Dostupni linkovi

Slučaj masakra na Tuzlanskoj kapiji: Osuđenik na slobodi


Tuzla, mjesto gdje je ubijena mladost
Tuzla, mjesto gdje je ubijena mladost
Ove sedmice navršilo se 19 godina od masakra na Tuzlanskoj kapiji. Porodice ubijenih umjesto manifestacije obilježavanja 25. maja, najtužnijeg dana Tuzle, predložili su da se novac preusmjeri žrtvama poplava. Tog dana su obišli mjesto gdje je sahranjena mladost i poručili da su ogorčeni što je jedini osuđenik za ovaj zločin već tri mjeseca na slobodi.

Devetnaestu obljetnicu roditelji djece ubijene na Kapiji dočekali su i tužni, i opet ogorčeni. Jer se Novak Đukić, jedini osuđenik za ovaj teški zločin, našao na slobodi. Prvo su 17 godina čekali na pravomoćnu prsudu i dočekali kaznu od 25 godina zatvora za 71 ubijeni mladi život i više od dvije stotine ranjenih.

"Ogorčenje, nezadovoljstvo, razočaranost nikad nisu prisutniji kao sada. Zar je moguće da tako mala kazna koja je izrečena Novaku Đukiću za zločin koji je napravio na Kapiji bude ukinuta, a da se nakon toga već puna tri mjeseca ne izriče nova presuda. To je vrijeđanje nas, roditelja. Veliko je nezadovoljstvo prema Sudu BiH", kaže Hilmo Bučuk.

Bahra Hasanović izgubila je jednog sina u Srebrenici, a onda samo nekoliko mjeseci poslije drugog sina na Kapiji. Pravdu nikada nije dočekala.

"Ovo je sve Sud kriv. Ako su ga ispitali, ako nije on kriv, ako on nije ratni zločinac i nije napravio i ovoliku omladinu pobio, što nije rekao ko je kriv? Neka kaže ko je kriv, pa nek slobodno hoda. Ali on mora znati ko je kriv za ovo. To je sramota velika - i svijeta i sudova. Teško nama, roditeljima ove mladosti koje nema. Pravde nema, niti će je biti", ističe ona.

Novak Đukić
Novak Đukić
To što je Novak Đukić na slobodi ovim roditeljima obeshrabrenje je i dodatno nepovjerenje prema institucijama.

"Što je Đukić izašao na slobodu, to je zahvaljujući Dušku Tomiću koji je odigrao izuzetnu ulogu još dok je bilo u toku suđenje Novaku Đukiću. Jednog trena mi je prišao u dvorištu Suda i opkolio me sa svojima i rekao: 'Gospođo, nikad neće biti onako kao što vi tvrdite. Biće onako kao što ja kažem.' Sramotno je i do Suda", navodi Zineta Hidanović.

Hidanović nam kaže da roditelji svakodnevno šalju upite Sudu BiH zašto se ne izriče nova presuda Đukiću.

"Zašto se prvo ročište nije održalo? Ima nešto što ne štima u tome. Ni Apelaciono vijeće nije baš bilo za to. Imamo mi svoje mladeži - tražiće istinu, a ne samo mi. A mi ovako tražeći istinu ćemo pocrkati. Svake godine nas je sve manje", konstatira Zineta Hidanović.

Novak Đukić našao se na sloobodi zahvaljujući svojoj apelaciji protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina zatvora. Ustavni sud utvrdio je da je povrijeđeno Đukićevo pravo na pravedno suđenje, da je izvršena pogrešna primjena materijalnog prava. Međutim, ovakva odluka Ustavnog suda ne oslobađa ga odgovornosti, ali će mu ponovno biti presuđeno prema zakonu SFRJ, i tada je maksimalna kazna zatvora 20 godina.

Sinan Alić
Sinan Alić
"Po našem mišljenju, najveći dio odgovornosti je na Ustavnom sudu ove države nažalost, na najvećoj pravosudnoj adresi gdje se ovjeravaju pravni standardi", kaže Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle.

Kapija je najveća rana Tuzle. Tog 25. svibnja 1995. godine na ovom mjestu slavio se Dan mladosti. Mladost je prkosila ratu, a onda u 20 sati i 55 minuta nastali su muk i tišina. U tišini se od tada pored Kapije prolazi.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
Direktan link

Osim Đukića, Ustavni sud je oslobodio i druge ratne zločince kojima nije suđeno prema zakonu iz SFRJ. Edin Hurić, predsjednik Udruženja “Kapija 25. maj”, ističe da će, zahvaljujući Ustavnom sudu, brojni ratni zločini ostati nekažnjeni.

"I onda nemamo više kome vjerovati u ovoj državi. Onda će u ovoj državi žrtva biti kriva što je žrtva. A zločin će biti nagrađen. To se nigdje u svijetu ne dešava", zaključuje Hurić.

Tri mjeseca je prošlo od kada je Novak Đukić na slobodi. Zahtjevu Tužiteljstva da on ostane u pritvoru do izricanja nove presude, Sud BiH nije udovoljio.
XS
SM
MD
LG