Dostupni linkovi

Slučaj Zubac: Stranačka leđa jača od pravosuđa


Goran Zubac
Goran Zubac

Nezavisni odbor parlamentarne skupštine BiH u utorak je jednoglasno donio odluku o smjeni Gorana Zubca, direktora SIPE. Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana.

Sud BiH u martu je proglasio Zupca krivim jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Zubac je do utorka, bez obzira na optužnicu i sudski proces koji se protiv njega vodi od septembra prošle godine, obnašao funkciju prvog čovjeka najvažnije bh. policijske agencije. Analitičari kažu da je to jasan pokazatelj da u Bosni i Hercegovini umjesto institucija sistema vladaju političke partije.

Prvi čovjek državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana. Ta kazna neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Iako je suđenje počelo još u septembru prošle godine, Zubac je do danas bio na direktorskom mjestu krovne sigurnosne agencije U BIH.

Pokušaja da ga se smijeni putem Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH je bilo je i ranije, ali ne i dovoljno ruku koje bi izglasale takvu odluku. Iako sa prefiksom nezavisno i ovo parlamentarno tijelo, pokazalo se, donosi čisto političke odluke. Nezavisni odbor tek je u utorak, nakon što je objavljeno da je presuda pravosnažna, Vijeću ministara uputilo prijedlog za smjenu Gorana Zubca.

Enes Obralija, član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, smatra i ranije je govorio da je osnova da Zubac bude suspendovan sa mjesta direktora SIPE već bilo.

“Ja sam uvjeren da čovjek koji je pravosnažno osuđen za krivično djelo pred Sudom BiH, odnosno bilo kojim sudom, ne može obavljati dužnost direktora policijske agencije”, kaže on.

Licemjerje moćnika

Činjenica da Zubac nije smijenjen, ni kada je počelo suđenje, niti kada je izrečena prvostepena presuda govori o tome da se u Bosni I Hercegovini vlada isključivo iz vrha političkih stranaka a ne uz pomoć institucija sistema, kaže urednik magazina Slobodna Bosna Senad Avdić, dodajući da je slučaj Zubac možda najbrutalniji pokazatelj toga.

“Poseban, ne znam ni kako bih ga nazvao, to više nije ni apsurd, već bezobrazluk, je u tome da Zubac kao direktor krovne državne policije nije imao pristup povjerljivim informacijama, za sve ovo vrijeme koliko je trajao postupak protiv njega”, dodaje Avdić.

Podsjeća i da se zna kako su se unutar Nezavisnog odbora za izbor direktora SIPE pojedini članovi odnosili prema slučaju Zubac.

“Dakle, Savez nezavisnih socijaldemokrata, stranka Milorada Dodika je bila isključivo protiv njegove smjene i u tome su ih unutar Nadzornog odbora podržali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice. Dakle, bez obzira na težinu krivičnog djela, sudbina najviših državnih činovnika zavisi od toga kako će se u određenom trenutku dogovoriti lideri političkih stranaka i sve to šalje jednu strašno uznemirujuću poruku za građane BiH”, kaže Avdić.

Profesor Enver Kazaz navodi da slučaj Zubac pokazuje svo licemerje političkih moćnika u Bosni i Hercegovini, jer je riječ tek o uslovnoj presudi.

“Temeljno pitanje je da li je ta presuda sveopšta farsa ili njome sistem, dakle kao sa farsom, pokušava da dokaže kako se bori za neku zakonitost. Jadna majko ako smo spali na zakon Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Kako nam se piše?”, pita se Kazaz.

Da se u BiH sudi visoko pozicioniranim zvaničnicima i da oni bez obzira na optužnice i presude ostaju na dužnosti nije nikakava novost, kao ni to da je važnije šta će reći stranački lideri od pravosudnih institucija.

U svakoj civiliziranoj zemlji funkcioner već pri podizanju krivične optužncie trebao bi biti suspendiran, kažu građani:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Podsjetimo, Sud BiH je u martu ove godine proglasio Gorana Zubca krivim jer je odbio pružiti podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Suđenje Zupcu počelo je 25. septembra prošle godine.

XS
SM
MD
LG