Dostupni linkovi

Podrška izbeglicama: Ne žicama u Evropi


Solidarnost sa izbeglicama: Bez ograda u Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Novinarka i prevoditeljica iz Beograda Milica Mančić, osnivač inicijative “No Fences in Europe” i njen kolega iz Budimpešte, Đerđ Kokuk, novinar i političar, autor projekta “El Camino de Balkan”, simboličnim sečenje žičane ograde na mađarsko-srpskoj granici pozvani su na human odnos prema izbeglicama, i zatražili od lidera EU da pronađu rešenje za krizu kakvu Evropa nije videla od kraja Drugog svetskog rata.

Mađarska policija uhapsila je nakon toga Đerđa Kakuka, uz obrazloženje da je sečenjem žičane ograde počinio krivično delo protiv državne imovine. Mađarski političar je priznao krivicu, a nakon što mu je izrečena novčana kazna, pušten je na slobodu.

Simboličnim sečenjem žičane ograde podignute na granici dve zemlje, građani Mađarske i Srbije se solidarišu prema nesreći izbeglica iz Azije, i zajednički šalju poruku da je ograda besmislena i antievropska - poručili su akteri ovog neobičnog performansa.

Oni su na istom mestu održali konferenciju za štampu, uz prisustvo brojnih stranih i domaćih medijskih ekipa, i samo dva mađarska policajca.

Dvoje novinara je pozvalo sve građane koji isto misle i koji u ovome vide nehumani izraz uperen protiv ljudi u nevolji, da pokrenu inicijativu kako bi se ograda uklonila sa granice.

„Ograda mora da se sruši. Nedopustivo je u XXI veku, kada mislimo da su zidovi poput Berlinskog zida stvar prošlosti, da se podižu novi. A kao što vidimo, ova ograda i nema nikakvu svrhu – danas u Mađarskoj ima više izbeglica nego ikada. Ona je takođe snažan simbol mržnje, podela među ljudinma, i simbol tvrđave Evrope i svega onoga što Evrope na bi trebalo da bude“, rekla je Milica Mančić Stojković.

Đerđ Kokuk je poručio da je njihov gest poziv da se zaustavi ludilo.

„Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost, to je naziv našeg projekta i naša ideja zbog koje smo se mi građani Srbije i Mađarske okupili ovde u nameri da izrazimo solidarnost prema izbeglicama i poručimo da ova ograda nema nikakvog smisla. Ona ne rešava nikakav problem i antiervopska je. Ograda u stvari poništava solidarnost koja bi trebalo da postoji u Evropskoj uniji. To je u stvari jedan gigantski srednji prst koji je Mađarska okrenula prema Srbiji i Makedoniji. Želimo da ona nestane i da ljude koji beže od rata ne tretiramo kao životinje. A razlog što oni dolaze nije ovde – on je daleko u njihovim zemljama, koje treba oporaviti i učiniti da ponovo postanu mesta dostojna ljudskog života. Kriza će jednog dana proći, a mi ćemo ostati da živimo sa ovim što se desilo“, kazao je Đerđ Kokuka.

Pruga bez izbeglica, 1. septembar 2015.
Pruga bez izbeglica, 1. septembar 2015.

Milica Mančić je istakla da je namera ovog čina da se skrenešto veća pažnja na taj monstruozan zid.

„On stvarno podesća na logor, ali ne znam samo ko je u logoru – jesmo li mi u Srbiji u logoru ili je Mađarska u logoru. U svakom slučaju, ta ograda je jako snažna poruka, ali negativna, loša, koja treba što pre da se ukloni. Ja pozivam sve ljude koji slobodno misle da učine sve da se ograda ukloni, jer ona ne poruža sigurnost nikome“, poručila je Milica Mančić.

Ona je takođe podsetila na smrt 71 migranta u kamionu hladnjači u Austriji.

„To nije bio zločin koji su napravili krijumčari, kriminalci, kao što se želi predstaviti. To je zločin politike koja na svakom koraku srečava begunce od progona, od gladi da na legalan način zatraže azil i pokušaju da potraže novi život“, konstatovala je Milica Mančić.

Performans solidarnosti sa izbeglicama održan je kod pruge Reske-Horgoš, kojom je pre samo nekloliko dana prešlo na hiljade migranata iz Srbije u Mađarsku. Ovog puta nismo videli nijednog, osim omanje grupe Srijica, koja se kretala daleko od granice.

XS
SM
MD
LG