Dostupni linkovi

Sportski uspesi zasenili krizu u formiranju vlasti


Navijači, 2014.
Navijači, 2014.

Odlična vijest sa Kosova, koja je obradovala ne samo Kosovare već i sve dobronamjerne, stigla 15. oktobra, kada je osmogodišnji dječak Erion Zena sa sirijskog ratišta, gdje ga je odveo otac, vraćan svojoj majci Pranveri Abazi.

Osim ove, građani Kosova su se ove godine radovali samo vijestima iz sporta.

Narodna poslovica da se „dan po jutru poznaje“ u potpunosti može da važi za ovogodišnje uspehe kosovskog sporta. U godini kada se mjesecima odugovlačilo sa formiranjem institucija, sport na Kosovu je doživeo kulminaciju kada je u pitanju njegovo međunarodno priznanje.

Na samom početku godine Svetska fudbalska federacija FIFA dozvolila je Kosovu da igra prijateljske mečeve sa drugim selekcijama. Rukometni savez Kosova je zvanično primljen za punopravnog člana Evropske rukometne federacije.

Majlinda Kelmendi
Majlinda Kelmendi

Kosovska džudistkinja Majlinda Kelmendi je u avgustu odbranila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u džudu, u kategoriji do 52 kilograma, a koje se održavalo u Moskvi. U aprilu je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Kao punopravni član i Bokserski savez Kosova je primljen u Svetsku boksersku federaciju. Konačno, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta oktobra je odborio privremeno priznanje Olimpijskog komiteta Kosova, a predloženo je da puno priznanje bude na sledećem zasedanju u decembru u Monaku.

Fadilj Vokri, predsednik Fudbalskog saveza Kosova, u izjavi za naš program kaže da, iako Kosovo nije dobilo punopravno članstvo u FIFA-i, postignut je izuzetan uspeh.

„Uz pomoć gospodina Blatera dato nam je zeleno svetlo da igramo prijateljske utakmice, što dosad državama koje nisu primljene u FIFA-u i UEFA-u nije bile dozvoljeno. Sećate se dobro Fudbalske reprezentacije Kosovo koja je u kratko vreme posle dobijanja dozvole od FIFA-e igrala pet prijateljskih utakmica. Ja mislim da ćemo u sledećoj godini te barijere skinuti s dnevnog reda, nadam se. To bi bilo dobro i za fudbal i za mlade koji žive na Kosovu“, kaže Vokri.

A Eugen Saraćini, predsjednik Rukometnog saveza Kosova, navodi da, kada je ovaj sport u pitanju, ova godina je bila veoma značajna jer je Kosovo postalo punopravni član u okviru Evropske rukometne federacije, a što će sledeće godine verovatno i potvrditi Međunarodna rukometna federacija.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

„Mislim da rukomet ima izvanrednu šansu da danas već puno bolje diše, preciznije – ostvari svoje zahteve, odnosno ciljeve, zbog toga što smo već počeli da budemo u ligama koje se igraju za evropsko i za svetsko prvenstvo, uvek sa ciljem da poboljšamo kvalitet rukometa na Kosovu, i da poboljšamo naš imidž u okviru sportskih takmičenja uopšte“, ističe Saraćini.

Ono što je najviše obradovalo sportiste jeste i odluka Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da privremeno primi Olimpijski komitet Kosova. Konačna doluka će biti doneta decembra. Tako je odlučeno u interesu sportista na Kosovu da bi se uklonila neizvesnost koju oni imaju, navodi se u njihovom saopštenju.

Olimpijski komitet Kosova inače je formiran 1992. godine i broji 13 sportskih olimpijskih federacija. Besim Hasani, predsednik ovog komiteta, u izjavi za naš program kaže da je u ovoj godini omogućeno svim sportistima da učestvuju na kvalifikacijama za olimpijske igre, a takođe i na samim olimpijskim igrama u Bakuu 2015. i u Rio de Žaneiru 2016. godine.

„Priznanje Olimpijskog komiteta Kosova od Međunarodnog olimpijskog komiteta omogućava znači poraste imaž Kosova, koji, apsolutno se slažem, nije dobar u ostalim sferama, tako da će naši sportisti biti u mogućnosti da pokažu najbolje od samih sebe. Mislim da je ovo jedna izvanredna godina što se tiče sporta“, navodi Hasani.

Hasani poručuje da u poslednje vreme i kod državnih institucija postoji veće razumevanje prema sportu, ali ta podrška je uvek potrebna.

Sportski komentator Arbnor Morina ističe da kada se o uspesima radi političari bi mogli da se ugledaju na sportiste, barem kada je reč o dostignućima na osnovu rezultata i rada.

Navijači
Navijači

„Desilo se suprotno. Bili smo bez institucija dugo vremena. Što se sporta tiče, mislim da su sportisti bili uspešni, i to veoma uspešni, i u individualnim i u kolektivnim sportovima, što je jaka činjenica koja pokazuje da mora i dalje da se investira u sport, da se investira mnogo ozbiljnije nego do sada da bismo mogli do dostigenemo još veće rezultate koji bi mogli da budu jedan dobar pokazatelj za ovu omladinu, a i za ljude u Evropi i u svetu da shvate da sportisti sa Kosova ne traže ništa drugo nego samo da budu ravniopravni sa svimn ostalim vršnajcima“, ocenjuje Morina.

Morina dodaje da je uspeh u sportu postignut pre svega zahvaljujući sportistima i ljudima koji non-stop finansiraju sport maltene iz svojih džepova:

„Za veliku je pohvalu da iz dana u dan niču novi klubovi koji nisu klubovi u kojima igraju samo Albanci, nego imamo klubove sa srpskim sportistima, klubove sa bošnjačkim sportistimna, sa turskim sportistima. Znači, te barijere su počele da padaju iz dana u dan“, konstatuje Morina.

Osim toga, i regionalna saradnja u sportu je uvek bila na nivou. Košarkaški klub Sigal Prištine i Košarkaški klub iz Peći se takmiče i u zvaničnoj Balkanskoj ligi.

Poslednja prijateljska košarkaška utakmica odigrana je 26. novembra u Prištini između Sigala Prištine i Cibone iz Zagreba. Dodajmo i da je novi trener Sigala Prištine Sabit Hadžić, nekadašnji plejmejker KK Bosna iz Sarajeva, a kasnije i selektor Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG