Dostupni linkovi

Srbija traži najširu autonomiju za sever Kosova


Jedan od protesta kosvskih Srba
Jedan od protesta kosvskih Srba
Dugoočekivanu platformu za Kosovo, koja je totalna nepoznanica Skupštini i građanima Srbije, predsednik Srbije pokazao je ambasadorima Velike Britanije, Rusije i Kine. Premijer Srbije odbio je da novinarima iznese detalje tog dokumenta, ali je posredno priznao da je ono što se pojavilo u medijima deo predloga plana koji treba proveriti sa međunarodnom zajednicom, kosovskim Srbima, političkim strankama i Skupštinom Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došli neki mediji, uz politiku nepriznavanja Kosova, Beograd za sever Kosova traži najširu teritorijalnu autonomiju, rešenje slično Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, gde bi, umesto srpskih, vlast vršile institucije te autonomije.

Zamoljen za komentar, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao će detalje Platforme otkriti predsednik Tomislav Nikolić, ali je dodao da je ono što se pojavilo u medijima deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom, kosovskim Srbima i političkim elitama Srbije.

U privh šest meseci iduće godine Srbiju će čekati tema srpskih institucija na severu Kosova, kao i stav da su Srbi na severu nešto posebno u odnosu na prištinske vlasti, kazao je premijer, naglasivši da citira reči evropskih predstavnika i da vlada treba da ide u susret toj temi.

Protivnicima sadašnje politike Srbije prema Kosovu on je poručio da ne želi da Srbija više ikada ratuje i da zato pokušava da nešto ostvari pregovorima..

“Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i u zid i da kažemo – ovo je Sveto pismo – i onda da dođemo u situaciju ni napred ni nazad. Koliko puta smo mi to imali u našoj istoriji? Pa i sam Milošević je raspisivao referendum da neće biti prisustva OEBS-a na Kosovu, pa je na kraju prihvatio”, uzvratio je Dačić.

Osvrćući se posredno na kritike da je Platforma o Kosovu pokazana stranim ambasadorima, a da parlament i građani Srbije o njoj ne znaju ništa, premijer je uzrujanim tonom odgovorio:

“Pa, ja ne znam da li smo mi svesni da mi sami ne možemo da rešimo pitanje Kosova. Valjda moramo da ga rešimo uz pomoć i uz protivljenje nekih iz međunarodne zajednice. Zato treba obavestiti i one koji nas podržavaju i one koji su faktori moći o tome na koji način mi razmišljamo. I to je bila suština svega toga. To nikako ne znači da će neko nama diktirati šta je u našem najboljem interesu”.

U poslednjih 13 godina vođena je pogrešna politika, jer Srbi na Kosovu nisu ekspozitura Beograda, već autohtono stanovništvo, ocenio je Dačić.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, za Radio Slobodna Evropa kaže da neće da prejudicira jer ne zna šta sadrži Platforma, ali upozorava da entitet ne bi bio najbolje rešenje za sever Kosova:

“Bojim se da entitetske institucije za ovako relativno slab entitet sa malim brojem ljudi nisu baš najbolje rešenje. Mi moramo čvrsto insistirati na tome da se srpske institucije, bar u oblastima zdravstva, školstva, socijalne politike, medija i kulture održe i ostanu; zato što će entitetske institucije vremenom postati samostalne, a čim postanu samostalne neće biti čvrsto vezane, a ako nisu čvrsto vezane, onda je pitanje njihovog opstanka veliko.

Mislim da se mora naći kompromisno rešenje između stava kosovskih Albanaca koji ne žele da imaju institucije Republike Srbije na ovom prostoru i potrebe koju imaju kosovski Srbi, a to je da budu čvrsto vezani za Srbiju. Ono što je jako bitno jeste realna procena situacije i realna procena sopstvenih mogućnosti, kao i kosovskih predstavnika koji će nam biti preko puta stola”,
ocenjuje Ivanović, uz primedbu da je kosovske Srbe trebalo od samog početka uključiti u donošenje predloga platforme za Kosovo.

Kritike iz nacionalističkog bloka da je kasno da platforma bilo šta promeni nabolje, da je Srbija je duboko zabrazdila u predavanju Kosova Albancima i podređivanju intenzivnim zahtevima EU da se to učini, Ivanović ovako komentariše:

“To su tipični opozicioni stavovi, koji, zapravo, ukazuju više na to da je Demokratska stranka Srbije protiv Evropske unije nego što je interesuje Kosovo. Kosovo se u ovom slučaju koristi kao sredstvo kako bi se pritisnula Vlada da se približi njihovoj poziciji, a to je da Evropska unija nije cilj”.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović takođe se kritički osvrnuo na plan da se za sever Kosova zatraži položaj entiteta, ali je ponudio različitu argumentaciju. Ocenio je da ideja da se sever Kosova uredi kao Republika Srpska nije dobra za Srbiju jer će se time dobiti hronična nestabilnost kakvu proizvodi Bosna i Hercegovina na Balkanu:

“Ideja o Republici Srpskoj na severu Kosova nije dobra za Srbiju. Pored hronične nestabilnosti u regionu koju proizvodi Bosna, dobićemo i hroničnu nestabilnost koju proizvodi takav status na samom Kosovu. I da li to znači da ćemo onda priznati kosovsku nezavisnost, kao što smo priznali nezavisnost Bosne i Hercegovine? Tu je previše konfuzije i tumaranja, a niko u svetu više nema vremena za nas”, ocenio je Jovanović.

Platforma za Kosovo, bar prema najavama političara iz vladajuće koalicije, u četvrtak, 20. decembra, biće predstavljena Skupštini Srbije.
XS
SM
MD
LG