Dostupni linkovi

Srebrenica: Časovi istorije za holandske učenike


Holandski učenici u poseti Srebrenici
Holandski učenici u poseti Srebrenici
Učenici srednje škole iz Liovordena, sa sjevera Holandije, boravili su ovih dana u Srebrenici. Pomogli su u mještanima u malim poslovima, ali s velikim oduševljenjem, a radost je bila obostrana.

Srebrenica je dio istorije Kraljevine Holandije, naglašava profesor Martin. Mladi naraštaji iz Holandije zato moraju učiti istoriju i posjećivati Srebrenicu.

"Došli smo ovdje zato što mislimo da je ono što se desilo u Srebrenici značajan dio holandske istorije. Taj dio istorije želimo da prenesemo na učenike i usput da im pružimo priliku da nešto urade za stanovnike Srebrenice", pojašnjava Martin.

Osim posjete Srebrenici, učenici iz Holandije rade i na pomoći lokalnom stanovništvu.

"Radili su na bašti i pomagali da se obnove dvije učionice. Ovo je prvi put da smo došli, a namjeravamo svake godine da dolazimo. Ove godine je to naša škola organizirala, a za buduće dolaske ćemo vidjeti", ističe profesor.

Bernard je pomogao lokalnim stanovnicima, ali je upotpunio znanje iz bliske istorije.

"Lijepo je biti ovdje i pomoći ljudima, i naučiti nešto iz istorije. Pomogao sam da se farba škola. Najupečatljivija mi je bila posjeta Memorijalnom centru i mezarju. To mi je ostavilo veliki utisak", kaže Bernard.

Sandra je bila angažovana na uređenju škole. Vidjela je osmjeh na licima učenika.

"Djeca su bila jako prijatna, iako im nismo ništa dali. Bili su s nama, igrali se, smiješili se. Igrali su fudbal sa nama i družili se s nama", ističe Sandra.

Učenici u Holandiji uče istoriju o Srebrenici i Bosni i Hercegovini, ali, kako kaže Rigo, posjeta ovom gradu jako koristi.

"Jako je dobro otići od kuće i upoznati nova mjesta, a uz to, motivira nas kad dođemo u mjesto gdje možemo nekome pomoći. U školi smo učili o Srebrenici, i došli smo posredstvom škole, a ovdje smo posjetili Memorijalni centar, ispričano nam je sve što se desilo", navodi Rigo.

Kako kaže Jirum, vojnici nisu mogli zaštititi ljude u Srebrenici jula 1995. godine, ali su zato mladi tu da pokreću humanitarne akcije.

"Poznat mi je taj dio istorije, znamo da su holandski vojnici bili tu, da su bili u misiji. Da su bar pokušali da zaštite. Zato smo sad došli da bismo na neki način, koliko mi možemo u naše ime da se odužimo", smatra Jirum.

Među učenicima je i Džon koji je početkom 1995. godina bio u vojnoj misiji Ujedinjenih nacija u Srebrenici.

"Upoređujem sadašnje stanje sa januarom 1995., kad sam bio ovdje, kada sam vidio razrušene domove i kuće, gladne ljude... Onda sam otišao u Holandiju i to nisam mogao izbrisati iz svog sjećanja. 2009. sam došao iz Holandije, autom, i nisam baš vidio neke velike promjene u odnosu na prošlost, ali od 2009. do danas desilo se dosta lijepih promjena, ima obnovljenih objekata, izbjeglice su se počele vraćati... Situacija je drugačija", kaže Džon.

Srednjoškolci iz Holandije pomogli su ljudima u Srebrenici. Posebno su se družili sa mladima od kojih su saznali da mnogi od njih nemaju posla i zato bi rado napustili ovaj grad. Ipak, nisu u mogućnsti otići. Holandski srednjoškolci pružili su im utjehu jer su im bar nakratko udahnuli osjećaj zapada. I Srebreničani su nekada bili dio Evrope. Odlazili su na kafu i šoping u susjedne zemlje, a sada je potrebno dosta truda da Bosna i Hercegovina postane dio Evropske unije.
XS
SM
MD
LG