Dostupni linkovi

Srce više nije najveći ubica, sada je to rak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dijelovi Evrope dostigli su "tačku bez povratka" u kojoj kardiovaskularne bolesti više nisu vodeći uzrok smrti, pokazuje novo istraživanje.

U Evropi godišnje umire nešto više od osam miliona ljudi, a četiri miliona smrti uzrokuju kardiovaskularne bolesti. Studija naučnika objavljena u časopisu “European Heart Journal” pokazuje, međutim, da je u nekim zemljama rak postao veći ubica.

Broj smrti od kardiovaskularnih bolesti, odnosno srčanih i moždanih udara, u opadanju je već decenijama. Analiza Univerziteta Oksford pokazuje da muškarcima rak sada izaziva više smrti od kardiovaskularnih bolesti u devet zemalja: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Holadniji Portugaliji, Sloveniji, San Marinu i Španiji. Danska je zasad jedina zemlja u kojoj isto to važi i za žene.

"Rezultati nisu takvi jer je rak u porastu, nego zato što je došlo do velikog napretka u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti", rekao je BBC-u jedan od naučnika Majk Rajner. "Takav pomak kod raka još nije ostvaren", dodaje.

Međutim, istočni dio Evrope u tome znatno zaostaje. Kardiovaskularne bolesti u Belorusiji, Rusiji, Ukrajini uzrokuju više smrti muškaraca u starosnoj grupi od 55 do 59 godina, nego, npr. u Francuskoj kod dvadeset godina starijih.

XS
SM
MD
LG