Dostupni linkovi

Srbija na klackalici Istok-Zapad


Vojna vežba „Slovensko bratstvo“
Vojna vežba „Slovensko bratstvo“

Uprkos upozorenjima zvaničnika Evropske komisije da to neće poslati dobru poruku, u Rusiji je u toku taktička vojna vežba, pod kodnim nazivom „Slovensko bratstvo“, na kojoj učestvuju jedinice te zemlje, Srbije i Belorusije. Istovremeno je predsednik Srbije koji je u poseti Kini, na vojnu paradu u Pekingu poveo i gardiste Vojske Srbije. Zašto Srbija ne pokazuje baš nikakvu žurbu da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku harmonizuje sa Evropskom unijom i da li dva kraka izvršne vlasti šalju oprečne spoljnopolitičke poruke?

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da u NATO-u niko ništa nije rekao protiv učešća Srbije u vojnim vežbama sa Rusijom i u neobično oštrom tonu poručio da Evropska unija nije vojni blok i "da bi trebalo da gleda svoja posla".

“Jedna vojna vežba sa Rusijom – to spada u statističke greške. Evo, uzmite od Ministarstva odbrane spisak svih zemalja s kojima mi imamo vojne vežbe. Videćete da su vojne vežbe sa Rusijom apsolutna manjina u odnosu na sve ostale. Uostalom, vi znate da smo mi sa NATO potpisali IPAP, to ne znači da ćemo mi biti članovi NATO-a, takođe smo sa njima dogovorili razvoj te saradnje. U sedištu NATO-a nismo čuli ni jednu jedinu reč protiv naših vojnih vežbi sa Rusijom. Pa, ko su ovi drugi da nam drže predavanja?! Evropska unija nije vojni blok, neka gleda svoja posla”, oštro je poručio Dačić.

Paralelno sa učešćem srpskih vojnih jedinica na vojnim vežbama u Rusiji, gardisti Vojske Srbije, uz predsednika Tomislava Nikolića koji je u poseti Kini, učestvuju u vojnoj paradi na Trgu Tjenanmen, povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom.

Nikolić je u Pekingu izjavio da Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi i da Srbija priprema projekte za predstojeći Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Poznavaoci regiona primećuju se učešće jedinica Vojske Srbije na raznim vojnim paradama često vezuje za predsednika Nikolića. Tako je nedavno bilo i na velikoj vojnoj paradi u Moskvi, 9. maja. Gledajući širu političku sliku, uočavaju i da su agende premijera i predsednika Srbije na oprečnim krajevima ose Istok-Zapad.

Podela posla

Poslednji primer je posebno rečit. Nakon što je premijer Aleksandar Vučić postigao u Briselu sporazum sa Prištinom, čitav dan iz kabineta predsednika Srbije nije bilo nikakve reakcije, uprkos tome što su čestitke stigle iz čitavog sveta.

Zašto je Vučić u Briselu i Beču, dok je Nikolić u Kazahstanu ili Kini? Je li to Nikolićevo ometanje Vučićeve evropske agende ili dogovorena podela rada?

Eric Gordy, ekspert za jugoistočnu Evropu sa Univerzitetskog koledža u Londonu, blizak je gledištu da je reč o podeli posla između Vučića i Nikolića i objašnjava šta to znači.

“To znači da je Nikolić zadužen za simboliku, a Vučić za pragmatičnu politiku. Sadašnja vlada igra na dve strane. S jedne strane, drži se na vlasti zahvaljujući tome što dobija podršku od Evropske unije, naročito od Nemačke. Dakle, to su najbitniji saveznici i zato dobija mnogo povlastica o Evrope; s druge strane, posebno ako sada bude i izbora, drži se zahvaljujući podršci svog biračkog tela, a to je desnica. Mislim da je desnica u Srbiji puno toga ‘progutala’; manje-više je zatvorila oči na sporazum sa Kosovom, na primer, ali na simboličkoj razini ne popušta. Dakle, sve to – i parada u Kini, i vojna vežba sa Rusijom itd. – predstavlja, zapravo, tu simboliku”, ocenjuje Gordy.

Na svaki gest zapadnobalkanskih zemalja, a posebno Srbije, koji ukazuje na približavanje Rusiji, Evropska unija gleda sa neodobravanjem. Osim toga, put evrointegracija, koji je sama odabrala, nameće Srbiji obavezu da sve brže usaglašava svoju spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku sa Briselom, ocenjuje direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, koja se takođe osvrće i na razilaženje političkih agendi premijera i predsednika Srbije.

“Meni se čini da je u pitanju strateško što šire pokrivanje pre svega biračkog tela, da bi se prosto privukao što veći broj glasova. A ako je reč o tome kako Zapad to posmatra, rekla bih se da oni u ovom trenutku najviše obraćaju pažnju na ono što premijer radi. Uz to, i njegov rejting govori u prilog tome da sa podrškom koju ima njegova politika u ovom trenutku ima neku vrstu najveće specifične težine. I dokle god budu merili politiku premijera Vučića kao prozapadnu, milim da će ozbiljnije reakcije na saradnju sa Rusijom izostajati”, kaže Aleksandra Joksimović.

XS
SM
MD
LG