Dostupni linkovi

Sportski uspjesi karatista iz Srebrenice i Bratunca


Mladi sportisti Srebrenice i Bratunca
Mladi sportisti Srebrenice i Bratunca
Od septembra prošle godine, u Srebrenici djeluje Karate klub "Želja IPON" gdje svakodnevno trenira dvadesetak mladih iz Srebrenice i Bratunca. Treneri koji rade s njima su vrhunski stručnjaci i osvajali su prva mjesta na brojnim internacionalnim takmičenjima. Na ovaj način sportisti iz ovog dijela Bosne i Hercegovine već su stigli u Evropu.

Trener novoosnovanog kluba je mlada Kristina Milošević koja je aktuelni prvak svijeta.

"To je takmičenje bilo u Italiji, u Veneciji, 13. oktobra. Bila sam prva. Prije toga imala sam Seniorsko svjetsko prvenstvo u Sloveniji, u Portorožu, gdje sam bila treća u pojedinačnoj konkurenciji, a prva u ekipnoj konkurenciji. Imala sam i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Novom Sadu, gdje sam bila treća. Moje Evropsko prvenstvo bilo je u Mađarskoj, također sam bila treća. Na Evropskom kupu u Rumuniji bila sam prva."

Kristina ima namjeru da svoje ogromno iskustvo prenese na mlade iz Srebrenice i Bratunca.

"Da ta djeca imala gdje da treniraju, da ne bi morali da prelaze granicu, da idu u drugu državu, drugi grad, da bi uspjeli u sportu."

Klub je počeo da radi u septembru prošle godine. Ali, pokazalo se da je ovo pravi potez jer su stigli i rezultati, kaže Kristinina mama Smiljka, koja je i sekretar kluba.

"Već smo bili na dva takmičenja gdje smo osvojili dosta dobre rezultate. Sad idemo u Novi Sad. Karate klub djeluje u ova dva mjesta, Srebrenici i Bratuncu, zato što je Kristina svjetski šampion, a djeca vjerovatno žele da rade s njom. Ona je student razredne nastave, tako da ima i to pedagoško znanje, što dosta znači manjem uzrastu."

Za kratko vrijeme ovi mladi sportisti uspjeli su da osvoje medalje. O svojim rezultatima govore Anđela i Aleksandar.

Sportisti Karate kluba "Želja IPON"
Sportisti Karate kluba "Želja IPON"
"Ja sam Anđela Brigić, takmičim se u borbama kategorija mlađe juniorke. Imam blizu sto medalja i sedam pehara. Najveći rezultat je prvo mjesto u Rumuniji na prvenstvu Evrope prije dvije, tri godine. Nedavno sam se takmičila u Bajinoj Bašti, osvojila sam prvo mjesto. U ovom klubu treniram već dva mjeseca, i već sam osvojila u Bajinoj Bašti medalju."

"Trenirao sam karate oko osam godina, onda sam napravio pauzu dvije godine. Sad sam opet počeo u ovom klubu. Prezadovoljan sam radom i treninzima. Bio sam više puta prvi u državi, u Republici Srpskoj. Ostaće mi u sjećanju da sam bio učesnik svjetskog prvenstva u Sloveniji, ali, nažalost, nisam uspio osvojiti medalju."

U Karate klubu "Želja IPON" treniraju mladi iz Srebrenice i Bratunca. Treninzi se održavaju po tri puta sedmično u oba grada. Jedan od trenera je Mito, nekadašnji član sarajevske Bosne.

"42 godine se bavim karateom. Sad smo pokrenuli da pokušamo da napravimo klub u kojem će da vježbaju i Bošnjaci, i Srbi, i svi ostali. To nam je cilj, i da se za Srebrenicu i Bratunac u svijetu čuje nešto pozitivno, da se ne zaboravi ono što je bilo, a da mi to kroz sport ne provlačimo, već da pokušamo zajednički da idemo naprijed."

Iduća takmičenja u Rumuniji

Mladi karatisti se trenutno pripremaju za takmičenja koja počinju sredinom februara, a trener ovog kluba Kristina Milošević naglašava da će u maju ove godine učestvovati na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"U martu imamo dva internacionalna kupa u Rumuniji, početkom aprila imamo Balkansko prvenstvo u Sloveniji, i – za mene ono najvažnije – ove godine Svjetsko seniorsko prvenstvo u Brazilu."

Smiljka se nada i podršci kako bi se održavali treninzi, a takmičari nastavili da ostvaruju još bolje rezultate.

"Očekujemo pomoć od Opštine, očekujemo pomoć od preduzeća, možda od nekih ljudi koji su vani, koji bi mogli da pomognu, jer to su ipak djeca koja su se odlučila za sport, za salu, ne za ulicu. Nadam se da će im pomoći."

Srebreničkim karatistima je neophodna podrška kako bi lakše prelazili granice Evrope i svijeta.

"Bar mi sportisti možemo da pokažemo da smo na vrhu Evrope i vrhu svijeta."
XS
SM
MD
LG