Dostupni linkovi

Srbija: Naredne nedelje potpisivanje koalicionog sporazuma


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, foto: smedia.rs
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, foto: smedia.rs
Na nepoznatom mestu, u nepoznato vreme, lideri tri partije, najizvesnije članica buduće vladajuće koalicije, razgovarali su o onome što bi trebalo da bude urađeno tokom njihovog evenutalnog mandata, odnosno da usaglase takozvani koalicioni sporazum.

Susret predstavnika SNS-a, SPS-a i URS-a – Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića odvijao se pod velom tajne i nakon njega nije saopšteno mnogo detalja, ali je VD predsednik naprednjaka za 10. jul najavio potpisivanje Sporazuma.

„Naše konsultacije će narednih dana biti intezivirane, svakog dana ćemo se sastajati. Očekujem da taj koalicioni sporazum bude predstavljen građanima Srbije i pred njima potpisan, najverovatnije u utorak“, rekao je Vučić, koji bi, prema najavama trebalo da bude i koordinator za izradu koalicionog sporazuma.

Članica predsedništva URS-a, Verica Kalanović, kaže da će tim sporazumom, koji bi trebalo da potpišu sa naprednjacima i socijalistima, put nove Vlade Srbije biti trasiran za naredne četiri godine.

"Postoji jasno trasiran pravac ekonomske i socijalne politike koji se zasniva na dva stuba: jedan predstavlja štednju u državnim organima, smanjenju birokratije i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, a s druge strane želimo da damo podršku građanima i njihovom standardu u pravcu nesmanjivanja plata i penzija i obezbedjivanju uslova za njihovu redovnost", rekla je Kalanović, a budući Sporazum bi, prema najavama učesnika pregovora, osim na ekonomskoj i socijalnoj politici trebalo da bude zasnovan i na još nekoliko principa - državnoj politici, pravnoj državi i vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi državne uprave, departizaciji i decentralizaciji i slobodi medija, što su, kako primećuje politički analitičar Vladimir Goati, više - manje bila težišta i prethodne vlade.

„Možda su u pitanju naglasci, možda stepen konkretizacije... U tom buketu principa, rekao bih da je vrlo važno, a da nije bilo toliko istaknuto kod prethodne vlade, princip departizacije državne uprave. Međutim, to je jedan veliki i ozbiljan zadatak. Jedan od članova te buduće koalcije je rekao da će to uraditi u prvim nedeljema, a meni izgleda, kako se radi o desetinama hiljada ljudi, da je to zadatak ne za nedelje, nego i za desetine godina“, ocenio je Goati koji dodaje da su principi dovoljno uopšteni da pružaju veliku autonomiju. „Nema tu preciznih rokova. To su, da kažem, lepi ciljevi, a šta će ko raditi, u kojim rokovima, kojim tempom i tako dalje, o tome nema ni reči“, kaže Goati, a ni građani Užica sa kojima je razgovarala naša novinarka Novka Ilić, nemaju poverenja da će nova koalicija doneti nove i drastične promene.


molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link


Osim o principima buduće vlade, iz stranaka koje pokušavaju da je formiraju stižu i obećanja o rokovima u kojima će to biti učinjeno.

„24. jul je negde rok i očekujem da i bude u tom roku... Sada, da li će biti dan ranije, dan kasnije...“, rekao je Aleksandar Vučić iz SNS-a.

„Očekujem formiranje vlade onako kako je i najavljeno, znači u periodu od 20. jula do 01. avgusta“ , kaže Verica Kalanović iz URS-a.

Iako se skoro formiranje vlade obećava, činjenica je da se u danu trilateralnog susreta navršilo tačno dva meseca od kako su u Srbiji zatvorena birališta. Politički analitičar Vladimir Goati, smatra da finalni dogovor o vladi više usporavaju razgovori o podeli ministarstava i drugih „izbornih kolača“, nego o temeljnom programu.

„Mislim da tu nema nikave sumnje da je to podela resora, da je to onio gde od početka zapinje inače bi to verovatno bilo završeno za 48 časova. Ali, to nije ništa čudno ako čovek politiku gleda realistički, to se, uostalom vidi i u pravljenju vlada u zemljama stabilne demokratije. Međutim, izgleda da se to privodi kraju, da je svako uvideo neke granice mogućih uspeha i da je svako maksimilizovao svoju dobit. SNS – da ima kontrolu nad vladom, SPS – da ima formalno premijera. Videćemo kako su resori podeljeni, predspostavljam da oko toga još nije sve okončano“, zaključio je Goati.
XS
SM
MD
LG