Dostupni linkovi

Demonstranti protiv oštrih mera vlade


Policajci uklanjaju demonstrante, Madrid, 29. septembar 2010.
Policajci uklanjaju demonstrante, Madrid, 29. septembar 2010.
U sukobima štrajkača i policije na protestima u više španskih gradova danas je povređeno 11 osoba, javio je španski nacionalni radio.

Radnici u Španiji danas su stupili u generalni štrajk, protestujući zbog vladinih mera za smanjenje budžetskog deficita i prevazilažnja krize. Štrajkači su sprečili kamione da dostave robu u prodavnice u Madridu, Barseloni i drugim velikim gradovima.

Zbog štrajka je poremećen i saobraćaj širom zemlje. Demonstranti su gađali jajima gradske autobuse koji su danas vrlo retki na ulicama
Madrida i komunalne službe su obustavile rad.
Oko 80 odsto brzih vozova u španiji danas je otkazano. Nacionalni avioprevoznik Iberia saopštio je da očekuje da će danas saobraćati oko 35 odsto aviona pošto su kontrolori letenja i osoblje aerodroma u štrajku.

Oko 80 odsto brzih vozova u španiji danas je otkazano. Nacionalni avioprevoznik Iberia saopštio je da očekuje da će danas saobraćati oko 35 odsto aviona pošto su kontrolori letenja i osoblje aerodroma u štrajku. Nekoliko televizija je noćas prekinulo emitovanje programa, a dnevni listovi su objavili skraćena izdanja.

Štrajk u Španiji organizovan je zbog oštrih mera vlade, uključujući smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru i tržišne reforme koje doprinose lakšem i jeftinijem otpuštanju radnika. Premijer Hose Luis Rodrigez Sapatero rekao je dans na sednici parlamenta da se on ne želi generalni štrajk, ali da ga poštuje.


“Vlada radi na tome da bude omogućeno pravo na štrajk. Uveren sam da sindikati i poslodavci imaju obavezu da doprinesu dijalogu”, istakao je Sapatero.

Generalni štrajk u Španiji prvi je od 2002. i ukazuje na razdor sindikalnih organizacija i socijalističke vlade.
XS
SM
MD
LG