Dostupni linkovi

Solidarnost i empatija bh. građana: Pomoć izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji


Međunarodna pomoć izbjeglicama, Budimpešta, 10. rujna 2015.
Međunarodna pomoć izbjeglicama, Budimpešta, 10. rujna 2015.

U Bosni i Hercegovini u tijeku je nekoliko akcija prikupljanja pomoći izbjeglicama. Budući da postoji veliki interes, neki od volontera već su otpremili dio pomoći i boravili sa izbjeglicama, te svjedoče o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ovi ljudi.

Volonteri okupljeni oko udruženja Komšiluk među prvima u Bosni i Hercegovini počeli su prikupljati pomoć za izbjeglice. U Beograd su već otpremili nekoliko tona hrane i higijenskih potrepština, a jedna od volonterki, Sandra Sladaković, svjedoči o teškim uvjetima u kojima se nalaze izbjeglice.

"Patnja i očaj. Mnogo je ljudi smješteno je po parkovima. Ono što nas je najviše dojmilo u negativnom smislu je prljavština u kojoj oni leže i borave, nemogućnost da se istuširaju, da operu kosu, ruke, zube. Bukvalno mole za sapun i šampon da odu negdje na rijeku da se okupaju. Mislim da je potrebno mnogo više mobilnih toaleta, nego što ih ima. U svakom slučaju, nimalo lijepa i nimalo pozitivna slika", navodi Sladaković.

Humanitarne akcije ne odvijaju se samo na području glavnog grada BiH. Bihaćko udruženje Solidarnost pokrenulo je dvije akcije prikupljanja pomoći, za izbjeglice u Srbiji i Makedoniji.

"Što se tiče sirijskih izbjeglica, koje koriste tranzit preko Makedonije do Beograda, mi imamo dva projekta. Jedan projekt je za sirijske izbjeglice koje su u Makedoniji. To radimo sa udruženjem Legis iz Makedonije. Oni imaju tim pravnika i ostale usluge. Prikupljamo novčana sredstva i idemo 15. za Makedoniju. Druga akcija je za izbjeglice u Beogradu. Tu se prikupljaju prehrambeni artikli, higijenske potrepštine, sve ono što je njima u ovom trenutku najpotrebnije", kaže Zemira Gorinjac, predsjednica udruženja Solidarnost.

Centar za edukaciju Nahla fokusirao se na potrebe žena izbjeglica, te tako već nekoliko dana prikupljaju potrepštine za žene na mučnom putovanju do zapadne Europe.

Izbjeglice u Preševu
Izbjeglice u Preševu

"Primijetili smo da su razne organizacije sa naših područja, iz regiona, fokusirane na prikupljanje pomoći u vidu hrane ili nekih drugih potrepština. Međutim, mi, i same žene, možemo se solidarisati sa tim koliko je važno da se održi i očuva lična higijena svake žene. Kao Centar koji se bavi podrškom i pružanjem pomoći ženama, odlučili smo da pokrenemo jedu akciju koja će biti fokusirana samo na te higijenske pakete koji su potrebni ženama", ističe Amela Melkić, koordinatorica za prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice na području Srbije i Makedonije.

Od početka ovog mjeseca traje akcija Udruženja Pomozi.ba za pomoć sirijskim izbjeglicama. Predsjednik Udruženja, Elvir Karalić, kaže da ovo nije prvi susret sa unesrećenim stanovnicima zaraćenih zemalja na Bliskom istoku:

"Mi smo jedni od rijetkih koji su prije dvije godine otišli u Siriju i pomogli izbjeglicama. Sada su te iste izbjeglice na našem kućnom pragu. Mi se nadamo da ćemo uspjeti skupiti neke značajnije količine pomoći", navodi Karalić.

I uspjeli su. Od početka akcije do danas prikupili su oko 70 tona hrane i drugih potrepština. Sve ove akcije ne bi imale uspjeha da ih ne prati solidarnost bosanskohercegovačkih građana sa izbjeglicama.

Građani o izbjegličkoj krizi:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link


Namirnice i novac prikupljaju se i u Crvenom križu i Merhametu. Također, akcije su organizirali i brojni građani Bosne i Hercegovine koji su za vrijeme rata izbjegli u druge zemlje.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG