Ponedjeljak, 05. oktobar/listopad 2015, 20:51 CET

Srbija

Srbija: Vanredne analize, vlasti tvrde mleko bezbedno za piće

Mleko na policama, ilustracija
Mleko na policama, ilustracija
Vlada Srbije tvrdi da je iz prodaje povučeno mleko za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i da je ono koje je u prodaji ispravno. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić međutim, ponavlja da su rezultati druge analize na prisustvo aflatoksina bitno lošiji od onih dobijenih u prvoj, ali da će ih objaviti kada stignu rezultati analiza rađenih akreditovanim metodama. Za to vreme proizvođači mleka strahuju da bi čitav problem mogao da se prelomi preko njihovih leđa.

Koliko je bezbedno mleko koje pijemo? Ni nakon povlačenja određenih serija mleka iz prodaje nema jednoglasnog odgovora. U Vladi tvrde da je mleko bezbedno i da će nadležne službe obaviti istrage zbog sumnji da se „netačnim informacijama o navodnom neispravnom mleku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama".

Ministar poljoprivrede Goran Knežević tvrdi da iza kampanje oko sumnji na mleko zaraženo aflatoksinima stoje uvoznički lobi, monopolisti u proizvodniji stočne hrane i politički lobi Demokratske stranke.

„Država ima svoje mehanizme, ja nisam pravnik ali verujte mi da će neko sigurno odgovarati, taman to bio i ja, koji sam odmah prvog dana rekao da snosim odgovornost i da prihvatam odgovornost za sve što ja radim i moje kolege u ministarstvu. Pokazaće se ko je kriv i taj će snositi posledice svega toga“, poručio je Knežević.

Međutim, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je obelodanio rezultate analiza uzoraka u Vojvodini prema kojima je zabeležn povećan nivo aflatoksina u mleku, ponovio je da je prisustvo tog otrova u mleku znatno veće u odnosu na prvu analizu koja je uradjena po zahtevu njegovog sekretarijata.

Goran JešićGoran Ješić
x
Goran Ješić
Goran Ješić
„U odnosu na bečejsku analizu ovi podaci su puno lošiji. Ja ovo mogu da vam dam i objavim, ovi jedva čekaju da me tuže. Ti podaci su apsolutno tačni, samo što čekamo da akreditovana labaratorija slepi uzorak potvrdi da objavim to na sajtu. Ja vas pitam da li oni povlače mleko? Pa, ko je u pravu? A što nisu povlačili pre utorka dok ja nisam objavio rezultate?“, pita Ješić.

Ješić je objasnio da ne želi da iznose tačne podatke o rezultatima nove analize jer laboratorija Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, gde je radjena analiza, nije akreditovana za te poslove. On je rekao da to ne znači da rezultati nisu tačni, i da je  ubedjen da će oni biti isti kada za nekoliko dana stignu rezultati nove analize tih uoraka iz dve akreditovane labratorije.

Strahovanje proizvođača

Vlada Srbije je saopštila da se obavljaju vanredne analize sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i stočne hrane, i da su uvedene i pojačane kontrole uvoznog mleka. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, na drugoj strani, kaže da je problem s mlekom rešiv i da se može ispraviti u roku od petnaestak dana.

Vojvođanska vlada je odlučila da problem rešava tamo gde je i nastao, a to je kod ishrane stoke, rekao je Ješić.

„Već smo naložili besplatno ispitivanje stočne hrane kod naših farmera jer odatle potiče problem“, rekao je Ješić.

U međuvremenu se proizvođači mleka plaše da bi problem mogao da se prelomi preko njihovih leđa.

Marinko Kujundžić, proizvođač mleka iz Bikova kaže da zasad još ne osećaju nikakve posledice.

„Mada smo dobili preporuku mlekare da se koriste ta sredstva koja vezuju toksine u ishrani životinja, šta će biti dalje videćemo“, kaže Kujundžić.

„Mi nažalost ove godine nemamo alternativu da biramo da li ćemo koristiti ovaj ili onaj kukuruz, mi koristimo to što imamo, a imamo vrlo, vrlo malo. Sad ispade da je ta silaža toksična, ja ne tvrdim da nije. Ali nama niko nije rekao ni iz mlekare ni iz bilo kojih državnih institucija da postoji opasnost da će se to pojaviti, jednostavno smo prepušteni sami sebi“, kaže Kujundžić.

Josipu Mačkoviću, proizvođač mleka iz Ljutova do sada nije vraćeno mleko.

„Mi smo na svoj zahtev dva-tri uzorka mleka već poslali na ispitivanje. Mi ne želimo da isporučujemo mleko koje nije ispravno za upotrebu. S druge strane, ako smo imali upozorenje u oktobru i vraćen kukuruz onda se ja pitam šta su radile nadležne službe koje treba da prate ispravnost namirnica i šta su radili dok je kukuruz, o kom se najviše priča, bio još u vegetaciji. Niko nije odradio svoj deo posla. Sad kad je sve gotovo onda je svedeno da smo mi proizvođači mleka trenutno trovači“, kaže Mačković.

Očekuje se da će rezultati superanalize iz Holandije dati definitivan odgovor na pitanje kakvo mleko pijemo.

Ljudmila Cvetković

Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.


Vesela Laloš

Dopisnica Radija Slobodna Evropa i dugogodišnja saradnica iz Subotice za dnevni list "Danas".

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: mlekadzija Grad: beograd
24.02.2013 09:30
Ne razumem ove politicare,jedni kazu mleko je dobro drugi da je neispravno za ljudsku ishranu,a gde je inspekcija,ako je aflatoksin iole preko granice,povlaciti iz prodaje,i uzbuniti javnost a ne politicari da odredjuju dali je dobro ili ne.Zamolio bi ministra Knezevica da javno pojede zarazenu recnu ribu u kojoj se nalazi i preko 50 crva,pa da vidimo dali ce mu prijati....e Srbijo jadna li si...

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Nit' Ruzvelt, nit' Nikson

Ako bi želeli da sažmemo, iz Vašingtona je doneta afera od milja nazvana "vojvođanski Votergejt". A da bi vam jasnije bilo pratite trag od sestre jedne ministarke, čak i ako zanemarite zeta, dolazite do prisluškivanja. Samo ne pitajte ko koga tu reketira
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Vučićevi regionalni frontovi ili proširenje područja drame

Bog i Vučić - nadamo se - znaju zašto je baš ovaj mesec toliko značajan i presudan, no još važnije od toga je da li u ponašanju vlasti uopšte ima nekog sistematskog „nauma“, piše Teofil Pančić
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Potonuo teretni brod, pronađeno jedno telo

Obalska straža SAD saopštila je danas da je pronađeno telo jednog člana posade teretnog broda, koji je u petak potonuo kod obala Bahama u uraganu Hoakin.

Tri naučnika dele Nobela za medicinu

Vilijam Kempbel, Satoši Omura i Juju Tu dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za 2015. godinu za svoj rad na pronalaženju leka za parazitska oboljenja.

Ruski mlaznjaci prekršili turski vazdušni prostor

Generalni sekretar NATO-A, Jens Stoltenberg, upozorio je Rusiju zbog, kako je rekao, “neprihvatljive” povrede turskog vazdušnog prostora u subotu.