Subota, 28. novembar/studeni 2015, 23:02 CET

Srbija

Srbija traži najširu autonomiju za sever Kosova

Jedan od protesta kosvskih Srba
Jedan od protesta kosvskih Srba
Dugoočekivanu platformu za Kosovo, koja je totalna nepoznanica Skupštini i građanima Srbije, predsednik Srbije pokazao je ambasadorima Velike Britanije, Rusije i Kine. Premijer Srbije odbio je da novinarima iznese detalje tog dokumenta, ali je posredno priznao da je ono što se pojavilo u medijima deo predloga plana koji treba proveriti sa međunarodnom zajednicom, kosovskim Srbima, političkim strankama i Skupštinom Srbije.
 
Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli neki mediji, uz politiku nepriznavanja Kosova, Beograd za sever Kosova traži najširu teritorijalnu autonomiju, rešenje slično Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, gde bi, umesto srpskih, vlast vršile institucije te autonomije.
 
Zamoljen za komentar, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao će detalje Platforme otkriti predsednik Tomislav Nikolić, ali je dodao da je ono što se pojavilo u medijima deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom, kosovskim Srbima i političkim elitama Srbije.
 
U privh šest meseci iduće godine Srbiju će čekati tema srpskih institucija na severu Kosova, kao i stav da su Srbi na severu nešto posebno u odnosu na prištinske vlasti, kazao je premijer, naglasivši da citira reči evropskih predstavnika i da vlada treba da ide u susret toj temi.
 
Protivnicima sadašnje politike Srbije prema Kosovu on je poručio da ne želi da Srbija više ikada ratuje i da zato pokušava da nešto ostvari pregovorima..
 
“Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i u zid i da kažemo – ovo je Sveto pismo – i onda da dođemo u situaciju ni napred ni nazad. Koliko puta smo mi to imali u našoj istoriji? Pa i sam Milošević je raspisivao referendum da neće biti prisustva OEBS-a na Kosovu, pa je na kraju prihvatio”, uzvratio je Dačić.
 
Osvrćući se posredno na kritike da je Platforma o Kosovu pokazana stranim ambasadorima, a da parlament i građani Srbije o njoj ne znaju ništa, premijer je uzrujanim tonom odgovorio:
 
“Pa, ja ne znam da li smo mi svesni da mi sami ne možemo da rešimo pitanje Kosova. Valjda moramo da ga rešimo uz pomoć i uz protivljenje nekih iz međunarodne zajednice. Zato treba obavestiti i one koji nas podržavaju i one koji su faktori moći o tome na koji način mi razmišljamo. I to je bila suština svega toga. To nikako ne znači da će neko nama diktirati šta je u našem najboljem interesu”.
 
U poslednjih 13 godina vođena je pogrešna politika, jer Srbi na Kosovu nisu ekspozitura Beograda, već autohtono stanovništvo, ocenio je Dačić.
 
Oliver IvanovićOliver Ivanović
x
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, za Radio Slobodna Evropa kaže da neće da prejudicira jer ne zna šta sadrži Platforma, ali upozorava da entitet ne bi bio najbolje rešenje za sever Kosova:
 
“Bojim se da entitetske institucije za ovako relativno slab entitet sa malim brojem ljudi nisu baš najbolje rešenje. Mi moramo čvrsto insistirati na tome da se srpske institucije, bar u oblastima zdravstva, školstva, socijalne politike, medija i kulture održe i ostanu; zato što će entitetske institucije vremenom postati samostalne, a čim postanu samostalne neće biti čvrsto vezane, a ako nisu čvrsto vezane, onda je pitanje njihovog opstanka veliko.

Mislim da se mora naći kompromisno rešenje između stava kosovskih Albanaca koji ne žele da imaju institucije Republike Srbije na ovom prostoru i potrebe koju imaju kosovski Srbi, a to je da budu čvrsto vezani za Srbiju. Ono što je jako bitno jeste realna procena situacije i realna procena sopstvenih mogućnosti, kao i kosovskih predstavnika koji će nam biti preko puta stola”,
ocenjuje Ivanović, uz primedbu da je kosovske Srbe trebalo od samog početka uključiti u donošenje predloga platforme za Kosovo.
 
Kritike iz nacionalističkog bloka da je kasno da platforma bilo šta promeni nabolje, da je Srbija je duboko zabrazdila u predavanju Kosova Albancima i podređivanju intenzivnim zahtevima EU da se to učini, Ivanović ovako komentariše:
 
“To su tipični opozicioni stavovi, koji, zapravo, ukazuju više na to da je Demokratska stranka Srbije protiv Evropske unije nego što je interesuje Kosovo. Kosovo se u ovom slučaju koristi kao sredstvo kako bi se pritisnula Vlada da se približi njihovoj poziciji, a to je da Evropska unija nije cilj”.
 
Čedomir JovanovićČedomir Jovanović
x
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović takođe se kritički osvrnuo na plan da se za sever Kosova zatraži položaj entiteta, ali je ponudio različitu argumentaciju. Ocenio je da ideja da se sever Kosova uredi kao Republika Srpska nije dobra za Srbiju jer će se time dobiti hronična nestabilnost kakvu proizvodi Bosna i Hercegovina na Balkanu:
 
“Ideja o Republici Srpskoj na severu Kosova nije dobra za Srbiju. Pored hronične nestabilnosti u regionu koju proizvodi Bosna, dobićemo i hroničnu nestabilnost koju proizvodi takav status na samom Kosovu. I da li to znači da ćemo onda priznati kosovsku nezavisnost, kao što smo priznali nezavisnost Bosne i Hercegovine? Tu je previše konfuzije i tumaranja, a niko u svetu više nema vremena za nas”, ocenio je Jovanović.
 
Platforma za Kosovo, bar prema najavama političara iz vladajuće koalicije, u četvrtak, 20. decembra, biće predstavljena Skupštini Srbije.

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari stranica of 2
    Naredni 
Ime: Bocko Grad: Bukovo
22.12.2012 05:28
Pa ajmo sve drzave da vratimo na granice pre 1912-te i dokle ce mo stici!

Ajte malo obrazujte se:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d6wFbO9z49g
Odgovor

Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
22.12.2012 16:48
Bocko@
I,sta je pisac htjeo da kaze?Osta nedorecen!
Kada bi se vratili u tu godinu,znas da u Srbiji ne bi bilo Sandzaka,a ni Kosova.Sta se imamo obrazovati za te stvari,valjda toliko znamo? Ili ti mislis da je bilo drukcije? Daj nam svoje "cjenjeno misljenje"!

Ime: osa.
19.12.2012 15:50
zar osim čede jovanovića u srbiji nema političara kji bi narodu rekao istinu o kosovu, onu istinu koju srpski narod zna još od 1999. kosovo je otišlo, nema više, the end.

Ime: Dr Mans
19.12.2012 14:39
Srbi svojim ne-fleksibilnim i nerazumnim ponasanjem i bez uvazavanja drugih mole Boga da se Srbija vrati u svoje "istorijske granice" iz 1912 god (kraljevina Srbija) gdje u njenim granicama nije bilo ni Kosova ni Vojvodine ni Sandzaka ni juga Srbije /Presevska dilina/. Bosna i Hercegovina i Hrvatska su za nju bile udaljene i strane zemlje kao sto su sada Italija i Njemacka. Treba samo vratiti kralja i uspostaviti Kraljevinu Srbije od Beograda pa do Vranja. Mozda bi se strasti posle toga smirile.

Ime: Emigrant Grad: München
19.12.2012 14:31
Ne znam dali su svjesni politicari Srbije u kakav rizik idu ?! znam da to (autonomija za Srbe na vjever ) nece moci da prodje kod nas na Kosovo ali hajde recimo to hipoteticki da ce se desiti to,pa to ce biti pravi bumerang za samu Srbiju,jer ce u roku 5 do 10 godina bice jedno 3-4 takvih autonomne oblasti unutar same Srbije (Vojvodina vec jeste,Sandjak,Presevska dolina,Sumadija...)

Ako Srbija hoce da ostane ovakva kakva je danas najbolje mu je da ne pokusava da kreira neke automije u tudjim drzavama inace imace iste scenarije unutar same Srbije.

Ime: kalimero
19.12.2012 14:05
"Srbija traži najširu autonomiju za sever Kosova..." ah-ah--ah... a sta cemo sa Presevskom dolinom, Sandzakom, Vojvodinom... Za ovakav "zahtev" sto se tice najsire autonomije za sever Kosova stvarno treba imati debelog obraza...i beskrajnog cinizma

Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
19.12.2012 06:26
Srbija trazi najsiru autonomiju za sever Kosova, republike Srpske - a ovamo nije u stanju da postuje ni minimum autonomije Vojvodine, nego nastoji da je ugasi?! Licemerno, zar ne?

Ime: Denis Perkovic
19.12.2012 05:04
Ne bi bilo ne-konsistentno ovo o istom arsinu glede prava koja trebaju dobiti Albanci Preseva, Muslimani Sandzaka, Srbi sa sjevera Kosova, glede ovih Srba u Bosni, no me problem sto je primjer uzet primjer izdelan na genocidu.
Da li je moralno genocidnu tvorevinu uzet' za primjer kako davati prava covjeku?
Evo, opet cemo se naci u opreci sa Srbijanskim misljenjem?

Ime: Bucko razmislja
19.12.2012 02:33
Mozda imaju usput i neku muzicku zelju.

Ime: maja Grad: usa
19.12.2012 00:56
autonomija za sandzak
Odgovor

Ime: stipu ga nime Grad: R.Kosovo
19.12.2012 08:25
Nezavisna Vojvodina i Sandzak.

Ime: VB Grad: Beograd
18.12.2012 22:05
Tesko je voleti svoju zemlju koja se uvek bori nasim zivotima za manje,a nikad ne popusta kad je moguce dobiti vise!
Vrhunski spin kaze da je najvisi interes gradjana Srbije sacuvati grupu svercera a time i partikularne interese ovdasnjih mesetara na vlasti,u opoziciji,u privredi,crkvi,nazovi-nauci...Nacionalni interes gradjana Srbije je bilo ocuvanje velike drzave koja se zvala Jugoslavija i pored brda i dolina imala i izlaz na more.Za to je vredelo pristati za uvodjenje vise sloboda,visestranackog sistema i suzbijanje vojne i policijske moci.
Praviti desetinama godina ovim ostacima ostataka preklanog naroda(ne od neprijatelja,nas kolju patriote!)pakao od zivota za nista zasluzuje najgore bukagije i najduzu kaznu.
Briga me za platforme o kojima vise znaju popovi,akademici i strani ambasadori,a mi smo stoka koja se sa tom gomilom somnabulnih ispraznosti mozemo tek sloziti i reci jedno unisono:amin!Ili da izadjemo na referendum jedno dva-tri dana i potvrdimo kao idiotski i sramni dvodnevni ustav dr Kalasnjikova koji je imao udela i u ovom strasnom planu.Trazimo nesto sto nam ne treba,a izgubicemo mnogo i plakati za tim-takva drzava bez plana i mozga ne treba da postojil
Komentari stranica of 2
    Naredni 

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika

Protest opozicije, uhapšen Aljbin Kurti

Kosovska policija saopštila da je privela 87 osoba, a da su prilikom hapšenja lidera pokreta Samoopredeljenje lakše povređena dva pripadnika organa reda...

Obama: Što je mnogo - mnogo je

Američki predsednik osudio jučerašnji napad vaternim oružjem u klinici organizacije "Planned Parenthood" u Kolorado Springsu, u kojem je ubijeno troje ljudi, uključujući i jedan policajac...

Erdogan se kaje zbog rušenja aviona

Predsednik Turske izrazio nadu da zbog incidenta, koji se dogodio u utorak, neće doći do dalje eskalacije napetosti između Turske i Rusije, što bi moglo da ima kobne posledice...