Petak, 06. maj/svibanj 2016, 13:12 CET

  Bosna i Hercegovina

  Veliki broj bh. političara na spisku branitelja Hrvatske

  Dragan Čović
  Dragan Čović
  Otkrivanje Registra branitelja Hrvatske izazvalo je jučer veliku pažnju i među bh. Hrvatima. Nakon afere u kojoj je otkriveno da je zamjenik predsjednika HDZBiH i dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Niko Lozančić deset godina nezakonito primao hrvatsku vojnu penziju mnogi su se zapitali ko se sve nalazi u braniteljskom registru i da li je osnovano stekao taj status koji mu donosi visoke mjesečne naknade i druge beneficije u Hrvatskoj.

  Na spisku hrvatskih branitelja nalazi se i ime predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. U Registru, navodno, postoje dvije osobe sa tim imenom. Jedna je bila pripadnik 11. brigade Hrvatske vojske iz Rijeke, a druga 156. domobranske pukovnije iz Makarske. Za Čovića koji je zaveden u Registru branitelja, između ostalog, kaže se kako je u domobranskoj pukovniji proveo četiri godine, od 1991. do 1995. godine. Podsjetimo da je aktealni predsjednik HDZ-a BiH u to vrijeme bio direktor „Sokola“.

  Ako su tačni podaci Registra branitelja, i aktuelni ministar finansija BiH Dragan Vrankić, koji je rođen u Čapljini, također prima naknadu kao ratni pripadnik 106. domobranske pukovnije iz Metkovića. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota:

  „Mogu kazati u ime dužnosnika HDZ-a, ni gospodin Čović, ni gospodin Vrankić, a niti drugi niti primaju naknadu, niti su ikad bili pripadnici raznoraznih domobranskih pukovnija iz mjesta u Republici Hrvatskoj.“


  U Registru branitelja navedeno je ime Nike Lozančića koji je u riječkoj pukovniji proveo četiri godine. Da li je riječ o istom Lozančiću, dopredsjedniku HDZ-a BiH i bh. parlamentarcu kojeg Općinski sud u Zagrebu tereti da je 10 godina nezakonito primao hrvatsku vojnu penziju jer je osiguran kao parlamentarac, u HDZ-u nismo saznali. Inače, Lozančić je početak rata u BiH dočekao kao policajac u Stanici javne bezbjednosti Kakanj.

  Na istom spisku Registra branitelja nalaze se i federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić, zastupnik u državnom Parlamentu Martin Raguž, članovi HDZ-a 1990, zajedno sa predsjednikom stranke Božom Ljubićem. Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990:

  „Ono što možemo tvrditi sa velikom vjerojatnoćom je da se oni ne nalaze u tom registru jer nemaju iskaznicu hrvatskih branitelja.“

  U BiH se radi na indeksu branitelja


  Vinka Zorića, također državnog zastupnika, godinama se prozivalo za vojnu penziju u Republici Hrvatskoj. Zorić, kako kaže, s ponosom priznaje da ima status hrvatskog branitelja, da se nalazi u Registru, ali da penziju ne prima:

  „Ja čak dijelom imam i staž u Hrvatskoj vojsci, tako da to uopće nije sporno.“


  Veliki broj bh. političara u indeksu branitelja, Zoran Zovko, predsjednik mostarske HVIDRE, nije želio komentirati. Podsjetio je da prema zakonu Republike Hrvatske nije izvršena jasna kategorizacija ko može biti branitelj, zbog čega su zloupotrebe moguće:

  „Tko je god učestvovao tri dana on postaje hrvatski branitelj, znači ostvaruje status svojim učešćem od tri dana, tako da neko može biti tri i 15 dana i onda se računa u hrvatskog branitelja.“

  Od predsjednika mostarske HVIDRE doznajemo kako se i u BiH radi na indeksu branitelja i boraca, kojim boračka udruženja nisu zadovoljna. Naime, prema postojećem rješenju borci i branitelji u indeks će biti uneseni abecednim redom, dok udruženja predlažu da to bude ispod jedinica:

  „Mi tražimo tačno da se kaže da je Zoran Zovko bio pripadnik 1. bojne, pa kasnije 2. brigade, da je onda bio tu i tu. Znači, svaki od nas ima taj ratni put.“

  Prema nezvaničnim podacima, u Hrvatskoj vojsci status hrvatskog branitelja im oko 15.000 osoba iz BiH. Na spisku su i odbjegli bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, bivši zapovjednik zloglasne Kažnjeničke bojne general Stanko Sopta, bivši ministar obrane tzv. Herceg-Bosne Vladimir Šojić, ali i predsjednik bh. pravaša Zvonko Jurišić, te Stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković. Navedene osobe spominju se kao pripadnici jednica Hrvatske vojske iz gradova poput Rijeke, Makarske, Splita, pa čak i Belog manastira.

  Više o spisku branitelja u tekstu:
  'Paraobavještajno podzemlje' objavilo spisak veterana?

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: My baby Grad: Orlovo gnezdo
  09.04.2010 23:58
  Ispasce na kraju da su svi za lovu ratovali. Neko pljackajuci otvoreno svoje dojucerasnje sugradjane, drugi perfidniji prebacujuci se na jasla drzave - cija je kesa malo veca. Ako im se ukine neka od ovih beneficija pocece kuknjava kako su ugrozeni od drugih. Auh,auh,auh....gdje je onaj sa bejzbol palicom da svakome od njih dadne po 100 odpozadi - ako vec ne moze da ih u zatvor potjera,
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.