Nedjelja, 07. februar/veljača 2016, 11:27 CET

  Srbija

  Srbija: Sudske presude kao ohrabrenje desničarima

  Mladen Obradović
  Mladen Obradović
  Kakav divan dan dan za srpske desničare! Samo što je obelodanjena odluka Ustavnog suda Srbije da ne zabrani dva, odnosno tri, desničarska pokreta, saopštena je i odluka Apelacionog suda da vrati na ponovno suđenje proces koji je protiv lidera ranije zabranjenog “Obraza” Mladena Obradovića vođen. Time se odustaje i od desetomesečne zatvorske kazne na koju je Obradović osuđen i to zbog širenja rasne i druge diskriminacije.

  “Obraz” je zabranjen juna ove godine a lideru te organizacije, koju je policija označila kao klero-fašističku, ponovo će se suditi.

  Kako nam je objasnila portparolka Apelacionog suda Mirjana Pilić, ocenjeno je da prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima. Ili konkretno:

  “Pregledom računara okrivljenog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na to da je sa predmetnog računara vršeno upućivanje pretnji i poziva na nasilno prekidanje i napad na učesnike skupa ‘Parada ponosa’ 2009. godine. Niti su na računaru pronađeni tragovi koji ukazuju da je taj računar korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata, javnih poziva i ostalog, što je vezano za učesnike navedene ‘Parade’”, pojašnjava Mirjana Pilić.

  Iz odluke Apelacionog suda proizlazi da nema dokaza da je Obradović organizovao pisanje pretećih grafita i poruka, pred „Paradu“ koja je prvi put zabranjena 2009. godine. Kako se navodi zbog „povreda odredbi krivičnog postupka“ nije bilo moguće ispitati činjenični i pravni zaključak prvostepenog suda, i to o tome:

  „Da su se u radnjama okrivljenog Mladena Obradovića stekla sva zakonska obeležja krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, pa se ukidanje prvostepene presude pokazalo kao nužno“, zaključuje Pilić.

  Tako će ponovo iz početka pred potpuno izmenjeni sudskim većem Obradović još jednom dokazivati svoju nevinost. Može li se očekivati da će ovog puta pred Sud biti izneto nešto, što u pravom stepenu nije, neki uverljiviji dokaz (da li iz računara ili negde drugo), ali posle koga ne bi bilo sumnje u Obradovićevu umešanosti u dela koja mu se stavljaju na teret?

  "Budući da su nevladine organizacije pretile ovo suđenje, ja ne verujem da će se nešto novo utvrditi u ponovljenom postupku. Pretpostavljam da će sud, bez obzira što će veće biti promenjeno, da odluči nešto isto ili slično. Čini mi se da je Obradovićeva odbarna, koja je bila prilično agresivna u ovom slučaju, iskoristiti samo vreme da prolongira još više vreme do konačne odluke“, ocenjuje Goran Miletić Iz organizacije Branioci ljudskih prava.

  Obradoviću možda i dalje preti zatvorska kazna ali nesumnjivo, barem u ovoj fazi, nadigrao je sistem.

  IlustracijaIlustracija
  x
  Ilustracija
  Ilustracija
  I ne samo to, nudi mu se dupli razlog za slavlje jer su pred pravosuđem opravdanost postojanja svojih organizacija dokazale i njegove kolege iz grupa sličnih onoj koju je vodio, a to su: “Sprski narodni pokret 1389”, zatim “Naši” i “SNP Naši 1389”.

  Naime, Ustavni sud Srbije je prelomio. Nakon dve godine odlučivanja ista institaucija koja je ranije zabranila pomenuti “Obraz”, kao i “Nacionalni stroj” (od policije označen kao grupacija fašističkog tipa) utvrdila je da nema razloga za zabrani tri pomenute organizacije, možda i zbog samog Tužilaštva koje je u postupku ostavljalo utisak traljavosti.

  Ipak, sudije osnove za zabranu nisu prepoznali u poslednjem potezu pokreta “Naši” koji je sačinio listu “antisrpskih nevladinih organizacija”.

  Za uzimanje u obzir toga možda je bilo i kasno, ali je svakako bilo dovoljno vremena da se analizira akcija iz 2007. godine kada su “Naši” u Aranđelovcu nasilno prekinuli tribinu kultnog “Peščanika”.

  Pokazalo se da Ustavnom sudu razlog za zabranu nisu bili ni ulični sukobi iz oktobra 2010. godine, te desetina povređenih, isto toliko uhapšenih i demolirani centar prestonice, sve u vreme “Parade ponosa.

  Odluka u kontekstu promene vlasti

  Osim kao protivnici afirmacije gej prava, prepoznatljivi su i po otporu vojvođanskoj autonomiji, pertnjama neistomišljenicima, ili po antievropskom, te anti NATO stavu.

  No, kao krunski dokaz, možda je mogla da koristi i njihova glorifikacija politike koja je Srbiju odvela u zločine, a što redovno čine lepljenjem plakata sa imenom Ratka Mladića, a u čemu im se svojevremeno priključio nekada šešeljevac a danas vicepremijer Aleksandar Vučić.

  Danas verovatno više nije popularno javno govoriti o vezama sa pokretima poput “Naših”, ali smo njegovog predstavnika Igora Marinkovića pitali i da li odluka Ustavnog suda ima veze sa promenom vlasti u Srbiji. Pogotovu u kontekstu apsurda koji nije moguće ne primetiti, a odnosi se na to što je vrlo sličan “Obraz” zabranjen, dok tri pokreta nisu:

  “I postupak protiv ‘Obraza’ i postupak protiv nas su bili politički postupci. Znamo kako je sudstvo funkcionisalo dok je u Ministarstvu pravde bio Slobodan Homen ili slično. Meni je jako žao što je ‘Obraz’ zabranjen jer sam siguran da je organizacija koja nije delovala protivustavno. Ta odluka je bila politička odluka bivšeg režima”, uverava Marinković.

  Na njegovo pominjanje Slobodana Homena, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde, upitali smo ga da li na odluku Ustavnog suda treba gledati u kontekstu promene vlasti u Srbiji.

  “Na odluku treba gledati u kontekstu toga da niko nije sedeo sudijama nad glavama i govorio im kako treba da presude”, zaključuje Marinković.

  Sada nema drugog nego se zapitati šta će uslediti. Goran Miletić veruje da će odluke sudova, Ustavnog i Apelacionog, biti podsticaj za pokrete koji se godinama u nazad klackaju između zabrane i nesmetanog delovanja: 

  “Pripadnici ovih pokreta sada se osećaju veoma sigurno, da njihove aktivnosti imaju auru zakonitosti i da je ono što oni rade na neki način OK. To je ono što je zaista opasno u Srbiji. Smatram da će oni da inteziviraju njihove aktivnosti”, kaže Miletić.

  Oni sami to i ne kriju.

  “Prosto dve godine mi smo funkcionisali pod potpunom represijom i policije i sudstva, ali i medija. Između ostalog i vašeg medija. Posle ove odluke posle dve godine konačno ćemo moći da funkcionišemo normalno i verujem da ćete uskoro videti svu snagu Srpskog narodnog pokreta ‘Naši’. Verujem da ćemo ponovo imati masovno okupljanje članova”. Na pitanje kakva se vrsta protesta može očekivati Marinković kaže “u skladu sa Ustavom Srbije”, kaže Igor Marinković.

  A Ustav garantuje slobode izražavanja i udruživanja, što u ovom slučaju ide u krajnost u kom se mogu označiti i kao kvazi slobde. Tako ih opisuje čuveni glumac Svetozar Cvetković, koji se ne libi da u odlukama suda uočava upravo tu vrstu konfuzije u kojoj se pod firmom zaštite sloboda, zapravo ostavlja prostor za delovanje onih koji slobode drugih dovode u pitanje:

  “Koliko sam ja shvatio mi plediramo da živimo u društvu koje treba da bude proevropsko i prodemokratsko i liberalno u smislu da se poštuju prava, političkog, ličnog i mentalnog angažovanja i svih sloboda. Ali istovremeno da se u jednom trenutku odustane od davanja prava ekstremističkim organizacijama. Kao i ekstremnim stavovima i mišljenjima, kako pojedinaca tako i grupa ljudi, koja mogu da dovedu do taj proces demokratije u pitanje. Ako je ranije stav Ustavnog suda bio drugačiji za neke druge organizacije, očigledno je da su se sada i kod Ustavnog suda stvorili uslovi da svoje nove odluke tumači na drugi način i da dozvoljava drugu vrstu slobode, za koju mi se čini da može sve skupo da nas košta”, ocenjuje Cvetković.

  Sumnje te vrste sa sebe morali bi sprati upravo sami predstavnici vlasti, ali ne samo izjavama, već i delima kojima bi pokazali da su im ideologije koje je dobar deo vladajuće vrhuške nekad podržavao, sada potpuno strane.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: SANJA Grad: Beograd
  16.11.2012 14:50
  Ustasluk i urbanluk!

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  16.11.2012 08:42
  I sam vrlo cesto "Promasim temu", pa cu "Oprostiti" forumasima sve ono sto pisu, a nema veze sa tekstom koji komentarisemo.
  Naime, kukali su i zapomagali onda kada je Ustavni sud ukinuo neke ingerencije Vojvodini.
  Pozdravljali su odluku tog istog suda, da ponisti odluku nejvise zakonodavne institucije u Srbiji o "Pomirenju" Partizana i Cetnika!
  Sada opet, drvlje i kamenje na odluku Ustavnog suda da skine zabranu sa "Klerofasistickih organizacija": “Sprski narodni pokret 1389”, zatim “Naši” i “SNP Naši 1389”.
  Padali u trans odusevljenja kada su slicne organizacije: "Obrz" i "Nacionalni Stroj" zabranjene... Sada se cupate za kose sto je Mladen Obradovic oslobodjen!
  Pre neki dan "Zene u crnom" osudjuju bez presude Ratka Mladica i dr. Dabica...
  A da bacimo pogled malo preko plota, posto vidim puno komsija koji brinu tudje brige (valjda su kod sebe sve resili), naime uoci presude Haskog Tribunala Mladenu Markacu i Anti Gotovini, u Zagrebu odrzali Molitbeno Bdenje za oslobadjanje istih.
  "Osim u Zagrebu, okupljanja i molitve održavaju se u više hrvatskih gradova, među ostalima u Zadru, Šibeniku, Kninu, Splitu i Dubrovniku.
  Hrvatski biskupi pozvali su danas vernike na molitvu za pravednu presudu generalima Gotovini i Markaču koji su u aprilu prošle godine prvostepenom presudom osuđeni na 24 i 18 godina zatvora." (Blic,16/11/2012.god.)...
  Jedva cekam da vidim, kako bi reagovali oni koji "Osudjuju bez presude" na slicnu akciju Srpskih Veterana, i SPC!
  Da li bi tog Vladiku ili Patrijarha koji bi po srpskim gradovima organizovao molitvu za: "Pravilnu presudu" (citaj: - Oslobadjanje) Mladica i Karadzica, proglasili svecem, po ugledu na nase komsije...
  Niko ne rece nista sto je BBC - Srpski servis, posle 70 godina emitovanja ugasen, sada je na isti nacin "Ucutkan" PRES!
  I na RSE nema mnogih rado slusanih emisija, pogotovo onih, u koje, kao i na ovim forumima, i nama obicnim smrtnicima dozvoljeno da se cuje nas glas...
  Da, i tu postoji "Kvaka", ovaj moj tekst, moze a i ne mora, da odobri Moderator a u tim emisijama je nas glas isao direktno u etar!
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  19.11.2012 19:54
  Gospodine Miodraze, niste vi promasili temu, nego ste promasili predavanja o etici, moralu i ljudskosti, jer poistovjecivanje suprotnosti nije uvijek "nula", agresor i brenilac se ne mogu izjednacavati cak ni tada ako cine slicne zlocine; nije isto ubijati u ime zlocina i ubijati braneci se od zlocina
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  19.11.2012 21:23
  Cudo jedno, ali njredovnije sam posecivao casove o etici koju mi je predavao jos tada 70tih godina proteran iz Zagreba dr Pavao Vuk Pavlicic, a asistent mu je bio moj prijatelj Ferid Muhic - toliko o tome.
  Kao sto ste mozda primetili, tekst sam pisao naposredno pred izricanje presude u Hagu.
  Kada su bili tako sigurni u nevinost Gotovine i Markaca, sto su se toliko molili? Ali presuda je donesena...
  Daj Boze da nisi ubijao, ni u samodbrani, a da jesi, da li bi se manje osecao ubicom???
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.11.2012 20:29
  Dear fred, sporno je to što su se naoružani vojnici "branili" od nenaoružanih baba.
  Dakle, niko ne može da ospori pravo HV da oslobodi Hrvatsku, ali niko ne može da opravda granatitanje izbegličkih kolona i likvidacije ljudi koji su bili prestari i za bežaniju.
  Po balkanskom običaju, samo je mrtav Srbin bio dovoljno dobar za Hrvatsku 1995-te.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  19.11.2012 20:10
  Ili ste se vi pogresno izrazili ili Vasa etika ima problem...ubistvo je ubistvo...vi mjesate ubistvo iz samoodbrane prema napadacu i vracanju napadacu milo za drago nad civilima iste etnicke grupe kao napadac...sto nije nista drugo do agresija prema civilima, krsenje svih konvencija i tezak ratni zlocin.

  Ko je branilac a ko agresor odlucuju sudovi...

  Ime: beli Grad: usa
  15.11.2012 20:30
  Sve sto se desava u Srbiji danas je resultat trulog sistema koji je izliven iz jos trulijeg pre njega. Neo-komunisti danas dozvoljavaju i bodre nacionalizam u istoj meri kao sto su se protiv njega borili u proslosti za isti razlog, da ostanu na vlasti. Oni koji to neshvataju i misle da im nista drugo ne preostaje nalaze utociste u ovakim organizacijama.

  Ime: Ulf
  15.11.2012 19:18
  Na celu te drzave je cetnicki vojvoda Tomislav Nikolic.

  http://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw&feature=related

  Ime: nepristrasni
  15.11.2012 17:41
  Zlatko bi trebalo prvo da se malo osvrne na prilike u Federaciji, pa onda, eventualno, da dijeli lekcije drugima! A Jašaru se, izgleda, sviđa neko tipa Jeljcina, koji je omogućio totalni raspad i anarhiju. Putin, bar, zavodi red. A šta ćemo sa seksualnim i drugim skandalima u SAD?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 20:33
  Niti mi se svidjao Jeljcin,niti mi je prirastao za srce tvoj Putin.Ako ce on da zavodi red preko NEVLADINOG SEKTORA,tesko onda tom narodu.Ne zavodi on nista,(to ti dobro znas)on ucutkava one koji zele da kazu istinu,o pravom stanju u Rusiji.Tvoj ga predsjednik,Toma"grobar"u stopu prati!
  PS.Znas,ovaj tvoj "nick" nisam mogao da otkucam.Jednostavno,uhvatio me smijeh.
  Odgovor

  Ime: nepristrasni
  15.11.2012 22:11
  Moj predsjednik, Jašare, nikad nije bio Toma Grobar Davnih decenija sam napustio Balkan koji je beznadežan. A neke od nevladinih organizacija i ne kriju da ih finansira Zapad. Samo mi nije jasno kako mogu da zagađuju gnijezdo u kome žive, zašto se ne isele? Ionako nemaju nikakvih šansi da bilo šta izmijene.Š to se tiče klerofašističkih organizacija u Srbiji, Zlatko, i ja bi ih zabranio, ali, eto, Ustavni sud se igra zapadne demokratije i pušta ih da egzistiraju. Međutim, toliko su mali i beznačajni da ne vidim veliku opasnost po Srbiju. Oni više služe vansrbijanskim srbomrscima da pljuju po Srbiji. Zaista mi nije jasno zašto se vi svi okomljujete na Srbiju kada ne živite u njoj niti ste joj ikada željeli dobro? Pustite teljude tamo da se bave svojim problemima, ne miješajte se u to (ni oni se ne miješaju u probleme Federacije, kao što se ef. Cerić petlja i diže pobunu). Nisam pristalica sadašnje vlade, ali nije moje da određujem ko će da vlada. Jašar uživa u Švedskoj i iz dosade pljucka po Srbiji. A, Zlatko, što se tiče USA demokratije, raspitaj se o tome šta se tamo zaista zbiva. I pusti Srbiju na miru! Nije prikladno bacati blato kad sav svijet apeluje na pomirenje i miroljubivu saradnju.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 22:45
  @Nepristrasni
  Zasto je tako lako etiketirati ljude kao anti srbe zato sto kritikuje drustvo?? Ako si ikad dobio negativnu ocjenu u skoli nadam se da nisi bio tog misljenja da te ucitelj mrzi ili zato sto nisi dobro uradio zadatak...ako te je neko ikad naruzio...je li to samo zato sto te mrzi?
  PA ovo sto je danas ustavni sud odlucio je bas dezert svakom dusmanu srbije...a ne ja koji se protivim takvoj srbiji? Mene kada su takvi granatirali i pucali na moju zemlju nismo se puno obazirali na seselja, arkana..."ma to oni samo srbuju po beogradu"...pa sta bi...osvanuse u bosni jos i ove lokalne naucise zanatu pa dan danas sa medjedima muku mucimo...
  Sto se tice USA demokratije, ja se raspitao i svidja mi se...a vama ako ne godi, mozete nazad u srbiju ili vec gdje vam vise godi. Nema veze ovo sa blacenjem, to drugi rade...ja se nisam nisakim ni zavadio ponaosob ali sistem koji ne zna gdje je fasizam kroji kapu i slobodna rijec je jako opsna jer smo prve komsije a ako komsiji gori kuca velika je vjerovatnoca i da ce moja...a mi vec lijepo saradjujemo putem CEFTA-e, i posjecujemo jedni druge...I Hitler je bio minorna stranka i mnogi su se sprdali s njim u pocetku.
  Nadam se da sam bio malo jasniji.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 18:37
  Osvrcem se ja na stanje u federaciji...federacija niti BiH nije birala pravosudni sistem koji je poizasao iz dejtonskog mirovnog ugovora...za razliku od srbije.
  Ako ti ovi ultradesnicari (xenofobi i fasisti) nisu glasnici raspada i anarhije u Srbiji ne znam koji primjer hoces vise?
  Tebi je red=diktatura
  A sta treba sa da se desi sa skandalima u SAD??...njihovom sudu je dovoljan i e mail da direktore i generale zavije u crno...a u Srbiji obican balavac putem TVa, proglasa, prijetnji...vuce za nos sistem? Milsim da je ipak do sistema u srbiji....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 19:49
  Dragi Zlatko, to drug Staljin iz njih progovara. Oni samo otvaraju čeljusti...
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 20:47
  Postovani Milivoje:
  Stvarno se covjek zapita je li to drzava Srbija stalno i iznova pokazuje koliko su drugi u pravu o Srbiji ili sta...sta je ovim htjela reci? Pravo na govor i slobodnu misao?...ne vjerujem...

  Ostaje samo da citiram opet aforizam makar da se nasmijemo:

  - Raspad Jugoslavije najteže je pogodio Srbiju. Njoj je pripalo najviše Srba

  -Mi Srbi smo svaki čas dizali ustanak. I jači narod bi se iskilavio..

  by Baljak.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 21:26
  Dragi Zlatko, pre svega, hvala za ove sjajne aforizme.
  A, o ovome bi moglo nadugačko da se piše. Ukoliko bih morao da stavim sve u jednu rečenicu, rekao bih da se radi o klasnoj borbi - u Srbiji se čitava jedna klasa anaerobnih organizama bori da ova zemlja ne iziđe na svež vazduh!
  Na žalost, to znači da je situacija sasvim gangrenozna tj. beznadežno izgubljena.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 22:18
  Ova tema se "ubila" da se nadje neka definicija...zasto pobogu?
  Na zalost znamo da gangrena se siri ukoliko se inficirani dio tijela ne odstrani a mi u Bosni smo jako skloni raznim infekcijama zbog neefikasnosti dejtonske inekcije.

  Ime: Alen Grad: Svet
  15.11.2012 16:55
  Uvek sam govorio i to cu i ponoviti; ovakve osobe/ogranizacije samo stavljalju Drzavu u jedan neprijatan polozaj i korak nazad na putu ka razvoju. Te ideologije prikazane putem govora mrznje su neshvatljive za ovo doba, i samo mogu dolaziti od onih pojedinaca koji ne znaju sta da urade za svojim zivotom, i nemaju nikakvih moralnih vrednosti. Dovoljno je videti sliku doticnog, da se primeti da je rec o jednoj izgubljenoj osobi, koji jedini nacin da se prilagodi drustvu nalazi putem nasilja.

  Ali u svemu tome nisu krivi oni, jer treba priznati da covek zna da bude na pogresnom putu... Krivi su nadlezni organi, sto prema ovakvim slucajevima rade na jedan neprofesionalni nacin i stvaraju jednu realnost koja pred ocima pomenutih pojedinaca je jedna normalna stvar.
  Ocigledno postoje osobe u odelima kojima odgovara da u Drzavi postoje ovakvi pojedinci...
  Nazalost na svih normalnih osoba, ovo je samo korak nazad, a oni sto daju korak nazad, jednostavno propadaju.

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.11.2012 16:34
  -Ima nešto srpsko u državi Danskoj
  V.Djeric
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  16.11.2012 08:38
  Dragi prijatelju,
  hvala na vasoj poruci i muzickom poklonu koji sam sa zadovoljstvom preslusala.Moram biti iskrena:kad je u pitanju muzika iz BIH,blizi su mi Damir Imamovic i gdja Amira Medunjanin,ali ovo je poklon od srca,poruka jasna i nema cenu.
  Hvala vam i svako dobro.

  Ime: ХЕР
  15.11.2012 14:50
  УСТАВНИ СУД МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ ОРГАНИЗАЦИЈУ И УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА, ТЕК АКО ЈЕ ДРЖАВА ПРЕДУЗЕЛА СВЕ ПОТРЕБНЕ МЕРЕ, А ТЕ МЕРЕ НИСУ ДАЛЕ ОЧЕКИВАНЕ РЕЗУЛТАТЕ. ЗАБРАНА ДЕЛОВАЊА ЈЕ КРАЈЊА РЕПРЕСИВНА МЕРА, КОЈА СЕ ИЗРИЧЕ ТЕК КАДА ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ДА И ПОСЛЕ СВИХ ПРЕДУЗЕТИХ МЕРА ОД СТРАНЕ ДРЖАВЕ, ОРГАНИЗАЦИЈА И ДАЉЕ КОНТИНУИРАНО ПОДРИВА УСТАВНО УРЕЂЕЊЕ И КРШИ УСТАВНА ПРАВА ГРАЂАНА. .У ОВОМ СЛУЧАЈУ СУД ЈЕ МОРАО ДА ОДБИЈЕ ПРЕДЛОГ ЗА ЗАБРАНУ ДЕЛОВАЊА НАВЕДЕНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА И УДРУЖЕЊА, ЈЕР ТАКВИ ДОКАЗИ НИСУ ПРЕДОЋЕНИ СУДУ.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 17:30
  xep@Ono sto cijela Srbija gleda vec godinama,Ustavni sud ne vidi!Kome ti sad valjas te floskule o nedostatku dokaza?
  Dokaza vise nema,jer je Toma"grobar"dosao na vlast!To je jedini razlog zasto se tim organizacijama ne zabranjuje rad,a ovaj ekstrem danas biva oslobodjen?U danasnjem komentaru sam nagovjestio ovako nesto,i evo,desilo se.
  Ovo je jos jedan znak da Srbija na celu sa Tomom"grobarom"nepovratno srlja u provaliju.Bicete vi svjedoci mnogo gorim stvarima.Ovo su sad-zasad samo djecije igrice.Trazili ste,gledacete!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 17:05
  Stvar je u tome što su ovi procesi i vođeni da bi se "javnosti" zamazale oči, i planirano je da propadnu.
  Da je cilj bio drugačiji niko se ne bi bavio tzv. organizacijama i udruženjima, nego bi optužnice bile podignute protiv konkretnih pojedinaca za konkretna krivična dela, pa bi ovaj šljam zaglavio dugogodišnju robiju, a tzv. organizacije bi se razišle k'o magla u podne.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  15.11.2012 19:09
  Ma,nemojte tako!Sve je po zakonu i kako bog ljubi:pascad su pustena,a mi da gledamo kako da prezivimo.Da su druga vremena,rekla bih:neka nam je bog u pomoci,ali srpskog boga su odavno korumpirali i preveli na svoju stranu,pa jedino sa djavolom da tikve sadimo.Ili da kupimo cipele pa na ulicu.Ako imao pare za nove!

  Ime: Ljuba Grad: Beograd
  15.11.2012 11:31
  Strahota i sramota...sta drugo.
  Odgovor Markanu iz Roterdama:
  Upravo se ponasate bas kao i ovi huligani o kojima je rec

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  15.11.2012 11:03
  Kako da ih zabrane kad su to prave politicke stranke samo jos nesluzbene.Financijeri i kontakti su im isti kao i strankama.USS je samo pravni izvrsioc zlocinacke i genocidne velikosrpske politike koja sprema pokolje na Balkanu vec 200 godina.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 12:01
  "Vrana vrani oci ne vadi,"rekli bi stari.Jos ce mo mi dosta toga negativnoga imati prilike da vidimo i cujemo,za cetiri godine Tominog mandata.Vjerna kopija Putina!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  15.11.2012 19:05
  Ma,ne plasim se toliko Tome diplome,koliko Bacevica i slicnih likova.Za ljubav Rusiji i licnim interesima,spreman je da nas sve zrtvuje sa sve tikovima i celicnim pogledom fanatika.Ti koji nesto znaju,ali ne prelaze granicu korumpiranih,slavoljubivih poluinteligenata doci ce nam svima glave.
  A da vrana vrani oci ne vadi videli smo i po ljubavi mafijasa,kriminalaca i ubica iz redova svih naroda i narodnosti.Nas su zavadili a oni se bave biznisom i svakog dana su sve osioniji i bogatiji.
  Miskovic je ugasio"Press"kad se on upristojio i time stekao olaksavajuce okolnosti za nas naivne koji verujemo u Vuciceve javno najavljene istrage.Ali nasi i Obradovic,zajedno sa Miladinom batinasem mogu da slobodno pucaju.Mi smo ionako guske u magli ili ovce za klanje!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.11.2012 21:03
  Ako to moze posluziti kao utjeha vama u Srbiji,onda cu vam reci da mi u Bosni imamo svoga"Miskovica"u liku i djelu Fahrudina Radoncica(cak je i gori).Posto se napljackao do mile volje,odlucio je da to opljackano zastiti, tako sto je osnovao vlastitu stranku.Sada,zajedno sa Lagumdzijom vedri i oblaci u sudstvu i pravosudju,a usput uziva u "tesko stecenom"imunitetu!
  PS.Znas sta me kopka VB?Ko je bolje prosao sa izborom vlasti,vi u Srbiji,ili mi u Bosni?Uh,sta bih dao za jedan ispravan odgovor!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  15.11.2012 21:37
  Ovaj portal koji nam pruza gostoprimstvo ne zasluzuje prostakluke koji su jedine upotrebljive i adekvatne reci kad treba da opisemo situacije u kojima zivimo.Dakle,razumeli smo se?
  Vise od toga me kopka zasto je BIH tako lose prosla,gde je taj bog i cime se on bavio dok su komsije komsiju masakrirale.Mislim,nisam neki znalac prilika,ali sam posle rata bila u Tuzli(prosla kroz Bijeljinu koja je"nasa",da bih stigla do grada soli koji je"vas" i to ne mogu ni da shvatim ni da prihvatim.Sokirala me slika mezara po parkovima i zapanjenih nasih i vasih kad sam to pitala:sa toliko zgodnih mesta se mlatilo sa srpskih polozaja po gradu da se nije imalo gde sahranjivati.Bivalo je toga i ranije i na drugim mestima,ali bi zbog mira i zbog nase dece o tome trebalo razgovarati i zlocine ne negirati.Mi smo u velikom problemu sto nas niko normalan i pristojan ne hvali pa se nasi politicari i tzv.elita satrase od samohvalisanja i razmetanja,a to tako prazno zvoni.
  Ponavljam se:bolje da smo ucili i znali vise jedni o drugima,da smo umesto ratnih pevalli sevdalinke,mozda bi nesto od to malo bosanske duse preslo i na nas.Cvrsto verujem da mozemo postati ljudi,ako nas prihvate drugi dobri ljudi,umesto sto se ogledamo u ogledalu vlastite rugobe.
  Odgovor

  Ime: Jony C.G. Grad: nepoznata
  17.11.2012 11:10
  jasaru iz Svedske iV.G. iz beograda: ko je vama kriv kad imate nesposobnu vlast pa dozvoli Miskovicu i Radoncicu da pokradu sve, sto se ne ugledate na nas,nasa vlast ne dozvoljava nikakve Miskovice i Radoncice niti bilo kom drugom da nas pljacka, mi imamo tu privilegiju da nas licno "GOSPODAR" pljacka pa sad vidite ko je bolje prosao sa izborom vlasti. mi smo izgleda jedamput izabrali dozivotnog gospodara sta ce nam izbori svaki cas
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla:BiH
  15.11.2012 22:24
  Postovana VB
  Ljudi kao Vi a hvala bogu ima kolko hocete takvih imaju bezgranicnu dobrodoslicu bilo gdje da idete.
  Uvjek ste dobro dosli u Tuzli i Bosni...

  Evo jedna za vas:-))

  http://www.youtube.com/watch?v=BnBdnMLq6Fw
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 20:05
  Draga VB, moram ponovo da s slošim s Vašom konstatacijom.
  Očigledno je da Tomislav Nikolić nema pravu predstavu o tome šta mu se dešava, kao što verovatno nije imao ni kada je postao "srpski vojvoda".
  On je čovek skučenih kapaciteta u svakom pogledu; pion; pravi ćosićevski prototip za Srbendu... I tu se ne razlikuje od svog prethodnika, sem po tome kako su lakirani...

  A, koliki su ešaloni poluinteligenata iza njih, umreženih i spremnih na nepočinstvo, sam Bog zna. Setim se onog Andrićevog "... kad bi svi krivi dospeli ovamo, ova bi Avlija morala biti od mora do mora."

  Da ponavim - nemam ni malo optimizma za Srbiju.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.11.2012 19:02
  Ovo "cveće zla" se lepo razbokorilo dok su na vlasti bili "dobri dečko" Tadić i njegove tzv. demokrate i evropejci.

  Jedino što mogu da kažem u prilog njegovom nasledniku je da ovaj barem nije išao u Potočare da glumata srpskog Willy Brandt-a, a da zatim pljucka po žrvtama. Bednik.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.

  Zika - poznat ali nedovoljno proučen virus

  Da li je zika virus sledeća zastrašujuća bolest? Ona plaši ljude u Sjedinjenim Državama, Južnoj i Centralnoj Americi, posebno trudnice. Bebe čije majke su imale virus tokom trudnoće izgleda da su podložne ozbiljnim deformitetima.

  Hakeri uskoro u vašem frižideru

  Polako ali sigurno, tvrde stručnjaci, sve naše kućne i druge sprave – od rerni, televizora i frižidera pa do novčanika, kompjutera i kola – biće povezani ogromnom mrežom nazvanom “Internet predmeta”.

  Snažan zemljotres na Tajvanu

  Snažni zemljotres pogodio je danas jug Tajvana u blizini grada Tainan i tom prilikom stradalo je najmanje 17 osoba, uključujući jedno dete, kada se srušio veliki kompleks stambenih zgrada.