Dostupni linkovi

Problemi s vakcinacijom u Srbiji: Deca nisu imuna na diskriminaciju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

“Ostavka ili vakcine” – to je poruka koju je deo javnosti u Srbiji uputio ministru zdravlja, nakon što je na snagu stupio novi Pravilnik o imunizaciji, a koji propisuje da petovalentne vakcine besplatno mogu da prime samo deca rođena posle 1. novembra 2014. Time je deo dece diskriminisan, a roditelji koji su čak spremni da izdvoje novac za vakcinu moraju da se dovijaju i krše zakon, jer već neko vreme petovalentnih vakcina u apotekama – nema. Nakon reakcije portala “Bebac”, ministar zdravlja poručio je da će problem biti rešen, ali mame i tate su i dalje skeptični.

Beograđanka Slavica majka je bliznakinja. Kada se primakao rok za vakcinaciju posavetovala se sa nekoliko pedijatara o tome koje cepivo je najbolje za njenu decu:

“Svi su rekli "Pentaksim". Pošto imam druga koji ima apoteku, prvi "Pentaksim" sam nabavila od njega. To je još moglo, pošto je bilo prošle godine. Sledeći "Pentaksim" sam nabavila na crno, iskreno. Platila sam 200 evra za te dve vakcine”, seća se Slavica.

Priča naše sagovornice tek je jedna u mnoštvu sličnih koje su doživeli roditelji čija su deca rođena pre 1. novembra 2014, a kojima je uskraćeno pravo na besplatnu vakcinaciju petovalentnom vakcinom, koja se koristi za prevenciju pet bolesti. Mame i tate tako su se našli u problemu, jer nakon prve doze nisu mogli da kupe nove dve doze za naredne revakcinacije.

Reagovao je portal “Bebac”, koji je zatražio od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da ili podnese ostavku ili prekine sa diskriminacijom dece i obezbedi dovoljan broj petovalentnih vakcina.

Ministar je u izjavi za beogradski list “Danas” obećao da bi sva deca u Srbiji od idućeg meseca trebalo ponovo da dobiju pravo na petovalentne vakcine:

„U naredne dve sedmice izmenićemo propise po kojima pravo na besplatnu vakcinu imaju samo deca rođena posle 1. novembra 2014. godine. Datum 1. novembar 2014. određen je samo zbog toga što nismo imali dovoljno novca da nabavimo neophodnu količinu vakcina. Sada je situacija povoljnija i već u maju državne apoteke će biti snabdevene petovalentnim vakcinama, u dovoljnoj količini za svu decu”, pojasnio je ministar.

S druge strane, Ivana Brcan, urednica portala “Bebac”, kaže da je u ministrovoj izjavi ostalo mnogo toga nejasno.

“Nisam sigurna na kakva rešenja je ministar Lončar mislio, pošto oni mogu da promene pravilnik u narednih 14 dana, kao što je rekao, ali kako će da nabave vakcine – dosad je pričao da ima problem s dobavljačima – kako misle da u roku od mesec dana nabave vakcine, nije nam jasno. Takođe, do sad je pričao da nema para da vakcine budu besplatne za svu decu, a sada tvrdi da je bolja finansijska situacija, pa će biti besplatnih vakcina za svu decu”, kaže Brcan.

Vrzino kolo nelegalnih radnji

Saša Janković, foto: Vesna Anđić
Saša Janković, foto: Vesna Anđić

Na Ministarstvo zdravlja prošle sedmice je apelovao i zaštitnik građana Saša Janković, koji je utvrdio da je zdravstveni sistem stavio decu rođenu pre 1. novembra 2014. u nejednak položaj.

"Građani, pa i zdravstveni radnici, nisu imali dovoljno tačnih i pravovremenih informacija o načinu uvođenja kombinovane petovalentne ("Pentaksim") vakcine u program imunizacije dece, te su, uporedo sa nestašicom vakcina, nastala mnoga opravdana očekivanja koja su izneverena, a došlo je i do određenog uznemirenja kod nekih roditelja. Za različit tretman dece s obzirom na datum rođenja kontrolisani organi vlasti nisu ponudili opravdane razloge", navodi se u izveštaju ombudsmana.

Postojeći propis je, prema rečima Ivane Brcan, upleo roditelje, pedijatre i distributere u vrzino kolo nelegalnih radnji.

“Pojedini dobavljači, distributeri i pojedini lekari su, znajući da će biti nestašica, kupili još prošle godine jedan kontingent i te vakcine prodavali za sto evra. Gde su oni skladištili te vakcine, to niko ne zna. Roditelji koji su nam se javili i prijavili ovaj slučaj kažu da su lekari slali svog kurira, dakle lekar se nikad nije pojavljivao nego je samo imao broj telefona, i u koji god grad želite, on vam donese koliko vam treba cepiva – 100 evra po komadu”, objašnjava urednica portala "Bebac".

Neki od roditelja za čiju decu vakcine nisu dostupne imali su i ovakva iskustva, priča Slavica:

„Vi možete da odete u Bosnu ili Crnu Goru da vaše dete tamo pregleda pedijatar i da deci da 'Pentaksin'. Ali ne možete da donesete vakcinu iz Crne Gore ili Bosne da vam je ovde pedijatar da. To nije dozvoljeno po zakonu. Ali dozvoljeno je da ja odvedem decu iz zemlje, da prime tamo 'Pentaksin' i da donesem potvrdu da su deca primila.“

Nestašice petovalentnih vakcina bile su aktuelne i prethodnih godina, zbog menjanja odluke o početku primene novog kalendara imunizacije, po kom bi sva deca bila vakcinisana petovalentnim vakcinama. Kao ilustraciju navodimo naslov kojim je „Bebac“ aprila 2014. propratio ovaj događaj – „Država ponovo roditelje ostavila na cedilu“.

Tako se ukratko oseća i naša sagovornica Slavica, koja ne skriva ogorčenje ovdašnjim zdravstvenim sistemom.

„Grozno se osećam. Kao i za sve ostalo od početka vođenja moje trudnoće do dana današnjeg, sve sam plaćala privatno. Grozno se osećam“, zaključuje Slavica.

XS
SM
MD
LG