Dostupni linkovi

Spomenik nestalima na Kosovu


Dan nestalih na Kosovu, protest u Prištini
Dan nestalih na Kosovu, protest u Prištini

Kosovo u ponedeljak obeležava Dan nestalih tokom rata, a tim povodom, u dvorištu Skupštine Kosova podignut je spomenik posvećen nestalima, u blizini mesta gde su ranije bile zalepljene njihove fotografije. Na osnovu zvaničnih podataka, na Kosovu se i dalje kao nestali vodi preko 1.600 lica, od kojih su preko 500 iz srpske zajednice.

Samuel Žbogar, šef Kancelarije EU na Kosovu i Specijalni predstavnik EU saopštio je da "otkrivanje istine, kako bi se omogućilo porodicama žrtava da pokopaju svoje najmilije, ostaje prioritetan zadatak, a zajedno sa pronalaženjem odgovornih za zločine i njihovim privođenjem pred lice pravde, ostaje preduslov za pomirenje između zajednica."

Žbogar ističe da Dan nestalih osoba, 27. april, treba da bude podsticaj nadležnim institucijama da ubrzaju ovaj proces.

"Na ovaj dan EU poziva vlasti u Prištini i Beogradu da povećaju političke napore kao i podršku za otkrivanje novih informacija o sudbini nestalih lica i lokacija stratišta", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaje se da će EU nastaviti da pruža političku i finansijsku podršku ovom procesu. Konkretnije, Kancelarija EU na Kosovu će obezbediti do 350.000 evra do leta, kako bi se omogućilo DNK testiranje za slučajeve, pronađene tokom 2014. godine, kao i one koji će još biti pronađeni.

Na sednici Skupštine Kosova posvećenoj ovom danu, izražena je potreba za što bržim rasvetljenjem sudbine nestalih.

Poslanica Lirie Kajtazi, inače predsedavajuća Odbora za ljudska prava, polnu jednakost i nestala lica, rekla je da nerasvetljavanje sudbine nestalih govori o jednom nekažnjenom zločinu poslednjeg rata. Iako su se mnogi nadali da će se ovo pitanje rešiti pokretanjem dijaloga sa Srbijom, do toga nije došlo, kazala je ona.

Spomenik nestalima
Spomenik nestalima

"Nerasvetljavanje sudbine nestalih čini Kosovo velikim, nekažnjenim dosijeom zločina, a krivac se zna. Adresa postoji, a to je država Srbija koja ne samo da nije tražila izvinjenje, niti je posle svih ovih godina izrazila malo humanosti, već ni dan danas ne želi da kaže gde se nalaze tela", kazala je Kajtazi.

Sednici su prisustvovale i porodice nestalih, a jedan od njihovih predstavnika, Bajram Qerkinaj, koji traga za svojim sinom, kazao je da porodice danas žive u nevolji i patnji, ali su odlučne da nastave traganja za svojim najmilijima.

"Puno smo patili. Ja govorim u ime porodica i u ime 1.650 nestalih. U ime porodica koje i dalje pate, u ime porodica koje i dalje čekaju na vest o sudbini i lokaciji naših najmilijih. U ime onih porodica za koje rat još uvek nije završen, i za koje sloboda nema potpuno smisla", kazao je Qerkinaj.

On je zatražio da se što pre rasvetlih sudbina nestalih, da se odgovorni za zločin kazne i da se o pitanju nestalih razgovara u Briselu.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, i premijer Isa Mustafa, nakon što su otkrili spomenik posvećen nestalima, dali su obećanje da će pitanje nestalih biti tema razgovora u dijalogu sa Beogradom.

Inače, tokom 2014. u Rudnici kod Raške iskopani su posmrtni ostaci ukupno 54 lica iz okoline Srbice i Glogovca. EULEX je u ponedeljak saopštio da su na prostoru sela Lauša, opština Srbica, pronađeni posmrtni ostaci, nakon iskopavanja na osnovu informacija dobijenih od meštanina sela da je na određenoj lokaciji sahranjeno četiri tela.

Prošle nedelje Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji počelo je pretragu terena u novopazarskom selu Kozarevo zbog sumnji da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG