Dostupni linkovi

Alpinista Dragan Jovović: Kako sam preživeo zemljotres u Nepalu


Kragujevački alpinista Dragan Jovović vratio se iz Nepala gde se u trenutku razornog zemljotresa nalazio u ekspediciji na Himalajima. Zemljotres koji je izazvao brojne lavine i obrušavanja kamenih masiva, kao i slike stradanja Katmandua i njegovih stanovnika, kao i opasnost u kojoj se i sam našao, zauvek će ostati u njegovom sećanju kao najbolnije iskustvo.

Alpinista Dragan Jovović iz Kragujevca, koji se upravo vratio iz zemljotresom razrušenog Katmandua kaže za Radio Slobodna Evropa da je Nepalu sada potrebna svaka vrsta pomoći, kako bi se što pre, bar delimično, oporavio od stihije koja ga je pogodila.

“U ovom trenutku, njima treba sve, a najviše lekovi i hrana. Hrana i lekovi će im sigurno trebati u dužem vremenskom periodu, tim pre što Nepal nema sopstvenu fabriku lekova i sve medikamente uvoze iz Indije, a i hrana uglavnom stiže iz inostranstva. Mislim da šatora imaju dovoljno, jer su njih prvo dobili naqkon zemljotresa”, kaže Jovović.

Naš sagovornik kaže da je katastrofa koja je pogodila ovu zemlju sa 20 miliona stanovnika neverovatnih razmera i da će mu trebati dosta vremena da potisne slike zastrašujućih prizora i stradalih ljudi, žena i dece.

“Ono što smo videli bilo je zastrašujuće i teško za gledanje. Tužno je to sve izgledalo i nema čoveka kome nije žao zbog toga što se dogodilo tom jadnom narodu. Ljudi su još uvek u veoma teškom stanju i nikome od nas koji smo se zatekli tamo nije bilo ni malo prijatno, pogotovu što mnoge od njih znamo. Jedino u tom trenutku što smo mogli da uradimo bilo je da njima i njihovim porodicama ostavimo novac koji nam nije bio potreban za povratak”, kaže Jovović.

Jovović je u trenutku zemljotresa, sa ekspedicijom alpinista, bio u pohodu na vrhove Himalaja na oko 4.000 metara nadmorske visine. Kaže da su imali mnogo sreće jer se u njihovoj neposrednoj blizini obrušio ogroman kameni masiv, a odmah potom protutnjala i velika lavina.

“Tlo pod nogama kretalo se levo, desno i to je trajalo sigurno 15 do 30 sekundi. U tom trenutku na par stotina metara od nas jedna strana planine se obrušila dole prema kanjonu. Bila je to takozvana kamena lavina, ali srećom da se u tom trenutku u kanjonu nije niko nalazio. Istovremeno, iz pravca u kojem smo trebali da idemo videlo se da i jedna snežna lavina prelazi preko naše staze koju smo trebali da pređemo. Išla je jako brzo noseći ledene gromade veličine jednog metra. One klizaju i ruše sve pred sobom i koga ta lavina pogodi teško da može da preživi. Srećom, ni na njenom putu u tom trenutku nije bilo ljudi, pa niko nije ni stradao”, prepričava Jovović najdramatični događaj u kome se našao boraveći šesti put na Himalajima.

XS
SM
MD
LG