Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 00:05 CET

Srbija

Iz prodavnica se povlači sporno mleko

Rafovi sa mlekom u jednoj od beogradskih prodavnica
Rafovi sa mlekom u jednoj od beogradskih prodavnica
Tek što su se strasti stišale pošto je čitav region potresla informacija o kancerogenom aflatoksinu koji se našao u mleku hrvatskih proizvođača, u Srbiji je obelodanjeno da je u čak 29 od 35 kontrolisanih uzoraka mleka u Vojvodini nivo te supstance veći od propisanog. Dok građani tu vest dočekuju sa nevericom i gorčinom, nadležni za sada potvrđuju mogućnost povećane koncentracije štetne supstance zbog čega će, dok ne stignu rezultati nove analize iz inostranstva, sporna mleka biti povučena sa tržišta.

Uznemirujuće podatke, svega nekoliko dana pošto su nadležni saopštili da za kvalitet mleka u Srbiji ne treba strahovati, obelodanio je vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. Najnoviji podaci pokazuju da je u skoro 90 odsto uzoraka mleka premašena dozvoljena granica od 0,05 mikrograma po kilogramu aflatoksina M1, a u slučaju "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", "Somoboleda" i "Meglea" premašena čak dvostruko.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je u utorak uveče da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

Ministarstvo je ranije u utorak saopštilo da su dodatna ispitivanja potvrdila mogućnost prisustva aflatoksina u mleku iznad dozovoljenih granica i da će sporni uzorci biti poslati na super analizu u Holandiju kao i da je veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče mleko čiji uzorci pokazuju prisustvo tih kancerogenih materija.
Sve to dodatno otežava činjenica jer je reč o jednoj od namirnica ali i sirovina koja je, osim u ishrani, nezaobilazan sastojak ogromnog broja prehrambenih proizvoda. S obzirom na sve ove okolnosti, Goran Ješić očekuje hitnu reakciju države.

„Država zna šta treba da uradi. Mi smo državu obavestili i republička Vlada treba da radi svoj posao, a ne ono što je naš posao i da preduzme sve mere koje su u njenoj nadležnosti. To očekujemo od nje kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile. Pored toga što sam državni službenik, ja sam i otac dvoje dece i neko ko je odgovoran da se bavi ovim poslom i zbog toga sam upozorio javnost Srbije o kvalitetu mleka“, objašnjava Ješić.

Prema njegovom izveštaju, dozvoljena količina aflatoksina izmerena je u dugotrajnom "meggle mleku 1l" dugotrajno sa 1,6 odsto mlečne masti mlekare Meggle Kragujevac, "dukat trajnom mleku" mlekare Somboled iz Sombora sa 1,5 odsto masti, "dukat trajnom mleku mlekare Somboled iz Sombora sa 2,8 odsto masti, "imlek bello organskom mleku 100% organic" mlekare Imlek iz Beograda sa 2,8 odsto masti, "dugotrajnom mleku light 1l" Šabačke mlekare sa 0,6 odsto masti, "dugotrajnm mleku 1l" Šabačke mlekare sa 2,8 odsto masti, "dugotrajnom mleku 1l" Niške mlekare sa 2,8 odsto masti, svežem mleku "zdravo" Subotičke mlekare sa 2,8 odsto masti i dugotrajnom mleku "k plus" Niške mlekare sa 2,8 odsto masti. 

Najviše aflatoksina, po 0,1 mikrograma po kilogramu, imaju "k plus sveže mleko" mlekare Meggle iz Kragujevca sa 2,8 odsto masti, i "sveže mleko" Niške mlekare sa 2,8 odsto masti. 

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti, zbog čega će sporni uzorci mleka biti poslati na superanalizu. Najavljeno je da će do pristizanja rezultata, mleko sa većim sadržajem toksina biti povučeno sa tržišta. To pitanje izazvalo je i oštru raspravu poslanika u Skupštini Srbije, koji su zatražili od Vlade da otkrije činjenice o kvalitetu mleka na domaćem tržištu. Ono što je do sada poznato šokiralo je građane Beograda sa kojima smo razgovarali.

Građani o novim podacima o kvalitetu mleka
Građani o novim podacima o kvalitetu mlekai
|| 0:00:00
...    
 
X


Posledice u slučaju prekomernog unošenja

Kako je došlo do toga da se sporna supstanca našla u mleku, jednoj od osnovnih životnih namirnica prevashodno važnih za razvoj dece? Da bi se našao odgovor na to pitanje dovoljno je prisetiti se prošle jeseni kada su se u javnosti pojavile informacije o kontaminaciji velikog dela roda kukuruza, objašnjava Marija Škrinjar sa novosadskog Tehnološkog fakulteta.  

„Tim analizama je dokazano da aflatoksin u velikom stepenu jeste zastupljen u kukuruzu roda 2012. godine. Pošto se kukuruz najvećim delom koristi za ishranu životinja, posledica toga je nalaz aflstoksina u mleku, mesu, jetri pre svega i u jajima. U svim namirnicama životinjskog porekla“, upozorava Marija Škrinjar.

To su činjenice zbog kojih se, osim mleka, trenutno sa sigurnošću ne može reći u kojim je sve životnim namirnicama u Srbiji povećana koncentrancija aflatoksina M1 – što je pitanje na koje bi odgovor što pre trebalo da daju nadležni. Poznate su međutim, naglašava profesorka Marija Škrinjar, pogubne posledice koje hrana sa povećanim nivoom toksina može imati na zdravlje u slučaju prekomernog unošenja.

„Izaziva oboljenja koje se nazivaju aflatoksikoze i kancerogeno oboljenje kod čoveka. Druga je priča koliko je potrebno vremena da se aflatoksin izdvoji iz organizma čoveka, jer ima akumulativno delovanje. Znači nagomilava se pre svega u ciljnom organu jetri. Postoje podaci da je potrebno čak više od mesec da se izdvoji aflatoksin koji ide i kroz urin, kada je čovek u pitanju“, kaže Škrinjar.

Afera sa toksičnim mlekom nameće i pitanje odgovornosti resornih ministara poljoprivrede i trgovine Gorana Kneževića i Rasima Ljajića, a pojedina udruženja potrošača su već zatražila njihove ostavke, pošto su se kako tvrde, oglušili o propise o bezbednosti hrane i zaštiti potrošača.

Milan Nešić

NesicM+rferl.org

Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: VB Grad: Beograd
20.02.2013 08:45
Hvala vam sto ste pokusali da makar nesto razjasnite.Mene zanima u cemu je bio aflatoksin pre no sto je stigao u zemlju Srbiju(mislim bukvalno i duhovno!).Kojim povodom je koriscen,sta je bio cilj,da li je neko od onih koji su ga nabavili i koristili planirali da nas sve polako pobiju i rese sve probleme.Naravno,ovo je verovatno preterivanje i sirenje panike,ali ovih dana ne mogu da pratim vesti ili stampu prepune uznemirujucih prica bez odgovarajucih i strucnih objasnjenja.
Znaci li ovo da trebamo da koristimo namirnice iz inostranstva?Iz kog inostranstva?Hoce li to potpuno sahraniti ono malo poljoprivrede i potencijalne poslove sa Emiratima?
Da li vecina gradjana ima uopste izbor sem onog:jedi kancerogeno ili umri od gladi.Na malo duzu stazu,rezultat ce svakako biti smrt!

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika

Nove vetrenjače - efikasnije i dobre za ptice

Iz Tunisa stiže inovativni dizajn – mašina na vetar bez lopatica rotora, koja neće ubijati leteća živa bića, ali će biti još efikasnija od klasičnih turbina na vetar.

Tropske ribe u Kaliforniji zbog El Ninja

Ribe svih veličina, oblika i boja kreću se prema severu, kroz tople struje El ninja od meksičkih voda do Tihog okeana uz kalifornijsku obalu.

Protesti širom sveta pred samit u Parizu

Mirne demonstracije u srcu glavnog grada Francuske pretvorile se u nemire, a policija je na neke od učesnika bacila suzavac i privela više od 200 ljudi....