Dostupni linkovi

Beograd između regionalne saradnje i pitanja Kosova


Predsednik Srbije Boris Tadić na Samitu SEECP, Sv. Stefan, 30. juni 2011
Predsednik Srbije Boris Tadić na Samitu SEECP, Sv. Stefan, 30. juni 2011
Srbija je, uz Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi, ove godine preuzela predsedavanje još dvema regionalnim inicijativama.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi iniciran je u junu 1996. godine, a njegov cilj je jačanje dobrosusedskih odnosa zemalja regiona i njegov preobražaj u zonu mira, bezbednosti i stabilnosti.

Uz ekonomiju, slični zadaci postavljeni su i pred Centralno-evropsku inicijativu i Regionalnu inicijativu za migracije. Zemlje regiona dele mnogo zajedničkih vrednosti i aktivnosti, kaže za naš program predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i dodaje da će Beograd u mesecima predsedavanja učiniti sve na ostvarivanju postavljenih ciljeva.

“Mi ćemo se uglavnom baviti pitanjem zajedništva na našem evropskom putu. Koristićemo iskustva jedni drugih i u tom smislu zajednički promovisati Evropi vrednosti koje potiču sa jugoistočnog dela Evrope i Balkana”, navodi Slavica Đukić Dejanović.
"Činjenica da su balkanske zemlje same sebi mnogo veći problem nego što im je bilo ko drugi", ocenjuje Dragan Popović.

Vlastima u Srbiji jasno je da bez uspešne regionalne saradnje, ne može biti ni evropskih intergacija. Ovakvi skupovi, pored ekonomskih prednosti, pružaju mogućnost zajedničkih političkih inicijativa koje su izuzetno važne jer šalju poruku da je saradnja u regionu institucionalna i da su države u stanju da sva nerešena pitanja rešavaju dijalogom i dogovorom.

Uz sadašnju politiku Srbije, Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, nije siguran da će Beograd uspeti da iskoristi sve prednosti ovakvih organizacija.

“Bojim se da će tu, kao i uvek, biti poteškoća jer je činjenica da su balkanske zemlje same sebi mnogo veći problem nego što im je bilo ko drugi. Mi svesno usporavamo regionalnu saradnju, plašimo se da hrabrije uđemo u sve to, uvek gledamo da li onaj drugi ima nekakav tajni interes i da li će da nam uradi nešto iza leđa. Odnos u regionu je opterećen nepoverenjem, i mislim da nam to ozbiljno koči saradnju i na, kraju krajeva, dovodi do toga da koristi nisu tako velike kao što bi mogle da budu”, ocenjuje Popović.

Fotogalerija: Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sv. Stefan, 30. juni 2011

Jedan od osnovnih problema koji koči saradnju država na institucionalnom nivou je odnos Srbije prema Kosovu.

U istom danu kada je na Svetom Stefanu preuzela predsedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, Srbija, konktretno njen šef diplomatije Vuk Jeremić, odbio je učešće na završnoj konferenciji članica Partnerske komisije Američko-jadranske povelje i SAD, jer je na njoj Kosovo imalo svog predstavnika.

Spoljna politika suštinski problem

Predsednik Srbije Boris Tadić je na Svetom Stefanu najavio da Beograd traži model asimetričnog učešća predstavnika Kosova na regionalnim skupovima. Da li će bilo kakvo rešenje biti moguće uz tvrd državni stav, na koji podeća i predsednica parlamenta:

„Mi nemamo nikakav problem kada predstavnici Kosova dođu sa oznakom 12 44 ili UNMIK. Mada, kada su u pitanju parlamentarci, mi uvek lakše nađemo zajedničku nit nego zvaničnici koji tvrdo poštuju državne stavove.“

Situacija je ovoga puta nešto drugačija u odnosu na one kada vlasti u Beogradu odbijaju da prisustvuju evropskim i svetkim okupljanjima, i propuštaju važne prilike susreta sa regionalnim i najvišim svetskim zvaničnicima.

Ove godine Srbija je na čelu tri inicijative čiji je član i Kosovo. Ona ne može da se ne pojavi, a jednako skandalozno bi bilo i da pokuša da spreči pojavljivanje predstavnika zvanične Prištine.

“Oni će sada kao predsedavajući imati mnogo veću ulogu u organizaciji, tako da će moći da nađu nekakvo kompromisno rešenje. Ali, to je samo privremeno. Suštinski problem je tu u spoljnoj politici Srbije. Ako sednete sa nekim kome na tabli piše Republika Kosovo, to ne znači da ste vi priznali Kosovo. Mi ne možemo da ignorišemo da ono postoji sa svojim ekonomskim i društveno-političkim sistemom. To je naš sused i ne vidim šta ćemo dobiti time što ćemo kao ljuta deca bojkotovati sve gde se pojavi Kosovo”, kaže Dragan Popović:

Što pre bude rešeno ovo pitanje, to će se brže krenuti u realizaciju različitih mogućnosti saradnje u regionu, na koje ukazuje zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Jelica Minić. Ona navodi i da napredak ipak postoji:

“Pokazalo se i na godišnjem sastanku Saveta za regionalnu saradnju, i na jučerašnjem sastanku ministara inostranih poslova zemalja jugoistočne Evrope da postoji visok stepen svesti o tome da ima veoma mnogo oblasti gde je regionalna saradnja bitna, ne samo za normalizaciju odnosa, nego i za vrlo konkretne aspiracije zemalja jugoistočne Evrope. Ako se poredi ovaj sastanak u Crnoj Gori sa sastancima koji su održani prošle godine u Istanbulu i prethodne godine u Moldaviji, može se videti da postoji napredak.”
XS
SM
MD
LG