Ponedjeljak, 30. mart/ožujak 2015, 14:56 CET

Srbija

Srbija u ogledalu Jeremićevih skandala na Ist riveru

Vuk Jeremić i Ban Ki mun
Vuk Jeremić i Ban Ki mun
Nakon najnovijeg skandala u vezi sa izvođenjem Marša na Drinu u UN, pesme koju je srpska paravojska u ratovima 90-ih obilato koristila u svojim ratničkim pohodima, postavlja se pitanje da li Vuk Jeremić, predsedavajući Skupštine UN svojim gafovima pravi štete Srbiji? Kakvu sliku o Srbiji on sugeriše? Ili je njegov uticaj na mestu na kome se sada nalazi isuviše precenjen, pa time i učinak njegovih gafova?

Vuka Jeremića  prate skandali, od načina na koji je došao na tu funkciju, preglasavanjem po prvi put u istoriji UN, prekomernog budžeta koji je tražio od svoje osiromašene države za jednogodišnju aktivnost u Njujorku, do hvalisave tvrdnje da je predsednik Srbije zahvaljujući njemu dobio priliku da stane za govornicu u UN odmah iza Baraka Obame, polemike koju je izazvao predstavljanjem javnosti buduću sednicu Skupštine o Haškom tribunalu kao priliku za drugi ugao gledanja na ratove u 90-im godinama i poslednjih gafova na društvenim mrežama u vidu slike praseta nabodenog na ražnju ili poređenja Srba i Albanaca sa dobrim i zlim junacima najnovijeg filma Hobit.

Vuk Jeremić je postao omiljeni lik poznatih satiričara.

„Onaj ko je mislio da je Vuk Jeremić pravo kadrosvko rešenje za međunarodni imidž Srbije očigledno je pogodio. Nakon svih ovih tviteraških fora, nakon cirkusa na Ist Riveru u nastavcima, mislim da se živopisniji lik teško mogao pronaći u zemlji Srbiji“, kaže  bivši feralovac Predrag Lucić, koji izdvaja sliku praseta nabodenog na ražanj kao gaf nad gafovima.

„Vuka Jeremića sam u svojim satiričnim pesmama i u Stenogramima & Kamenogramima imao, ne bih rekao po zasluzi, jer po zasluzi bi morao biti mnogo češće, samo što bi se to onda pretvorilo u One man show“, kaže Lucić.

Književnik Svetislav Basara, koji je u svojim kolumnama, pa i u jednoj knjizi, na svoj način koristio Vuka Jeremića da satirično progovori o današnjoj Srbiji, za naš program je prokomentarisao sasvim kratko:

„On ništa drugo i ne radi od kad je došao na položaj ministra spoljnih poslova i sad u Njujorku ništa drugo i ne radi nego što pravi sebi korist a Srbiji štetu.

Na pitanje koji je najveći Jeremićev gaf, Basara odgovara

:“Oštra je konkurencija. Dobio je moju ocenu za celokupan utisak.“

Bez uticaja

Skica za Jeremićev portret jednog iskusnog diplomate, Simeona Pobulića, izgleda ovako:

Simeon PobulićSimeon Pobulić
x
Simeon Pobulić
Simeon Pobulić
„On je od onih mladih ljudi koji ima odlično obrazovanje, ali je stekao svest o sebi da ima neke izuzetne sposobnosti, gura ga njegova ambicija. Na žalost, u politici, ne samo našoj već i svetskoj, imate jako puno takvih ljudi. Politika privlači oportunizam, lakomislenost, neodgovornost...Ja ne verujem da je on čovek koji će moći ikada u životu da napravi neke velike stvari. Jednostavno, on nije za to skrojen“, kaže Pobulić.

Na naše pitanje da li Jeremić može da napravi velike štete Srbiji, Pobulić odgovara:

“Ne. Toliko veliku štetu ne, jer ga svi znaju. On to ne može da proizvede, pošto on nema taj uticaj u Srbiji. Ko je on i šta je on sada u Srbiji? Niko i ništa! Računa se samo u međunarodnim odnosima onaj ko ima neku moć da nanese štetu. On tu moć nema. Znate, nama je za to mesto u UN ovde neko utuvio u glavu da je to nešto naročito veliko. On praktično nema nikakav veliki uticaj. Kod nas je najspinovano da on diriguje svetom. Ama, baš ništa od toga!“, kaže Pobulić.

Jeremićevi gafovi na društvenim mrežama izazivaju različite reakcije. Beležimo neke od njih:

"E, ovaj Jeremić bi kliker pokvario. Kakav tip."

"Kao klinja osnovac kad provocira srednjoskolce."

"Opet smo dozvolili da se o nama govori u negativnom kontekstu, a to je jedino što se na kraju računa."

"UN ako ne budu izgorele i raspale se od imbecilnosti Balkana, ništa nismo uradili."


Ali, izaziva i ozbiljne polemike koje otkrivaju veliki stepen nacionalne ostrašćenosti kao i stereotipa u kojima se guši savremena Srbija. Evo delatakve polemike povodom izvođenja Marša na Drinu u zgradi UN:

"Pitajte Bošnjake na šta njh asocira, pa onda da nastavimo priču o našim asocijacijama."

"A ja mogu da ih pitam i koliko je njih učestvovalo na strani austrijske vojske u Prvom svetskom ratu i ubijalo moje pretke na Ceru i Kolubari."

"Aleksandre, izvinjavam se što moram da vam kažem, ali neko vas je slagao da niste nacionalista. Od tog vašeg pitanja Bošnjacima do Mladićeve osvete' Turcima' samo je mali korak."


Vuku Jeremiću inače preti isključenje iz stranke, ali ne zbog ovakvih „aktivnosti“, već zbog toga što je odbio da vrati poslanički mandat. Dok pišemo ovaj tekst, još se ne zna da li mu je Demokratska stranka na čijem čelu više nije Jeremićev mentor Boris Tadić, dala ispisnicu.

Branka Mihajlović

mihajlovicb+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1972. godine kada je diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Jedan je od osnivača Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd, koji se protivio zloupotrebi profesije i upotrebi jezika mržnje u pripemi rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 2
    Naredni 
Ime: niko
24.01.2013 21:14
Jeremichu,Jeremichu,kada spominješ Cer i Kolobaru,koje imaju svoju nacionalnu i istorijsku ulogu u balkanskoj geopolitickoj stvarnosti,zaboravljaš nacionalni sastav AU armija.Sada nije pitanje koje su sve nacionalnosti bili njeni vojnici,nego kako su se borili u doticnim b itkama.To ne spominjes,zasto zato sto i ti i svi drugi kojki su se bavili i to mnogo strucnije i ozbiljnije i objektivnije od tebe,uvazavajuci pri tom vrlo objektivne srpske istoricare imali su zajednicki zakljucak da jedini u toj klanici koji nisu odstupali ni koraka,niti bjezali sa polozaja,bili su ko drugi....Srbi dragi moju vojnici koji su casno i junacki branili Srbiju i austrougarski vojnici,Srbi,koji su se borili do posljednjeg metka i drzali odstupnicu do posljednjeg vojnika svojim odstupajucim saborcima.Sta cemo sad exselencijo?

Ime: novinar, ali pravi Grad: Beograd
24.01.2013 20:06
Da li ste vi sigurni da se B.M. protivila zloupotrebi profesije? Pa ovo je skolski primer upravo toga.
Ovaj tekst ne zadovoljava ni jedno pravilo novinarske profesije koje se uci na FPN.
Pogledajte kako je upakovan:

Jeremićevi gafovi na društvenim mrežama izazivaju različite reakcije. Beležimo neke od njih:
"E, ovaj Jeremić bi kliker pokvario. Kakav tip."
"Kao klinja osnovac kad provocira srednjoskolce."
"Opet smo dozvolili da se o nama govori u negativnom kontekstu, a to je jedino što se na kraju računa."
"UN ako ne budu izgorele i raspale se od imbecilnosti Balkana, ništa nismo uradili."
Pa gde su tu razlicita misljenja? Sva su negativna iako su ina manjinska u Srbiji.
Ovo nije cak ni vesto. Ako hoce takvim novinarstvom da se bavi neka pozove Mikija Komrakova da joj odrzi koji cas. On je to mnogo bolje radio od B.M.
Bruka za B.M. i RSE!

Ime: Student
22.01.2013 15:20
Ovaj sajt je otprilike na istoj razini kao sajt Pecata. Nivo ozbiljnosti je identican. Samo predstavljate suprotni ekstremni pol Srbije. Toliko.

Ime: KD
21.01.2013 23:08
To vam je isto kada bi Bosnjaci pjevali na slicnoj manifestaciji pjesmu "Bosno moja divna mila", a Srbi iz RSa ih optuzili da imaju pretenzije na citavu Bosnu i negiranje Republike Srpske. Genijalno, zar ne?

Ime: Spasoje Grad: Aleksandrija
20.01.2013 00:56
Prvo: nastup grupe Viva Vox je bio velicanstven, na svjetskom nivou. Drugim rijecima, Vuk Jeremic je napravio odlican izbor.
Drugo: Nema nikakvog skandala niti sramote izvoditi jednu divnu pjesmu koja je inspirisana prvom pobjedom saveznika u prvom svjetskom ratu. Dapace. Radecki mars se koristio u mnogo ruznijem kontekstu a sad se svi utrkuju da pljescu kad se izvodi.
Trece: Tacno je da je Vuk Jeremic napravio nekoliko gluposti, ali za ovaj koncert u UN mu skidam kapu, duboko.
Cetvrto: tacno je da sve sto radi Vuk Jeremic u sklopu njegove promocije i njegovog povratka u Srbiju gdje zeli igrati vaznu ulogu, ali ovim koncertom je uradio puno i za sebe i za Srbe.
Peto: Ban Ki Mun je bio iskreno odusevljen i to sve vidjelo. To sto su ga Bosnjaci htjeli obmanuti izazvalo je suprotan efekat kad je taj ozbiljni covjek saznao istinu kako je nastao Mars na Drinu.
Peto: Srbi koji govore o skandalu ili tvrde da je Mars na Drinu nalik na Lili Marlen govore odvratne gluposti koje bi im se mogle oprostiti jedino ako to govore iz neznanja. ......
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
21.01.2013 09:15
Spasoje@
Kako su to Bosnjaci htjeli obmanuti Ban Ki Muna,Spasoje ? Sto su skrenuli paznju na zloupotrebu polozaja od strane Jeremica ? Sve ono sto su Bosnjaci istakli,sve su to rekli i mnogi iz Srbije ! Jesu li i oni pokusali obmanuti Ban Ki Muna ? Sami Srbi (mnogi)isticu da sam tekst pjesme ne odgovara toj kompoziciji,niti propagira mir u svijetu. Sama kompozicija je dobra,ali je kvari tekst.Uostalom,mnogi su to i priznali . I nije tacna konstatacija da je Jeremic promovisao Srbiju . On je promovisao samo sebe,posto je preambiciozan politicar.Ne bih se uopste zacudio,ako bi se otkrilo da on puca i na samo mjesto Ban Ki Muna ! Imam dojam da on smatra, da je prevazisao srbijansku politiku, i da mu je mjesto u UN-u na duze vrijeme ! Samo,izabrao je pogresan put da do tog cilja dodje. Raznim gafovima se ne dolazi do tog cilja.
Odgovor

Ime: kalimero
20.01.2013 12:16
Nemam nameru da omalozavam nastup hora Viva Vox, jer hor nikako nije za potcenjivanje, ali da je njihov nastup bio velicanstven...hm.... ocena je ipak malo preterana. Ocigledno ti u zivotu nisi se bas naslusao horeva, jer da jesi, razumeo bi da je njihov nastup mnogo daleko od velicanstvenog! No, ukusi su razliciti, nekom pop, nekom popadija... Za ponasanje, uobrazene, pokondirene tikve i za njegovu grand parada-kulturu ni ne vredi trositi reci...

Ime: Jaran Grad: Beograd
19.01.2013 23:05
Budimo realni, ko peva zlo ne misli.
Odgovor

Ime: Ulf
21.01.2013 18:29
" Evo zore , evo dana , evo Jure i Bobana ...."

"Budimo realni , ko pjeva zlo ne misli ."

Ime: Anonimni posjetilac
19.01.2013 22:52
Citava srpska nacija se konstantno i sistematski laze i bruka.

Biljana Srbljanovic kaze slijedece:

"Slicno bi bilo kada bi Njemacki predsedavajuci odlucio da za novogodisnji koncert otpeva Lili Marlen. Lepa pesma, zloupotrebljena, aha".

Nijemci vec dosta decenija uce svoju djecu u skolama da su im preci ubijali nevine pjevajuci Lili Marlen. Steta je sto Srbija nema snage da to uradi.

Za one kojima misljenje Biljane Srbljanovic ne vrijedi nista, evo nesto i za njihove usi. Evo kako, u Srbiji priznati akademik, Jovan Deretic tvrdi kako su Grci primili pismenost od Srba, kako je Sulejman Velicanstveni Srbin po majci, kako je Orfej bio Srbin, kako su Srbi otkrili Ameriku... iskompleksiranost nacije je postala kompletna sa casnim izuzecima ciji glas nije u stanju da se cuje, a jos teze da mu se povjeruje.
http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-licnosti/77588-Jovan-Dereti-prasrbin.html
Odgovor

Ime: aca Grad: srb
21.01.2013 21:11
Lepa je pesma Lili Marlen i ne vidim zasto bi nekome smetala.
A kad bi i Hrvati ucili svoju decu u skolama da su im preci ne samo ubijali nego i masakrirali,mucili i sakatili nevine ljude i decu u Jasenovcu, V.Gradiski i ostalim logorima u Hrvatskoj, bacali ih u jame u Jadovnu a sve uz pesmu nihove danasnje himne mozda bi tvoj komentar imao neku tezinu. Ovako ostaje samo da su tvoji kompleksi i frustracije mnogo veliki i nazalost neizlecivi.
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
22.01.2013 09:42
aca@
A sta ce mo s tvojim frustracijama aco ? Zar nisu frustracije pominjanje Jasenovca,Gradiske i Jadovna ? A da ne spominjem da se i dan-danas pominju Turci i Kosovo ! Da li su to frustracije ?

Ime: VB Grad: Beograd
19.01.2013 22:47
G.Basara je rekao sve o ovom malom od Tadica,a jos vise o nama i nasem mazohizmu.Obozavamo kad nas neko pravi budalama za nase pare,obozavamo sve Nusiceve "Dr"pogotovo kad dodju iz belog sveta,ocarani smo Sterijinim Ruzicicima i Femama jer smo nesigurni u sebe,nemamo znanja pa se ponasamo kao tikva bez korena.
Cudi me samo sto nijedno drustvo za zastitu zivotinja nije ulozilo protest UN-u zbog onog iskolacenog praseta,ali oni nas dozivljavaju kao tek sisle sa drveta pa racunaju da smo mozda i ljudozderi,kad smo spremni da se tako ponosno slikamo sa nesrecnim svinjcetom.Nekima nije dosta snicla,hoce odmah i glavu i dusu,a prasencetu je dusa mozda na oci izasla.Mene vise brinu oni koji su na inauguraciju predsednika najmocnije drzave pozvali bivseg predsednika ove zemlje koji nas je obogatio svojim neradom,nemarom,nesposobnoscu i nevidjenom kadrovskom politikom u kojoj su se rame uz rame takmicili Cvetkovic,Jeremic,Malovicka i slicne spodobe,a pod dirigentskom palicom Tadica i Miskovica.Sve to pod pretpostavkom da je vest o putu u Vasington propalog predsednika tacna.
Kod nas ne vredi ona narodna:ono sto nas ne ubije,ojaca nas.To se odnosi samo na Jeremice i njemu slicne kojima se dive oni sto o lepoti i postenju znaju samo iz Dabiceve poezije i iz dela likova poput krvavog djenerala Mladica.
Uzgred:koliko nas kosta Jeremiceva kancelarija u Njujorku,njegov stan i ostali troskovi i ko ih je odobrio?
Neki placaju za napredak i prosperitet,a Srbi izdrzavaju klovna da od budala napravi jos vece troseci novac Teodora fon Burga i ostalih genijalaca iz Srbije kao i onaj namenjen gladnim,zednim,nemocnim i svima onima koji su vece patriote i vise vole Srbiju od Jeremica.
Odgovor

Ime: dejan za vb Grad: bg
20.01.2013 16:56
G-djo pre nego sto pocnete da ""pljujete"" raspitajte se ko je dao vama toliko vazne novce??Na vasu zalost srpka dijaspora iz amerike je finasirala ovo prelepo predstavljanje Srbije u UN.

Ime: Anonimni posjetilac
19.01.2013 21:24
OVO JE DNO I SKANDAL SLOBODNE EVROPE!!!!!!
Odgovor

Ime: Anonimno dno
20.01.2013 15:01
Mislis sto cesto pise o abnormalnom ponasanju V Jeremica. Po tom rezonu ste u pravu.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
20.01.2013 17:52
Pa niko osim BiH muslimana i Slobodne Evrope ne vidi nikakav skandal. Jeli Slobodna Evropa postala novina BiH muslimana? Zasto vam smeta Vuk? Mozda zato sto se covek bori za Srbiju?
Odgovor

Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
21.01.2013 17:40
Anonimus@
Idi bre covece,leci se !

Ime: Kole
19.01.2013 21:13
Gospodjo Mihajlovic ovo je samo za vas i SE skandal, a to se sad ocito vidi na kojoj ste strani, jer su jedino osim vas regovala udruzenja Bosnjaka koja inace reaguju negativno na sve sto je povezano sa srbima?
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
22.01.2013 09:49
Kole@
Iste kritike takodjer dolaze i iz Srbije Kole ! Sta ce mo s tim kritikama ? Ja jos ni jednu pozitivnu kritiku iz Srbije nisam procitao,osim ovdje na ovom sajtu !? Nije tacno da Bosnjacima smeta kompozicija.Smeta im tekst te jako fine kompozicije,i nacin na koji je interpretirana,tj mjesto izvedbe.
Komentari stranica of 2
    Naredni 

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Arapska liga: Napadi do predaje pobunjenika

Generalni sekretar organizacije Nabil Elarabi na završetku samita u Šarm el-Šeiku izjavio da vlast mora da bude vraćena "legitimnoj vladi" Jemena, na čelu sa predsednikom Abed-Rabu Mansur Hadijem.

Kopilot imao i probleme s vidom

"Bild am Zontag" navodi da su istražitelji pronašli dokaze da je 27-godišnji kopilot Andreas Lubic strahovao da će izgubiti vid zbog odvajanja mrežnjače.

Teksaški festival gradi reputaciju u svetu

Tradicionalni teksaški festival "Jug-jugozapad" privlači sve više učesnika iz drugih zemalja što mu daje kosmopolitsku atmosferu.