Dostupni linkovi

Srbija: Muk na predlog rezolucije o Srebrenici


Skupština Srbije
Skupština Srbije

U Srbiji muk nakon što su dan ranije poslanici SDA Sandžaka podneli Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i svako njegovo poricanje.

Inicijatori predloga rezolucije smatraju da je neophodno njeno usvajanje pre obeležavanja 20-godišnjice genocida u Srebrenici.

Rezolucijom je predloženo da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici i izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Srpska napredna stranka, stub vladajuće koalicije, još nije zauzela stav o predlogu rezolucije o Srebrenici. U njenoj poslaničkoj grupi Radiju Slobodna Evropa je rečeno da se i u okviru poslaničke grupe i u okviru stranke vodi debata o predlogu rezolucije, pa zato još ne mogu da izađu sa zvaničnim stavom. Očekuju da će se pitanjem predloga rezolucije baviti tokom vikenda.

U Demokratskoj stranci, najvećoj opozicionoj parlamentarnoj partiji, još nisu zauzeli zvaničan stav o predlogu rezolucije o Srebrenici, izjavila je za RSE portparolka te partije Aleksandra Jerkov:

“Biće danas (3. jul) sastanak vlade u senci, pa će predsednik i o tome govoriti, pa ja ne bih pre njega”.

Poslanica Demokratske stranke Aida Ćorović podržala je rezoluciju rekavši da je to njen lični stav i da je o tome obavestila šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića. Ona je naglasila da je rezoluciju potrebno podržati zbog budućnosti Srbije.

"Zbog budućnosti Srbije i srpske dece jako je važno da se stavi tačka na genocid u Srebrenici isto onako kako su se stavljale tačke na zločine u Drugom svetskom ratu ili neke druge zločine", rekla je Ćorović.

Podršku rezoluciji o Srebrenici dala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Poslanica te stranke Olena Papuga:

“Poslanici LSV bez pogovora i razmišljanja podržali predloženu rezoluciju, navodeći da je LSV jedina stranka koja je išla u Srebrenicu 11. jula. Ali, tog dana nismo išli samo u Srebrenicu nego smo išli i u Bratunac. Jednostavno, 11. jul je prepoznatljiv po Srebrenici, tako da smo predložili da se u Skupštini razgovara o 11. julu kao danu sećanja na sve žrtve u ovim našim nesrećnim ratovima devedesetih godina”, rekla je Olena Papuga.

"Vreme je da posle 20 godina pogledamo istini u oči", rekao je šef poslaničke grupe SDA Sandžaka - PDD Sulejman Ugljanin, navodeći da će nastojati da ubedi poslanike da se "suoče sa posledicima nedela koje je neko u naše ime radio".

Rezolucija je, po njegovoj oceni, sveobuhvatna, zasniva se na odlukama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda i svih činjenica o tom događaju.

Ugljanin navodi da je cilj rezolucije da se "otkloni ta glavna prepreka u međunacionalnoj saradnji i pomirenju i zajedničkom evropskom putu".

"Želimo da zajedno stavimo tačku na neke ovakve stvari. Ako hoćemo iskreno da ukažemo na štetnost i opasnost genocida, moramo omogućiti da mlade generacije čuju za to", rekao je Ugljanin, dodavši da očekuje da će predložena rezolucija biti usvojena.

Zoran Živković
Zoran Živković

Zoran Živković, lider Nove stranke, za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je vrlo neuobičajen način na koji su kolege iz SDA Sandžak uputile predlog rezolucije o Srebrenici u Skupštinu Srbije. Uobičajeno je, dodaje, da se o takvom aktu razgovara sa drugim poslaničkim grupama i samostalnim poslanicima.

“Ja sam o ovome saznao praktično iz medija, pogledao površno koliko sam imao vremena, i mislim da je rezolucija koja je usvojena 2010. godine bila adekvatan odgovor na genocid u Srebrenici, a da je ovaj predlog rezolucije, koji je podnet 2. jula, da bude usvojen 11. jula, više plod dnevne politike nego neke ozbiljne zamisli, uz sve poštovanje, naravno, prema žrtvama genocida u Srebrenici”, kaže Zoran Živković.

XS
SM
MD
LG