Dostupni linkovi

Novi Sad: Smena direktora Kulturnog centra zbog latinice


Novi Sad
Novi Sad
U Novom Sadu, nakon prekomponovanja vlasti, većina javnih preduzeća dobila je novo rukovodstvo. Tako je Upravni odbor Kulturnog centra Novog Sada smenio dosadašnjeg direktora, a među razlozima je i to da je ime institucije ispisano samo na latinici.

Nova gradska vlast u Novom Sadu nastavlja smene čelnih ljudi u gradskim preduzećima. Na red je došao i Kulturni centar Novog Sada. Upravni odbor ove institucije smenio je dosadašnjeg direktora Lasla Blaškovića.

Među razlozima je i to što nisu doneti Pravilnici o fizičkom i tehničkom obezbeđenju i o kancelarijskom poslovanju ali i to da je zvanična tabla te ustanove istaknuta samo na latiničnom pismu. Predsednik Upravnog odbora Davor Pereula, inače kadar udruženja Dveri, izjavio je da je Skupštini grada uputio predlog za razrešenje direktora Kulturnog centra.

On je objasnio da su za razrešenje Blaškovića navedena samo dva razloga i da Upravni odbor nije želeo da ide dalje da ne bi narušavao integritet institucije i direktora.
Rekao da time što je tabla sa nazivom institucije istaknuta isključivo na latinici, bez ćirilice, prekršen i Ustav, zakon i Statut grada, kao i Statut same ustanove. Bivši čelnik Centra Laslo Blašković kaže da su razlozi smene smešni.

“Već su hteli na prvoj sednici Skupštine kada su smenjivali direktore javnih preduzeća da smene i direktore kulturnih preduzeća. Međutim, zbog zakonskih prepreka to nisu uspeli, jer Upravni odbor treba da nađe propuste u našem radu. Video sam u novinama, da su rekli da ovi razlozi nisu pravi, već da postoje neki problemi sa finansijama. To je smešno, pošto na računu ostavljamo 7,5 miliona dinara i još 4,5 miliona dinara sopstvenih sredstava. Kako će ovaj iznos biti iskorišćen, to ne znam”, kaže Blašković.

Pisac i aktivista za ljudska prava Nedim Sejdinović samtra da je ova situacija samo dokaz da Srbija nema snage da se izbori sa prošlošću.

“To je naravno u kontekstu svih zbivanja u Srbiji. Ovo su samo neke poruke toga da Srbija sigurno nema kapaciteta da nastavi put ka Evropskoj uniji i da čak ako vrhovi vladajućih stranaka odluče da idu ka Evropi, unutrašnje snage, društvo koje se nije suočilo sa strašnim devedesetima ih sprečava u tome, sprečava put ka Evropi i sprečava unutrašnju stabilizaciju zemlje”, kaže Sejdinović.

Sednica skupštine grada na kojoj bi trebalo potvrditi smenu zakazana je za 11. oktobar.
XS
SM
MD
LG