Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:52 CET

  Bosna i Hercegovina

  Srebrenica konačno dobija vlast: Svima fotelje, nema opozicije

  Srebrenica, decembar 2012.
  Srebrenica, decembar 2012.
  Srebrenica je jedina opština u BiH u kojoj nema opozicije i u kojoj sve političke opcije iz oba entiteta imaju fotelje, rezultat je to u utorak potpisane platforme, na kojoj će se više od dva mjeseca od lokalnih izbora graditi vlast u ovoj opštini. 

  Stranke su tako dogovorile da će direktorske funkcije i mjesta u opštinskoj administraciji dijeliti po principu pola mandata Srbima, a pola Bošnjacima.

  Dosadašnji predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović pojašnjava: 

  „Pozicija načelnika odjeljenja i sekretara u odnosu tri naprema tri, tako što su predstavnici bošnjačkog bloka dobili načelnika za prostorno, opštu upravu i društvene djelatnosti, javni servis. Predstavnici srpskog bloka su dobili sekretara, načelnika za funansije i načelnika za privredu.“  

  Sadik Ahmetović, predsjednik Opštinskog odbora SDA Srebrenica, uoči potpisivanja platforme kazao je da SDA i SBiH neće biti dio skupštinske većine ako ne bude bazirana na platformi koju je još u predizbornom periodu predstavio današnji načelnik Ćamil Duraković:

  „Ne dolazi u obzir ono što je doživjelo fjasko u javnosti BiH prije 15 dana da se mi tome kao pobjednici izbora priključimo. Manji se priključuju većima, to je pravilo politike. SDA i SBiH neće ući u skupštinsku većinu gdje će Bošnjaci biti manjina“, kaže Ahmetović.

  Od izričitog stava do jedinstva u odborničkim klupama:

  „Da zajedno u naredne četiri godine pokušamo napraviti još kvalitetnije iskorake u funkcionisanju opštine Srebrenica i života ljudi.“

  Podsjetimo, već mjesecima je upravo Srebrenica bila politička igračka svim partijama koje su se takmičile, s jedne strane u podršci tadašnjem kandidatu Inicijative “Glasaću za Srebrenicu” Ćamila Durakovića, i sa druge strane stranaka iz RS koje su, osporavajući i Inicijativu, a kasnije i rezultate izbora, stajale iza Koalicije za RS.

  Etnička manipulacija

  Na primjeru Srebrenice vidljivo je da je politika tek etnička manipulacija, navodi politički analitičar Enver Kazaz. Koaliranje s negatorima genocida, kaže, pokazuje svo beščašće političke stvarnosti.

  Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
  x
  Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
  Izbori u Srebrenici, oktobar 2012.
  „U Srebrenici se vodi politika postkonfliktne prevare od strane političkih moćnika. Budući da je izvršena manipulacija Srebrenicom, onda možemo ovako zaključivati: politički moćnici će dogovoriti svaku mogući koaliciju na taj način da ne riješe nijedan važan problem za građane BiH i to će voditi u dalju, duboku destrukciju društvenih vrijednosti u BiH. Majstori uništavanja društvenih vrijednosti su zapravo predsjednici političkih partija, odnosno lideri“, ocjenjuje Kazaz.

  Oko Srebrenice do unazad desetak dana nije bilo saglasnosti ni na političkom, ali ni na nivou CIK-a, što je dovelo do kašnjenja u potvrđivanju izbornih rezultata, dijelom zbog sudskih presuda, a dijelom i zbog prisutnih političkih stavova unutar same CIK.

  Slično sada već bivšem stavu SDA, lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon što je odbačen zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku za poništenje izbora u toj opštini, rekao je kako neće prihvatiti odluku, te da neće učestvovati u formiranju lokalne vlasti.

  Svi sa svima, nakon izrečenih neslaganja, a sve za ljubav vlasti, kaže Enver Kazaz:

  „Naravno da je politika kompromisa temeljna politika u BiH, ali kakav je to kompromis ako se on ne uspostavlja na osnovu vrijednosti, nego na osnovu političke nuižnosti da bi se bilo u vlasti kako-tako? Nakon velikih priča koje su pokrenute sa Inicijativom za Srebrenicu, današnji potpis Koalicije djeluje zaista kao čisto poništavanje svakog oblika politike kao javne i odgovornosti za opće dobro.“

  Ne tako davno istu platformu kategorički je odbijao prihvatiti i načelnik Duraković navodeći kako će podnijeti ostavku ako se ona potpiše. Danas je vidi kao Deda Mraza koji je donio divan poklon:

  „Ako je mogla biti bolja novogodišnja čestitka za jednog načelnika opštine, to je ovo. Ja sam objeručke podržao ovu platformu i nadam se, ako se svi budemo pridržavali ovih detalja, i ja kao najodgovornija osoba u ovoj lokalnoj zajednici, sigurno ćemo promijeniti stanje koje je pred nama“, kaže Duraković.

  Dok se redaju argumenti od toga da se radi o ličnim interesima potpisnika, a ne interesu Srebrenice, pa do toga da će se novom platformom oživjeti zamrla ekonomija u Srebrenici, jasno je da je ova opština bila poligon konačnog političkog obračuna koji je krenuo sa državnog nivoa.

  Sve se završilo pat pozicijom - svima sve, iako nije jasno kako će do jučer ljuti oponenti, sa potpuno različitim pogledima na Srebrenicu, njen razvoj i  prošlost, graditi zajedničku budućnost.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Covjecanstvo Grad: Balkan
  25.12.2012 20:21
  gradjani Srebrenice,Zepe, prijedora,Doboja,Bijeljine, Novoga,Gradiske,Banja Luke: Bosnjaci i Hrvati i Srbi i svi ostali sto se osjecaju kao gradjani drzave BiH treba da kazu vlastima genocidne,aparthajdske, i nacio-nacionalisticke,rasisticke tvorevine srpske sledece: Deklaraciju koja počinje sljedećim odlomkom:

  "Kada u toku historije postane nužno za jedan narod raskinuti političke veze koje su ga spajale s drugim i zauzeti među silama ovog svijeta posebno i ravnopravno mjesto koje mu daju zakoni prirode i Bog te prirode, dužno poštovanje mišljenja čovječanstva zahtijeva od njega da objavi sve ono što ga je navelo na to odvajanje...i da se svi prikljuce drzavi BiH i oragniziraju narodnu vladu i vlast kakvu imanormalne drzave.
  Odgovor

  Ime: Djukljanovic Grad: Stolac
  26.12.2012 20:00
  RSE ne objavljuje nista sto objasnjava Srpsku stranu i misljenja. Tzv. politika jednostranosti ... A sto se tice ovog "covjecanskog" komentara, predlazem da se dopuni navodima iz islamske deklaracije sto i jeste jedina pokretacka strana Bosansko-muslimanske zelje za dominacijom. Gledajte primjer Egipta. Da nije Republike Srpske, u Bosni bi vec odavno bio novi ustav uredjen po principima Kurana. Oko ba, budimo realni.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  26.12.2012 20:26
  Jeste, ovako ste preduhritili dzihatlije pa imate ustav i vlast u PC na principu rezultata genocida i nametutog svetosavlja...eto tvoje misljenje bas nadopunjuje to sto RSE ne trudi da cuje i "drugu stranu"..VI imate za sve objasnjenje.
  Odgovor

  Ime: Djukljanovic Grad: Stolac
  27.12.2012 01:46
  Uz postovanje objasnjenja da RSE uredjivacka politika filtrira sta ce se cuti, vecina objavljenog vristi o cetnistvu, genocidnosti i pljuvanju na sve sto ima ikakve veze sa Srbstvom. Toliko da nam je neobicno procitati nesto pozitivno, nesto za pomisao kako mozemo zivjeti zajedno. Eto i ovaj Zatko koji bi mogao da se svrstaje u grupu umjerenih saboraca Nove Bosnjacke inicijative uporno vezuje genocid sa svim sto je Srpsko. Kad shvatite razliku izmedju zlocina i genocidnosti, kad shvatite da Srbi imaju pravo zivjeti na svojem, ovakvi razgovori mogu krenuti nekom normalnosti koju evo cekam vec 20 godina. Ali nema, sve ista bagra laje li laje (izvini Zlatko tu nisam mislio na tebe jer ti to mnogo pristojinije radis).
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.