Dostupni linkovi

Ugašen automobilski gigant 'Zastava'


Automobil YUGO na traci za sklapanje u Kragujevcu, 09. novembar 2008.
Automobil YUGO na traci za sklapanje u Kragujevcu, 09. novembar 2008.
Više od 1.200 radnika fabrike Zastava automobili prihvatilo je u utorak jednu od opcija socijalnog programa nakon čega će biti upućeni na tržite rada.

Preostali zaposleni koji se još nisu izjasnili učiniće to u sredu.

Višak radnika koji su prihvatili socijalni program dobiće otpremnine od 300 evra po godini staža kao i mesečnu nadoknadu za prekvalifikaciju, koja će u ovoj godini iznositi 22.000, a u narednoj 19.000 dinara.

Odlaskom radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak, nekadašnji jugoslovenski automobilski gigant, fabrika Zastava automobili će biti zauvek ugašena.

Kragujevačka Zastava osnovana je 1953. godine, a od tada je proizvela više od četiri miliona automobila, od kojih je oko 650.000 plasirano na tržišta 76 zemalja u svetu.

Njen najpoznatiji proizvod bilo je automobil jugo. Od 1986. do 1991. godine, na tržištu SAD prodato je više od 140.000 juga koji je bio i najprodavani automobil u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Mnogi radnici koji su tada montirali jugo za američko tržište, danas su se tužni i razočarani rastali od svoje fabrike.

Kraj Yuga




Zoran Marković, zamenik predsednika sindikata fabrike koja se gasi kaže da su mnogi radnici fabriku napustili plačući zbog gubitka posla ali i izbog gašenja njenog imena.

"Na žalost, to je surova istina koja se desila fabrici Zastava automobili, koja je bila pokretač metalskog kompleksa i automobilske industrije u regionu. Posle 50 godina, gledajući ono što je nekada radilo i što je bilo glavni privredni pokretač nekadašnje velike Jugoslavije, sada više ne postoji. Čak ni ime nije zadržano, tako da je i zaposlenima i meni veoma teško što se to ime Zastava automobili gasi", kaže Marković koji je 22 godine radio u toj fabrici.

Kao rekordna godina u istoriji Zastave upisana je 1989. kada je proizvedeno 220.000 vozila. Zastava je tada imala 53.337 zaposlenih radnika, a u proizvodnju juga za američko tržište bilo je uključeno 280 preduzeća iz 130 jugoslovenskih gradova.

Branimir Soldatović, bivši direktor Zastava, a sada predstavnik Fiat automobili Srbija, Kragujevac 05. decembra 2010.
Branimir Soldatović, bivši direktor Fabrike automobila kaže da je treći simbol tadašnje Jugoslavije, pored državne himne i zastave bio upravo automobil jugo.

"Zastava je u to vreme koristila uglavnom delove koji su se proizvodili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Naši veliki kooperanti su bili Jugoplastika iz Splita. Praktično, kompletan enterijer vozila bio je iz Hrvatske. Kočione sisteme nam je pravio Varteks iz Varaždina, a kompletnu elektroniku Iskra iz Kranja", kaže Soldatović.

Sunovrat sa raspadom Jugoslavije

Propast posla stoleća poklopio se sa početkom raspada bivše Jugoslavije, a proizvodnja automobila u Zastavi pred kraj prošlog veka sunovratila se na svega 10.000 godišnje.

Kragujevačka fabrika, koju je kupila poznata italijanska automobilska kompanija, sada nosi ime Fiat automobili Srbija. Italijani su do sada u kragujevačku fabriku već investirali oko 300 miliona evra i preuzeli 1.500 radnika. Ukupna investicija iznosiće oko milijardu evra, a u fabrici će raditi oko 4.000 radnika koji će godišnje proizvoditi 300.000 automobila.

Marković kaže da je ta nada jedina uteha za radnike koji su ostali bez posla i fabrike.

"Izuzetno je teško, ali bez obzira na sve to, nadamo se razvoju Fiata i njegovih kooperanata iu perspektivi da svi naši dosadašnji radnici pronađu posao kod Fiatovih kooperanata ili u samom Fiatu. To nam je jedina nada jer je Zastava nekada bila pokretač razvoja Kragujevca pa se nadamo da će to u budućnosti biti fiat i njegovi kooperanti", naglašava on.

XS
SM
MD
LG