Dostupni linkovi

Sporazum o osiguranju vozila: Srbija nije ispunila deo dogovora


Tablice sa oznakama Kosova, ilustrativna fotografija
Tablice sa oznakama Kosova, ilustrativna fotografija

Priština nije suspendovala sporazum o osiguranju vozila, već Beograd nije uspeo da u roku izvrši tehničke pripreme, kažu zvaničnici u Prištini.

Sporazum o osiguranju vozila trebao je da stupi u petak, 24. jula, međutim, do toga nije došlo. Ovaj sporazum je postignut na tehničkon nivou i radi se o međusobnom priznavanju polisa za osiguranje vozila sa Kosova i Srbije.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je u petak u Prištini da će se dijalog Kosova i Srbije u Briselu nastaviti, ali, kako je dodao, svaki nastavak dijaloga povezan je sa zahtevom kosovske strane za implementacijom dosadašnjih sporazuma.

Govoreći o sporazumu o osiguranju vozila, Mustafa je naglasio da Priština nije suspendovala ovaj sporazum, već se radi o neispunjavanju obaveza od strane Srbije.

“Srbija se nije držala rokova kako bi danas /24. jul) počela implementacija ovog sporazuma. Znači, nema poništenja, nema suspenzije, radi se o tome da je Srbija saopštila da nije spremna da danas počne sa implementacijom jer mora dodatno da radi na nekim obavezama iz sporazuma. Nije odredjen datum kada će početi imeplementacija sporazuma, ali mi ćemo na tome da institiramo zato što pregovora o tome više nema. Pregovori su završeni, sporazum su potpisali predstavnici Kosova, Srbije i EU, tražićemo od EU da reaguje i tražićemo što pre da se počne sa implementacijom, jer nema smisla da se ovo pitanje prolongira”, kazao je Mustafa na konferenciji za medije posvećenoj ekonomskom razvoju Kosova.

Edita Tahiri
Edita Tahiri

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, ranije je za RSE izjavila da je kosovska strana zatražila od Brisela da izvrši pritisak na Srbiju kako bi poštovala obaveze iz sporazuma o međusobnom priznanju osiguranja za vozila.

Tahiri je pojasnila da pitanje srpskih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova nije povezano sa sporazumom o osiguranju vozila.

„Pitanje ilegalnih tablica koje neki građani Kosova još uvek koriste, povezano je sa sporazumom o slobodi kretanja. To su različiti sporazumi i nemaju veze jedan s drugim, iako potpomažu jedan drugog. Sporazum o osiguranju vozila zahteva od građana da imaju ispravna osiguranja, da oni sa Kosova koriste kosovsko, a oni iz Srbije srpsko osiguranje“, kazala je ona.

Srbi na severu Kosova protestvovali su u četvrtak protiv najava da će se na kosovskim prelazima oduzimati srpske registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova.

Tahiri je takođe dodala da sporazum o slobodi kretanja predviđa i to da Srbija izbaci iz upotrebe probne tablice kojima su se snabdevala vozila sa kosovskim tablicama prilikom kretanja u Srbiji, a mi to nikada nismo tražili za građane Srbije.

„Već tri-četiri godine Srbija koristi te probne tablice. Mi smo nekoliko puta u Briselu zatražili da se one uklone. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo u određeno vreme doneti odluku da postupimo isto, uvedemo probne tablice građanima Srbije. Ali, još jednom, ovo je odvojeno pitanje od osiguranja vozila“, kazala je Tahiri.

Dušan Janjić
Dušan Janjić

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže za RSE da je problem u priči o osiguranju to što se Beograd ne drži dogovora, odnosno što ne poštuje takozvani zakon o amnestiji.

“Taj zakon ne kaže da možete da nastavite praksu kršenja kosovskih zakona. Nego vam daje rokove da se prilagodite zakonu. U ovom slučaju, zakonu o registracionim tablicama i osiguranju. To nije urađeno. Pretpostavljam da je Priština potenciranjem ovog pitanja sada htela da ojača svoju pregovaračku poziciju pred sledeći sastanak u Briselu.”

Dušan Janjić smatra da je pitanje polisa osiguranja važno i zbog toga što se radi o velikom novcu, i zaključuje da će ono morati da bude rešeno.

“Jedan problem je osiguranje vozila koje je rađeno u Srbiji. Jer srpska osiguranja ne važe na Kosovu. Tako da su mnogi ljudi, pogotovu na severu Kosova, ostajali bez naknade u slučaju saobraćajnih udesa. Drugi problem su asocijacija osiguravajućih društava Srbije i Kosova, kojima je povereno da rešavaju problem osiguranja. A oni nisu mogli da ga reše.”

XS
SM
MD
LG