za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije bez obzira na mesto izvršenja, bez obzira na okrivljenog i oštećenog. A čemu sve to služi, ja ne vidim neku praktičnu svrhu. Tužilaštvo po zakonu ima pravo da vodi postupke onako kako nalazi za shodno a da li će to doneti nešto dobro Srbiji to je već drugo pitanje”, kaže Dozet.

  Zbog same presude Haškog tribunala, ali i euforije koja je u Hrvatskoj pratila oslobađanje generala Gotovine i Markača zvanični srpsko-hrvatski odnosi su već zategnuti a otkazana je i zvanična poseta iz Beograda Zagrebu. Učinila je to potrpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

  Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba uz opasku da Hrvatska mora biti svesna da je haška presuda ne oslobađa od obaveze da se istraži ratne zločine koliko je to moguće posle 17 godina i izvođenja počinioca pred lice pravde, ipak nema razumevanja za potez srpskog tužilaštva i kaže da je Vukčević ako je imao dokaze za šest slučajeva te predmete trebalo da aktivira i pre presude Haškog tribunala.

  “Čak i meni koji pokušavam biti krajnje dobronamjeran i razumjeti frustracije koje je izazvala ova presuda, donesena sa tankom većinom i o kojoj će biti žučnih i pravnih i političkih rasprava, se čini da su tu pre svega u pitanju politički razlozi. Euforija oko oslobađanja generala u Hrvatskoj će se smiriti, međutim euforija iz duboke frustriranosti i dubokog osjećaja nepravde posebno kod koji sada već broje osamnaestu godinu izbeglištva se lako može pretvoriti u jednu mržnju koja će zagaditi odnose u regiji”, kaže Pusić. 

  Da bi se takva stvar izbegla potez je sada na hrvatskoj vladi i političarima koji moraju da pokažu da razumeju i priznaju stradanja Srba tokom Oluje, navodi Zoran Pusić, primećujući da je na iznenađenje svih takve reči izbeglim Srbima uputio upravo general Ante Gotovina.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 21:48
  Pa kad Hag nece morace Srbija. Izrael je pokazao kako se to radi, zar ne.
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  23.11.2012 11:01
  Moze,samo krenite.Lista ostalih naroda koje su vasi zaduzili je puno puno duza.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.11.2012 21:08
  Markane zar ne vidis da je politika kao kurva, mjenja se dnevno, mozda sutra Amerika drugacije pomisli, a onda Markane Adio. Historija ce se iz pocetka pisati.

  Ime: VB Grad: Beograd
  22.11.2012 21:17
  Steta sto niko od nasih politicara ne sledi g.Pusica-svima je vazniji rejting medju nacionalistima,a istina i nerad ne moraju da se isturaju u prve redove.
  Ali smehotresni g.Vukcevic gleda da ulovi u mutnom i da se istakne za jos jedan mandat nerada,pa krene u nabrajanje toponima i onda se nesto ili neko umesa i otkrijemo istinu:niti je sta radio,niti je o tome razmisljao bilo on bilo njegovi pretpostavljeni.Jer da je istina ovo sto govori onda Medari u Slavoniji ne bi dobili akcenat kao Merdari na Kosovu.Preslusala sam i audio snimak i nisam sigurna kaze li Medari ili Merdari,ali akcenat svakako nije u redu.

  Ime: P. A.
  22.11.2012 17:13
  Sreca je sto ovo i nije ozbiljno vec vise politicka manifestacija. Jer da su mislili ozbiljno, bilo bi komicno: srpsko tuzilastvo i srpsko pravosudje?! Pa svi znaju da toga nema. Postoje samo neki pravnici ovisni od politicara. Ne moze se nazalost imati pravosudje samo kad je prema vani, a karikatura kad je prema nama.

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  22.11.2012 06:54
  Srbi nikako da shvate da ne zive vise u SFRJ i da NISU VISE vladari i mocnici na cijeloj teritoriji bivnse SFRJ!?
  Dajte 'bre otreznite' se vise i shvatite da ste TOTALNI gubitnici!

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  22.11.2012 00:08
  Pitanje : Jesu li istrage i sudski postupci u vezi protjerivanja I ubijanja Vojvodjanskih Hrvata isto cekali zavrsetak Gotovininog procesa?Kada se srpske vlasti sa time misle pozabaviti?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 21:31
  Koliko je ubijeno Vojvodjanskih Hrvata u Srbiji?
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  23.11.2012 10:57
  Po mojim informacijama 30 i nesto Hrvata je ubijeno ili nestalo u Vojvodini.Oko 35000 je protjerano.

  Ime: prognanik Grad: svedska
  21.11.2012 22:09
  Ne treba im dozvoliti da srbi po svaku cijenu stave svoj ratni zlocin i agresiju u istu ravan sa zemljama direktno pogodjeni njihovom arogancijom i iskazivanjem sile ,Bosna ,Hrvatska i Kosovo ,kao i Slovenija trebaju se udruziti u zajednicku obranu od cetnistva iz Beograda,
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  22.11.2012 00:09
  Moramo svi glasno reci Beogradu dosta!
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  22.11.2012 15:39
  Dosta, Beograde! Sram da te bude!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.11.2012 17:09
  Nikola@
  Mora da si u skoli imao i predmat"sarkazam,"je li tako Nikola?Siguran sam,imao si dobru ocjenu?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.11.2012 21:26
  Obicno pravopis iz Rajvosa su koristili oni koji nisu mogli na prodju osnovnu skolu u Rajvosu, zar ne Jasare, kao Campo i ostali. Jasno nam je sad kojoj grupi "Intelektualaca" pripadas.
  Odgovor

  Ime: Vašar
  23.11.2012 01:22
  A ti mora da si imao pravopis u Švedskoj, je l' tako Jašare?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  23.11.2012 08:23
  Vasar@
  Moj pravopis i sve ostalo sto ide uz njega poticu iz Rajvosa.
  A, sto pitas?

  Ime: Alberto Kazani
  21.11.2012 22:02
  Pustanjem na slobodu generala Gotovine i Markaca prica sa "Olujom" je zavrsena. Moze srbijansko tuzilastvo da aktivira sve ove predmete -uzaludan im je posao. Rat se odvijao u
  Hrvatskoj,Bosni i kasnije na Kosovu.....a ne u Srbiji. Tuzilastvo u Beogradu moze da aktivira predmete samo za dogadjaje koji su se desili u Srbiji.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.11.2012 21:29
  Da samo Srbija je danas zemlja sa najvise izbjeglica u Evropi, a od toga najvise dolaze iz demokratske Hrvatske???
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  23.11.2012 11:44
  I Njemacka je bila zemlja sa 15 mil izbijeglih Volksdeutchera nakon WW2.
  Odgovor

  Ime: dejan za markana Grad: bg
  23.11.2012 21:31
  Markane junacino NDHII je napravljena u 21 veku u hrvatskoj.
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam.
  24.11.2012 04:14
  NDH?mislim da kasnis koje stoljece?Ali ako ti je tako lakse onda ok!Znam,ne znas drugacije izraziti svoje frustracije.Pokusaj sa sportom.Bilo sto sto ti pomaze.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  23.11.2012 22:07
  dejan@
  Pa sta?Da li su trebali pitati vas(Srbiju)za dozvolu?
  Cackali ste mecku ......i sad imate,to sto imate.
  Bolje nezavisna drzava Hrvatska,nego"Velika Srbija.

  Ime: bozhidar baljkas Grad: vancouver/sbnk
  21.11.2012 21:36
  srpski dokazi nisu dokazi sve dok ih hr sudstvo ne ocjene koa takve.
  srb ih moze podnjeti hr samo kao podatke,
  a ne kao dokaze.
  kad bi vukcevic makar toliko znao, bio bi nesto iskreniji i tocniji.
  ovako kako govori, da li iz neznanja ili radi obmanjivanja srba, govori kao politicari.
  jadna je srpska sirotinja kad ih takav svijet vodi.

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.11.2012 19:47
  Ceranje se nastavlja tako je hag rekao
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  21.11.2012 22:10
  Nastaviti ce se ceranjem dok Srbija ne izgubi Vojvodinu i Sandzak.
  Valjda ce posle toga ceranje prestati.

  Ime: Ante Grad: Dalmacija
  21.11.2012 19:39
  Gospodo srbi , pomirite se više da ste poraženi 1995 u akciji Oluja , neče vam pomoči nikakve tužbe ..... očajni ste , ali za to ste sami krivi .
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.11.2012 21:29
  Ante poranijo si sa slavljem mozda po vasoj logici svije zavrsava bitisanje ili
  Odgovor

  Ime: Momcilo Spasic Grad: Beograd
  21.11.2012 20:49
  Bolje bi bilo da su srbi iz Dalmacije ostali u Dalmaciji.
  Zbog srba u Srbiji.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.