Dostupni linkovi

Dokaz intenzivnih odnosa sa SAD


Hillary Clinton i Boris Tadić u Beogradu, 12. oktobar 2010
Hillary Clinton i Boris Tadić u Beogradu, 12. oktobar 2010
Ognjen Zorić i Ljudmila Cvetković

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton u utorak je boravila u Srbiji, a nakon posete Sarajevu.

Predsednica Saveta za spoljnu politiku u ministarstvu inostranih poslova Sonja Liht posetu Hilari Klinton Beogradu u sredu vidi kao produbljivanje odnosa između Srbije i SAD. Ona za RSE kaže da je ovo prilika za uspostavljanje kontinuiranog dijaloga, ali i veoma značajno uključivanje Sejt departmenta u proces podrške evrointegracijama Srbije i budućim razgovorima Prištine i Beograda.

"Verujem da će gospođa Klinton kada bude bila u Briselu jasno preneti stav SAD da više ništa ne bi trebalo da stoji na putu ove faze približavanja Srbije članstvu u EU i nadam se da će Amerika učini puno da nam na tom putu, kao što je Holandija, niko ne ispreči", istakla je Liht.
Jelena Trivan, portparolka DS

Dolazak Hilari Klinton bila je tema i među poslanicima Slušptine Srbije. Vlast i opozicija su podeljeni.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan, kaže za RSE, da ova poseta Hilari Klinton nakon poste Džozefa Bajdena pokazuje da Srbija ima intezivne osnose sa Amerikom.

"Očekujem da će američka državna sekretarka pozitivno oceniti dokle je Srbija došla u procesu demokratizacije i da će to uticati da i drugi to razumeju na takav način. Pretpostavljam da ćemo sa gospođom Klinton razgovarati i o formatu pregovora i dijaloga i ono što sigurno delimo sa Amerikom, kao zejedničku vrednost, jeste da o Kosovu moramo razgovarati", kaže Trivan.

Slično misli i predsednik opozicione Liberalno demokartske partije Srbije, Čedomir Jovanović.

"Nama je veoma važna podrška Amerike koja presudno može uticati na ubrzanje naše zemlje u Evropsku uniju. Paralelno satim pitanje unutrašnje bezbednosti i demokratizacije našeg društav neraskidivo se povezuju sa odnosom Srbije prema NATOi tu je državni sekretar idealan sagovornik. Problem je što mi nemamo platformu o Kosovu", kaže Jovanović.

Sa druge strane, Gordana Pop Lazić iz Srpske radikalne stranke, kaže za RSE, da ona ne misli tako.

"Mi nikada ništa dobro ne možemo da očekujem od takvih poseta. To su dodatni pritisci na Srbiju u pogledu onoga što nadalje treba da se dešava vezano za Kosovo i naravno priprema za sve ono, za šta već postoji scenario, oko Raške oblasti i Vojvodina. Mi smatramo da nemamo budućnost u EU", naglašava Lazić.

Analitičari smatraju da je poseta Hilari Klinton Beogradu veoma važna, ali različito gledaju na domete posete.
Ivan Vujačić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bivši ambasador Srbije u Americi

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić u izjavi za RSE kaže da ona dolazi kako bi pokazala da SAD zajedno sa Evropom učestvuju u stvranju uslova za pregovore Beograda i Prištine i da će podržati Evropu kao glavnog medijatora u tom procesu.

Vujačić: SAD imaju interes da čitav ovaj prostor krene ka Evropekim integracijama i da dijalog između Prištine i Beogradac da neki rezultat koji će olakšati situaciju na terenu i za Albance i za Srbe na Kosovu i sada milim da je na albanskoj strani da dođe do nekog kompromisa sa srpakim stanovništvom i tu može biti uloga Amerike da ih postakne njih da busu skloni kompromisu, pre nego Beograd.

RSE: Mogu li Hilari Klinton, koja posetu zavšava u Briselu i Amerika da utiču na ubrzanje evropskih integracija. Koliko su takva očekivanja realna?

Vujačić: To su naduvana očekivanja. Ebropeka unija će odlučivati o procesi integracija uključujući i Srbiju i nema zaobilaznih puteva. Postoje domaći zadaci koji moraju da se urade, ali taj dijalog sa Prištinom je jedan od znakova da se sve kreće u dobrom pravcu i da će ovaj deo regiona biti pacifikovan
Ključna stvar je da Hilari Klinton dolazi da ohrabri nastojanja u svim ovim zemljama da se problemi reše - kaže Vujačić

RSE: Koliko je ova poseta značajna za same srpsko-američke odnose?

Vujačić: Značajna je utoliko zato što je došlo do zaokreta u politici Srbije, činjenicom da je došlo do zajedničke rezolucije sa EU i onda je to ohrabrilo i EU i SAD da pomognu u proseu pridruživanja, a do svega ovoga ne bi došlo da ta rezolucija nije sastavljena sa EU.

RSE: Hilari Klinton u svojoj poseti regionu posetiće samo Sarajevo, Beograd i Prištinu, iam li to nekog posebnog značaja?

Vujačić: To je isti pristup koji je amarički potpredsednik Džozef Bajden imao kada je dolazio pre godinu ipo dana. Znači, dolazi se na ona mesta gde postoje problemi, Prištinu i Beograd čeka dijalog, pored toga, Priština ima i neke druge probleme kao što su ljudska prava, vladavina zakona i ključna stvar je da Hilari Klinton dolazi da ohrabri nastojanja u svim ovim zemljama da se problemi reše.

Obezbeđenje i reakcije građana

O bezbednosti Hilari Klinton, tokom boravka u Beogradu, brine više od 3.000 policajaca i pripadnika drugih bezbednosnih službi. Kako se nezvanično može čuti, tu je i 200 agenata američkog FBI. Ministar policije je obezbeđivanje te posete nazvao prvorazrednim bezbednosnim izazovom. Ipak, atmosfera u gradu nije napeta kao kada je dolazio potpredsednik SAD Džozef Bajden, a i sami stanovnici prestonice manje su zainteresovani za taj događaj.

Prepodne u centru Beograda izgledalo je kao i svako drugo. Ispred ambasada, srpskih ministarstava i Vlade, policije nije bilo više nego inače, a i saobraćaj se odvijao normalno. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, nisu primetili ništa po čemu bi se moglo zaključiti da za nekoliko sati u goste dolazi visoka zvaničnica SAD.



Nakon dolaska Hilari Klinton na beogradski aerodrom, ulice kojima se kreće su zatvorene za kretanje, a građanima čiji prozori gledaju na tu trasu naređeno je da spuste roletne. Vazdušni saobraćaj je zatvoren, a grad nadleću samo helikopteri policije. Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić, u razgovoru za RSE, ukazuje da je obezbeđivanje visokih svetskih zvanica, veoma veliki izazov.

„Najmanja greška i najmanji propust u takvom obezbeđenju može izazvati velike probleme. Zbog toga je važno da sve do najsitnijih detalja bude isplanirano, da bude dobro kordinirano i da se praktično, svaka pojedinačna mera do kraja prekontroliše. To je zaista težak posao, pogotovu ako se ima u vidu da je policija iscrpljena nedavnim nasiljem na beogradskim ulicama", kaže on

Među stanovnicima Beograda, primetna je slabija zaintereosvanost za posetu Hilari Klinton i poruke koje će doneti, u odnosu na april 2009. kada je u Beogradu boravio Džozef Bajden ili na oktobar prošle godine i posetu predsednika Rusije.



Više policije na ulicama i povremene gužve u saobraćaju beograđane čekaju i sutra ujutru. Hilari Klinton će, kao i potpredsednik Bajden noć provesti u Beogradu. U kom hotelu će boraviti, strogo je čuvana tajna.
XS
SM
MD
LG