Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 00:34 CET

  Srbija

  Srbi sa Kosova upoznati sa Platformom, prvi utisci pozitivni

  Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika Srba sa Kosova, 20. decembar 2012.
  Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika Srba sa Kosova, 20. decembar 2012.
  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavio je platformu za Kosovo predstavnicima Srba sa Kosova, među kojima su ovoga puta bili i oni iz opština južno od reke Ibra. Nakon sastanka, kratko su rekli da su im prvi utisci pozitivni, ali da će više komentara o predloženom rešenju dati nakon što temeljno prouče tekst dokumenta.

  Nakon ambasadora i lidera opozicionih političkih partija, na red da vide državnu platformu o Kosovu, došli su i oni na čije živote taj dokument neposredno utiče.

  Nakon dvočasovnog sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predstavnici Srba iz 28 opština na Kosovu su iz zgrade predsedništva u Beogradu izašli sa po primerkom teksta tog dokumenta u ruci, ali ne i raspoloženi da pruže više detalja o razgovoru koji su vodili. 

  Snežana Paunović, kooridnatorka opštine Dečan, kratko je rekla da su se upoznali sa sadržajem platforme i da će o njoj narednih dana razgovarati, a potom se još jednom sresti sa Nikolićem. 

  "Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre tek dva sata. Dajte nam vremena. Verujemo u nacrt platforme koji je država osmislila i predložila i verujemo sopstvenom rukovodstvu. Nemamo razloga da sumnjamo u tekst, ali ne bih ulazila u detalje pre nego što sebi dam mao vremena", rekla je Snežana Paunović

  Nešto spremniji da podeli utiske bio je predsednik opštine Kosovo Polje, Stevica Lazić

  „U većoj meri smo zadovoljni. Obuhvaćeno je prilično od onoga što smo očekivali i što garantuje naš ostanak na Kosovu. Ne mogu o detaljima... Više smo pričali sa predsednikom o problemima koje imamo, da bi imao bolju sliku. Što se tiče platforme, posle analize skupa, imaćemo sastanak svih opština sa Kosova i konačan stav ćemo dostaviti predsedniku u pisanoj formi“, kaže Lazić.
   
  Traganje za rešenjem kosovskog problema uglavnom se odvija u Beogradu, bez onih koji na Kosovu žive. Zvaničnici Srbije povremeno su konsultovali tek predstavnike četiri opštine sa severa Kosova, a poslednji sastanak o platformi predsednikom Nikolićem, predstavljao je retku priliku da se u traženje rešenja uključe i Srbi koji žive južno od Ibra, primećuje političar iz Gračanice Ranđel Nojkić

  „Srbi južno od Ibra su zaista bili marginalizovani. Zapravo, samo onoliko koliko se moglo čuti iz medija ili na neki drugi način kada su u pitanju problemi sa kojima se susreću, ali ih niko nije pitao kakva su rešenja optimalna i zadovoljavajuća za njih. Tako da mislim da najveći deo Srba ipak nije uključen i da im se praktično nameće rešenje. Plašim se da ćemo opet imati neko rešenje koje neće biti zadovoljavajuće, a Srbi će morati da ga primenjuju, a sve to može da se reši drugačije“, ukazuje Nojkić.

  Korak unazad
             
  U platformi, prema nezvaničnim saznanjima, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije u Španiji, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima Kosova i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima. 17. januara, za kada je zakazan naredni susret kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića, videće se da li je i šta iz tog dokumenta sastavljenog od šest starnica prihvatljivo za Prištinu.

  Do tada bi tekst trebalo da bude usvojen u srpskom Parlamentu. Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine, ocenjuje da, sudeći prema nezvaničnoj verziji teksta, stvari iz platforme više liči na neke dokumente iz devedesetih nego na ono što se od Srbije traži danas. On takođe dodaje da bi kosovski Srbi mogli biti razočarani.

   „Strahujem da ova platforma više može da obmane kosovske Srbe koji će se još jednom ponadati da možda može doći do jedne veće uloge Srbije u njihovim životima što je izrazito loše i negativno jer na kraju se oni sami mogu osećati poraženim jer ova platforma neće zaživeti kao što ni njeni elementi neće biti deo dijaloga, a uopšte nije ni trebalo da dođemo do ovoga da se kosovski Srbi obmanu na takav način kao što radi sadašnji predsednik Srbije“, ocenjuje Deda
   
  Ekspert za Balkan Daniel Server, koji je, pod oznakom nezvanično, na svom veb sajtu objavio tekst platforme, za RSE je ocenio da je dokument nerealan i da predstavlja korak unazad. 

  „Najveći fantazam je to da u Platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i da će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Ali, ima i drugih fantazama. Jedan od njih je, recimo, podela Kosova na regione i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica severu Kosova. Ništa od ovoga se neće dogoditi prosto zato što nije ni najmanje realno“, kaže Server.

  Na konstataciju da međutim ima i komentara da platforma bar sugeriše da je Beograd odustao od podele Kosova, dodaje:

   „Ne, ja mislim da ovo jeste plan podele Kosova, nema nikakve sumnje u to. To je plan da se srpskim zajednicama na Kosovu ni na koji naccin ne upravljaju institucije u Prissstini nego Beograd. Platforma unifikuje te zajednice i formalizuje podelu, a da pri tom ne priznaje suverenitet i nezavisnost ostatku Kosova“, zaključuje Server.
   
  CEO INTERVU SA DANIJELOM SERVEROM, OD NEDELJU ČITAJTE NA NAŠEM WEB PORTALU

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.


  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  23.12.2012 20:43
  Najopasniji je tkz srpski predsednik za Kosovo, Aleksandar Vulin. U crnoj je garderobi (bez kravate) sa Nikoliceve desne strane. Fond reci koje koristi je do broja 100 (sto) -mozda i manji. Za njega su najbitnija stolica...i vlast. I naravno...mast i slast koje idu uz to. Kako je krenulo moze se uskoro desiti da isto lice bude i srbijanski predsednik (ili predstavnik) u pregovorima Srbije sa Vojvodinom. Na Kosovo ce tada svi zaboraviti.

  Ime: Charly
  23.12.2012 20:33
  Slicne platforme su pravljene i za kninske Srbe u Hrvatskoj. Sada u Kninu nema vise Srba.Slicno ce se dogoditi i sa kosovskim Srbima.
  I jedni i drugi su kolateralna steta laznih megalomana iz Beograda.

  Ime: Serdjo
  22.12.2012 12:25
  Tomislav Nikolic,zvani Toma grobar (zajedno sa Vojom Kosturom i Dacicem) moze tkz platformu za Kosovo da zakaci macku o rep. Prica sa Kosovom je odavno zavrsena. Zavrsila ju je Miloseviceva soldateska koja je pokusala 1999 god da istjera cjekupno stanovnistvo Kosova u okolne zemlje.Nije im uspjelo i na kraju je Milosevic kao legalno izabrani predsednik Srbije (juna mjeseca 1999 god u Kumanovu) potpisao kapitulaciju Srbije.Ovime je indirektno priznata nezavisnost Kosova. Treba Tomislav Nikolic,Voja Kostur i Dacic da pozure (dok jos nije kasno) i napisu slicnu platformu za Vojvodinu,Sandzak i jug
  Srbije /Presevska dolina.../. Ako to ne urade sada -zar par godina bice kasno.
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  22.12.2012 16:49
  Nista nije gotovo. Da je tako nebi se ni dogovaralo ili pregovaralo.
  Potrebno je da Srbija pristane da bar de facto prizna Kosovo. Mozda to vlasti u Pristini ne misle da treba ali SAD i EU, koji se stvarno pitaju, zahtevaju da se to dogovori.
  Za interes krajnog mira najbolje je da ima dogovor. Spor postoji zbog jednostrane odluke a ne sto Albanci Kosova ne zasluzuju ili nemaju pravo na samoodpredelinje.

  Ime: Milivoje Radaković
  21.12.2012 20:36
  Dodole. (Poklade.)

  Ime: stipu ga nime Grad: R.Kosovo
  21.12.2012 18:46
  Moze tu platformu Nikolic da objesi sebi na zid u kancelariji,i da je drzi kao uspomenu. Ta platforma nije nista,do obicno zamajavanje medjunarodne zajednice i Srba na Kosovu.
  Moj Nikolicu,Kosovo priznata drzava,a ti hoces suverenitet nad Kosovom !!
  Odgovor

  Ime: Ilija Grad: pec
  21.12.2012 20:23
  Ako je Kosovo priznato sta ce vam dijlaog sa Srbijom..Iovako dobro znate da nikad necete biti clanica UN odnosno prava drzava o cmeu samo mozete da sanjate
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.12.2012 12:24
  Kosovo vec danas ima vecinu u GS UN-a znaci sutra ako hoce moze USA dati na glasanje da se Republika Kosovo primi kao zemlja promatrac u UN, a Rusija i Srbija mogu glasati protiv ali njihov glas tu vrijedi i koliko glasovi Fijia i Djiboutija. To je samo prvi korak i biti ce ucinjen ako se Srbi budu bezveze kocoperili kao sto ti sad radis. Kad ime republike Kosovo bude na plocici u GS UN-a onda ces ti mozda vidjeti koliko ne znas.
  Republika Kosovo pregovara sa Srbijom jer hoce da pokaze koliko je civilizirana, zrela drzava. Tako ce sutra pregovarati s bilo kojom suverenom drzavom.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  22.12.2012 12:36
  @ Ilija

  Jedna naj demokratcnija drzava do pre par godina nije bila clanica UN bez obzira sti su je svi priznali i imala sva prava da to bude ali jednostavno nije htjela to da bude,rjec je za Svajcarsku,znaci ne mora da budes clanica UN po svaku cjenu,ali Kosovo ce uskoro i biti clanica UN.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: R.Kosovo
  22.12.2012 01:10
  Ilija@
  Ne sekiraj se ti za to Ile,sve ide svojim tokom.Zar si mislio da je s Kosovom zavrseno prekonponovanje Balkana? Sada su na redu Vojvodina i Sandzak,poslije toga Presevo ? Tek tada ce se stati.Vi jos niste svjesni da je to kazna za otpocinjanje cetiri rata na prostoru Ex Yu ?
  Cijena ce zaista biti visoka,a znate li zasto? Pa,zato sto necete da se opametite.Iako ste"tigar od papira,"vi ne odustajete od tudjih teritorija!! I to sada placate vlastitom teritorijom !
  PS.Ubit ce vas inat i tvrdoglavost ! Zbog toga prkosa i inata,ostacete bez pola drzave!?
  Odgovor

  Ime: Bole
  22.12.2012 01:06
  Ako smo poceli rat, izgubili, zasto sad moramo da se dodatno ponizavamo.
  Odgovor

  Ime: odgovor
  22.12.2012 11:31
  da se opametite i vise nikada ratove ne zapocnete.
  To je kazna kao i Nemackoj!!! Pola teritorije je njoj uzeto !!! Ali ona se za razliko od vas OPAMETILA!!!!!!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.12.2012 22:13
  Objection! Srbi imaju olakšavajuću okolnost.
  Nemci su imali mnogo bolje tehničke mogućnosti za opamećivanje.
  Mi smo ipak bili 500 godina pod Turcima :D
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.12.2012 23:59
  Ilija, ne dijaloguje Kosovo nego Serbija Sa Derzavom Kosova,Serbija hoce u EU i Zbog tog razgovar se,prema Kosovo Razgovor se tice Granice Sa Serbijom to znaci da tu postoj granica sa Serbijom, stose tice UN-a polako i sigurno gotovo 100 derzava sfeta priznalo Kosovo pa videcemo.

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: Monti
  21.12.2012 15:52
  Isli su kosovski Srbi i kod Milosevica na svoje redovne sastanke. On im je tom prilikom kazao: "Niko ne sme vise da bije.....osim mene". Da se slicna situacija ne ponovi i sa Tomom grobarom -koji sada ima sanse da potvrdi svoj nadimak.
  Odgovor

  Ime: digitaldruid Grad: pristina
  21.12.2012 22:53
  a zemo bogami u pravu si. ovi sa kosova nikad da se opamete. poz

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Program u biblioteci razvija kreativost kod dece

  Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

  Černobil kao egzotična turistička destincaija

  Svake godine hiljade turista posete Černobil, a broj zainteresovanih postojano raste, a oni koji su ga obišli, slažu se da je poseban, jer je to jedino mesto na planeti na kojem se takozvani Sudnji dan - već odigrao...

  Naučnici ne odustaju od nukelarne fuzije

  Novi direktor projekta ITER, francuski fizičar i hemičar dr Bernar Bigo kaže da je reaktor najzad na putu da bude dovršen... njegovo sastavljanje bi moglo da bude završeno do 2025, dok bi prvi eksperimenti mogli da počnu 2028. godine...