Dostupni linkovi

Smena lidera u Kini, Đintao upozorio na korupciju


Peking uoči kongresa, novembar 2012.
Peking uoči kongresa, novembar 2012.
Odlazeći predsednik Kine Hu Đintao je otvorio kongres Komunističke partije, tražeći od članstva da se bori odlučnije protiv korupcije, upozoravajući da ona može dovesti u pitanje opstanak ne samo stranke već i države.

Na ovom skupu, koji će trajati sedam dana, biće imenovano novo rukovodstvo.

U 90-minutnom obraćanju 2,200 delegata u Velikoj sali naroda u Pekingu, Hu (69) je istakao da je u pitanju budućnost i zemlje i partije.

"Partija je nedvosmisleno privržena borbi protiv korupcije i stvaranju poštene vlade. Istovremeno, to je važno političko pitanje kome ljudi posvećuju pažnju. Ukoliko ne uspemo da suzbijemo korupciju, to bi moglo biti fatalno i čak da sruši partiju i državu”, rekao je on.

Upozorenje Hu Đintaoa je na tragu sličnog stava izrečenog prilikom prethodne promene vlasti 2002. godine. Tada je Partija upozorena da joj preti “samouništenje” ukoliko se ne suoči sa korupcijom.

Kongres se održava u atmosferi sve većeg nezadovoljstva naroda zbog sve korumpiranije vladajuće elite.

Đintao je aludirao na nedavne političko-finansijke skandale u koje su bili umešani najviši zvaničnici, uključujući i člana Politbiroa Bo Silaja. On bi trebalo da odgovara za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita i nedolične odnose sa više žena.

Njegova supruga, koja je optužena za ubistvo poslovnog partnera iz Britanije, prvobitno je osuđena na smrt.

Istovremeno, prema nezvaničnim informacijama, Komunistička partija je pokrenula istragu povodom pisanja “Njujork tajmsa” (The New York Times) da porodica premijera Ven Đibaoa poseduje bogatsvo od 2,7 milijarde dolara. Navodno je sam Đibao tražio da se istraži ovaj slučaj.

Za reformu političkog sistema

Hu Đintao je oštro govorio protiv korišćenja partijskih pozicija za sticanje moći i bogatstva.

"Nijedna grupa ili pojedinac ne mogu imati privilegije koje izlaze iz okvira ustava i zakona. Nikada ne smemo dozvoliti da lična moć zameni zakon, niti ćemo dozvoliti ignorisanje zakona zarad lične koristi”, istakao je on.


Hu Đintao je takođe istakao da je potrebno da Partija postane demokratičnija.

"Reforma političkog sistema je važan deo sveukupnih promena u Kini. Moramo da nastavimo aktivno i pažljivo da reformišemo politički sistem tako da narodna demokratija postane sveobuhvatnija i vidljivija u praksi”.

Odlazeći predsednik je takođe kazao delegatima da Kina, druga ekonomska sila na svetu, mora da se prilagodi promenjenim domaćim i globalnim okolnostima. On je pozvao na uspostavljanje "novog modela rasta" koji će se više orijentisati ka potrošnji nego ka izvozu, najavljujući dupliranje bruto društvenog proizvoda kao i prihoda po glavi stanovnika do 2020. godine.

Đintao se založio i da Kina postane "pomorska sila", u trenutku kada se Peking spori sa Tokijom o ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Vođstvo Komunističke partije Kine se menja svake desete godine, a kongres se održava svake pete.

Očekuje se da će potpredsednik države Si Điping (59), čovek iz aparata stranke nepoznat široj javnosti, preuzeti lidersku funkciju u jedinoj partiji u zemlji sa 82 miliona članova. Nakon toga, u martu 2013. godine postaće i šef države.

Prvi potpredsednik vlade Li Kećiang bi trebalo da postane premijer.

U Pekingu su pooštrene mere bezbednosti. Grupe za zaštitu ljudskih prava su saopštile da su mnogi disidenti privedeni ili stavljeni u kućni pritvor tokom Kongresa.
XS
SM
MD
LG