Dostupni linkovi

NATO je otvoren za saradnju sa Srbijom


Stefan Abrijel na konferenciji u Beogradu, 14. juni 2011
Stefan Abrijel na konferenciji u Beogradu, 14. juni 2011
NATO je otvoren za saradnju sa Srbijom, ali odluka o eventualnom članstvu u tom vojnom savezu zavisi isključivo od nje, izjavio je u Beogradu Stefan Abrijel, vrhovni komandant Savezničke komande NATO za transformaciju.

„NATO u potpunosti prihvata i podržava odluku svake pojedinačne suverene zemlje. Mi želimo onaj nivo odnosa i intenziteta koji Srbiji odgovara i koji Srbija želi. A odluka o članstvu u NATO je suverena odluka Srbije,“ rekao je Abrijel.

Uz prisustvo vojnih predstavnika 55 zemalja sa šest kontinenata u Beogradu se prvi put održava Strategijska konferencija NATO i partnera.

Ovaj skup, rekao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, pokazuje da je Srbija posvećena razvoju doborsusedskih odnosa i da želi da pruži doprinos kolektivnoj bezbednosti u svetu.

„Potpuno svesni kakvu emociju izaziva NATO u Srbiji, preuzeli smo odgovornost za organizaciju ove konferencije jer duboko verujemo da je to opšti interes i da je to pogled u budućnost. Koliko su Japan, Brazil, Rusija, Kuvajt, Austrija ili Finska nakon ovog skupa bliži NATO-u, ili dalji, toliko će upravo biti i Srbija“, rekao je Šutanovac.

Doprinos svetskom miru

Vojni predstavnici Beograda rekli su da Srbija želi da da doprinos svetskom miru kroz učešće njene vojske u misijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Fotogalerija: Protest protiv NATO-a u Beogradu, 12. i 13. juni 2011

x
General Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da održavanje konferencije NATO pokazuje da je Srbija prepoznata kao pouzdan partner.

„Želim da istaknem da niko nije ni dovoljno veliki ni dovoljno jak da sve probleme može sam da rešava. I sigurno je da zajedno možemo mnogo više da uradimo. To je suština partnerstva i ove konferencije. Održavanje ovog skupa za partnere u Beogradu je veliko priznanje Srbiji, Ministarstvu odbrane, i Vojsci Republike Srbije za dosadašnje rezultate u reformi sistema odbrane, i naravno za naš doprinos stabilnosti u regionu", ocenio je Miletić.

Ipak, glavna poruka sa ovog skupa, rekao je Miletić, mogla bi da bude ono što je u svom izlaganju pomenuo general Brajan, vojni izaslanik Australije:

„On je u svom obraćanju istakao sledeće: Da mi je neko pre godinu dana rekao da ću danas sedeti u Beogradu sa 60 partnera i razgovarati zajedno sa njima o miru, rekao bih mu da to ne može da se dogodi. Sada verujem da može, demantujem sebe, i izuzetno mi je drago što sam ovde.“

Na skupu u Beogradu su i predstavnici vojski zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije, a izaslanici NATO poručili su da održavanje ove konferencije u Srbiji predstavlja jasan znak za budućnost regiona.
XS
SM
MD
LG