Dostupni linkovi

Formiranje vlasti sledeće nedelje, Srpska i dalje sa istim uslovima


Skupština Kosova, 18. septembar 2014.
Skupština Kosova, 18. septembar 2014.

Lideri Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova na sastanku sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga izrazili su spremnost da 8. decembra održe sednicu na kojoj će se završiti konstituisanje Skupštine, ali i izglasati nova Vlada Kosova.

Hashim Thaci i Isa Mustafa obavestili su predsednicu o toku pregovora dve partije oko buduće vlade a u cilju formiranja novih institucija.

Oni su se istog dana sastali i sa poslanicima nevećinske zajednice, a kojima je rečeno da će oni biti deo izvršne vlasti na Kosovu.

Ranije je predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović u izjavi za RSE kazao da je spreman za jedan takav sastanak, te da ova lista ima i odgovarajuće uslove koji su, po njegovom mišljenju, realni.

Uslovi Srpske su od samog početka bili da se formira Zajednica srpskih opština, da se omogući povratak imovine SPC te zaštita srpskih spomenika, povratak raseljenih i anuliranje privatizacije u sredinama gde žive Srbi.

„Mi nismo dali neke maksimalne uslove. Oni su realni za potrebe srpskog naroda na KiM“, kazao je Jablanović.

Dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu, Ranđel Nojkić, kaže da je situacija Srba sada oslabljena, i da je sigurno da neće dobiti istu poziciju koju je ova zajednica imala u ranijem mandatu. To je zato što se Srpska nije na vreme aktivno uključila u formiranju vlade i parlamentarne većine, već je odlučila da ostane po strani.

„Ne očekujem da će Srpska imati nekakvu značajniju ulogu s obzirom da zaosta više ništa ne zavisi od Srpske. Srpska je sama sebe diskvalifikovala u svim ovim razgovorima. Ono što može Srpska da traži, i jedina šansa da svoju poziciju poboljša jesu pregovori u Briselu i da preko Beograda ali i preko institucija u Prištini insistira na rešavanju bitnih problema za srpsku zajednicu na ovim prostorima“.

On dodaje da Srpska treba postaviti uslove za učešće u vladu, ali ti uslovi moraju da budu realni, jer u suprotnom, oslabiće svoju poziciju.

„Mislim da poslednje izjave koje su bile od strane Srpske o uslovima su neprihvatljivi, zapravo, neobjektivni iz prostog razloga zato što članovi Srpske liste koji su danas poslanici u Skupštini Kosova su učesnici u privatizaciji, i sada vi tražite poništenje nečega što je vaš koalicioni partner, ili partner sa liste svojim potpisom to verifikovao. To su nerealni uslovi i isti se ne mogu da se postavljaju za ulazak u vladi. Ono što je sigurno jeste da će Srpska imati određene resore, kao što Ustav nalaže, ali na ovakav način veoma oslabljuju svoju poziciju. Ono što je realno jeste Zajednica srpskih opština, da se dogovore o ingerencijama koje će imati Srpska s obzirom da već postoje nekakvi zakonski okviri koji nisu dovoljni za definisanje ZSO. Znači, da se dogovore o tome koje su ingerencije i uslovi koji bi zadovoljili Srpsku oko ove veoma važne institucije. Realno je i zaštita crkvene imovine, povratak, institucionalna zaštita Srba u institucijama Kosova“.

Inače, koalicioni partneri DSK i DPK imaju dovoljno glasova da formiraju vladu, ali je prethodno i lider DPK-a, Hashim Thaci, poručio da nove institucije trebaju da imaju uključenost svih etničkih zajednica.

„Biće uključene i ostale etničke zajednice, što je garantovano i Ustavom, ali to je i naša volja”, kazao je ranije Thaci.

Srpskoj zajednici na Kosovu inače je Ustavom garantovano da vode dva ministarstva.

XS
SM
MD
LG