Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:31 CET

  Srbija

  Preševo: Spomenik ostaje, traži se posredovanje Tirane i Brisela

  Zgrada u kojoj su smeštene skupštine opština Preševa, Bujanovca i Medveđe
  Zgrada u kojoj su smeštene skupštine opština Preševa, Bujanovca i Medveđe
  Odbornici albanske nacionalnosti iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, usvojili su u subotu popodne Deklaraciju protiv uklanjanja nacionalnih simbola, a nakon rasprave o mogućnostima za prevazilaženje krize izazvane podizanjem spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

  Oni su na zajedničkoj sednici održanoj u Preševu zatražili od Tirane da internacionalizuje problem Preševske doline i pozvali vlade Srbije i Kosova da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

  Na dnevnom redu sednice koja je trajala više od tri sata bila je samo jedna tačka - bezbednosna situacija nakon zahteva vlasti Srbije da se ukloni spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca iz centra Preševa.

  „Ipak mislim da organi države Srbije sa lokalnom samoupravom Preševo treba da nađu neki kompromis i ja mislim i još se nadam da ima mogućnosti da se u tom pravcu razgovara i da ovaj problem rešavamo“, rekao je za RSE pre subotnje sednice predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi. 

  Za razliku od Arifija, Dragoljub Filipović, odbornik Skupštine opštine Preševo u prethodnom sazivu, nije optimista u pogledu iznalaženja kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za lokalnu upravu i Vladu Srbije. 

  „Ne verujem da će doći do nekog kompromisa koji će dati nade da će to spomen obeležje biti uklonjeno sa tog mesta što bi stvorilo uslove za budući miran život građana Preševa“, ocenjuje Filipović.

  Spomenik poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koju vlasti u Srbiju tretiraju kao terorističku organizaciju, podignut je 16. novembra prošle godine u centru Preševa.

  Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je poručio da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima, ocenivši da je njegovo nezakonito postavljanje provokacija za sve Srbe.

  Nagip Arifi, međutim, smatra da bi rušenje spomenika ugrozilo mir i bezbednost u ovom delu Srije, što bi se katastrofalno odrazilo i na ekonomske prilike u vom delu Srbije, zbog čega se zalae za iznalaženje kompromisnog rešenja.

  „Slična spomen obeležja postoje i na Kosovu u enklavama u kojima žive Srbi i mislim da ne treba zbog jednog spomenika dizati toliku prašinu, s obzirom da imamo mnogo veće probleme jer ljudi nemaju posao, nemaju pristojan život pa u tom pravcu treba svi da se okrenemo“, zaključuje Arifi.

  Branko Vučković

  evropa+sbb.co.yu

  Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Che Gevara
  12.01.2013 23:39
  Spomenici se podizu Drazi Mihajlovicu (kao i drugim osvjedocenim cetnicima i koljacima) na severu Kosova kao i u djelu Bosne koji sebe naziva "republikom srpsko/sumskom"... i to nikoga ne uznemirava. U Presevskoj dolini poginuli su lokalni Albanci braneci svoju cast, cast svoje porodice kao i svog naroda koji zivi u ovom djelu koje se nalazi izmedju Srbije i Kosova.

  Ime: brainwash
  12.01.2013 19:11
  Zasto su cekali skoro 15 godina da podignu plocu? Da im je zaista stalo do spomenika za tih 27 poginulih to bi ranije ucinili - ovako mislim da je u pitanju namerna provokacija kako bi digli frku pred EU, uknjizili negative poene srpskoj vlasti u sred pregovora, izdejstvovali neki specijalni status ili cak pripajanje Kosovu i kasnije Velikoj Albaniji. To bi Srbija mogla da resi razmenom teritorija, pa neka oni budu pripojeni Kosovu, a Srbiji Severna Mitrovica sa okolinom do granice i sve OK.
  Odgovor

  Ime: Domino -efekat
  12.01.2013 20:25
  Status koji dobiju 4 (cetiri) varosice na severu Kosova -dobice i komune u Presevskoj dolini. Razmjena teritorija se ne prihvata jer bi sve islo po sistemu domino-efekta posle koga bi Srbija ostala na podrucju od Beograda pa do Vranja (granice kraljevine
  Srbije). Teoretskom razmjenom bi Kosovo preko Presevske doline kontrolisalo saobracajnicu Beograd -Skoplje. Kako bi posle toga veliko-srpski patrioti mogli da putuju za Grcku i Kipar.
  Odgovor

  Ime: bina Grad: BiH
  13.01.2013 09:35
  Ovim sajtom vlada srpski lobi dok se pojedini komentari ne objavljuju Pozz iz Bosne.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.01.2013 18:25
  Nije lako Bosni. Tek nedavno otkrivena od svijeta zahvaljujuci pojmu etnickog ciscenja, sto je pokrenulo inertnu evropsku intelektualnu elitu. Ni o Hrvatskoj se nije znalo mnogo vise dok se nije osamostalila. Ali Bosna.
  Uzmite recimo ovu knjigu:
  Ethnic Nationalism and the Fall of Empires: Central Europe, the Middle East and Russia, 1914-23: Central Europe, Russia and the Middle East, 1914-1923
  Vrlo autoritativan autor i jos vaznije (!) autoritativna izdavacka kuca (Rutledz). Ne, ne morate se muciti da je kupujete ili daleko bilo citate, upisite njeno ime ili u Rutledz ili u Amazon, nadjite je i listajte (postoji tehnika da se pogledaju odredjene stranice). Potrazite str. 9. Tamo je jedna karta. Pogledajte Bosnu. Knjiga je izasla 2000. godine....
  Naravno da treba raditi na populisanju Bosne i objasnjavati ljudima sta je Bosna, ali bolje je to radio Z. Pejakovic, nego one piramide...
  Odgovor

  Ime: bina Grad: BiH
  13.01.2013 15:43
  U RS – BiH sistematski se uništavaju toponimi bosanski i bošnjački. Ukidaju se nazivi gradova, mjesta, sela, mjesnih zajednica.
  Danas u Čajniču, gradu sa pet ulica, četnicima pripadaju tri.
  Na mjestu gdje je nekad bila postrojena Druga proleterska brigada okačena je tabla – ulica Đenerala Draže, stotinjak metara dalje, piše – ulica Pavla Đurišića. Ove dvije ulice povezuje ulica ravnogorskog četničkog pokreta.
  Četnički revival ili ti desnica su na djelu.
  Odgovor

  Ime: Franjo Grad: Australija
  13.01.2013 05:08
  Teoretskom razmjenom bi Kosovo preko Presevske doline kontrolisalo saobracajnicu Beograd -Skoplje. Kako bi posle toga veliko-srpski patrioti mogli da putuju za Grcku i Kipar. ....preko rusije i afrike

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.