Dostupni linkovi

Novi patrijarh pozvao na jedinstvo Srpske pravoslavne crkve


Novi patrijarh tokom ustoličenja, Foto: Vesna Anđić
Novi patrijarh tokom ustoličenja, Foto: Vesna Anđić
Episkop niški Irinej (Gavrilović) ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu za 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Govoreći o zadacima srpske crkve, novi patrijarh je rekao da SPC treba da pomogne Srbiji u odbrani Kosova i Metohije, kao i da očuva jedinstvo srpskog naroda.

"Imamo mnogo zadataka - da pomognemo našoj državi da odbrani Kosovo i Metohiju. Crkva mora tu pomoći ne žaleći ni truda i ako treba čak ni stradanja. Glavno ustoličenje je u Peći tamo je tron srpskih patrijaraha. Srbija bez svetinja i Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma i srca", rekao je Irinej.

Patrijarh je pozvao na jedinstvo srpske crkve istakavši da je jedan od njenih zadataka da "sjedini i očuva" srpski narod koji živi u raznim delovima sveta.

"Imamo i drugih obaveza, da sjedinimo naš narod i da očuvamo jedinstvo, to je bio iskonski zadatak Crkve u svim vremenima", rekao je Irinej i dodao da je SPC uvek pomagala srpskom narodu i pomogla mu da se "očuva".

Novi patrijarh je kazao da će pratiti put svetog Save, utemeljitelja SPC.

Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izabrao je u petak niškog vladiku Irineja Gavrilovića za novog patrijarha, kojeg poznavaoci prilika u SPC smatraju predstavnikom umerenije struje.

Pored vladike Irineja, u najužem krugu za naslednika patrijarha Pavla bili su vladika bački Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predstavnici tvrđe struje.

"Srpska pravoslavna crkva dobila je dostojnog naslednika patrijarha Pavla," izjavio je bački episkop Irinej, koji je novinarima preneo reči novoizabranog patrijarha članovima Sabora nakon izbora.

"Vladika niški je rekao da je svestan "težine krsta" koji će nositi u ime čitave crkve, da je to jedno teško breme za svakog čoveka, da ga i on oseća, ali da se nada i da je uveren da ga neće nositi sam, nego u saradnji i bratskoj ljubavi sa svim arhijerejima", rekao je episkop bački Irinej.

Više u tekstu Niški vladika Irinej novi patrijarh SPC

XS
SM
MD
LG