Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:51 CET

  Hrvatska

  Slučaj Gavella: Zabrana kulture ili kultura zabrane

  Sporni plakat kazališta Gavella
  Sporni plakat kazališta Gavella
  U atmosferi užarenoj svađama države i Katoličke crkve oko seksualnih sadržaja u Zdravstvenom odgoju, pala je i prva žrtva. Ravnatelj Gradskog kazališta Gavella Darko Stazić je po naređenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića povukao plakat za predstavu tog kazališta, s obrazloženjem da vrijeđa vjerske osjećaje. 

  Zabrana plakata za predstavu „Fine mrtve djevojke“ zagrebačkog Gradskog kazališta Gavella uzburkala je i podijelila hrvatsku javnost.

  „Nije točno da je plakat povrijedio osjećaje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda“, upozorila je ministrica kulture Andrea Zlatar, ocjenjujući da plakat i dalje treba koristiti jer on „na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima.“ 

  Zabrani plakata usprotivio se i niz hrvatskih kulturnih radnika, a regionalno prisutni režiser Oliver Frljić u znak prosvjeda povukao se iz dva projekta koja je trebao režirati u Gavelli.

  Neki kažu kako vjerojatno ne bi ni bilo skandala sa plakatom na kojem se grle dvije majke božje, da atmosfera nije užarena svađama države i Katoličke crkve oko seksualnih sadržaja u Zdravstvenom odgoju, ali i nadolazećim lokalnim izborima. 

  „Mislim da je cijeli slučaj sa 'skidanjem' plakata u Gavelli posljedica cijelog spleta nesretnih okolnosti, ali i jedne klijentelističke mreže  odnosa u kulturi koju se već godinama pomno plete i koja je dovela do toga da iz gradonačelnikovog ureda jednim telefonskim pozivom možete kontrolirati bilo koju instituciju u gradu – suprotno svim propisima i zakonima“, ocjenjuje za naš radio urednica cijenjenog portala teatar.hr Nora Krstulović.

  A sve je počelo kada je katolička nevladina udruga Vigilare na svojim internetskim stranicama pozvala građane da mailovima i telefonskim pozivima  kazalištu Gavella traže uklanjanje spornih plakata. 

  "Taj plakat na izrazito vulgaran način ismijava Blaženu djevicu Mariju kao simbol Katoličke crkve  i tako na jedan vrlo uvredljiv i ponižavajući način stavlja u kontekst nešto što je sveto većini građana ove države", kaže predsjednik udruge Krešimir Miletić.

  Kako su u travnju lokalni izbori, a religija je zbog svađa oko Zdravstvenog odgoja postala svakodnevna tema, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naložio je ravnatelju Gavelle Darku Staziću da odmah povuče taj plakat.

  „Gradonačelnik mora voditi računa da ne vrijeđa vjerske osjećaje ljudi, i zato sam reagirao. A mi  moramo živjet jedni pored drugih, tolerirati jedni druge – to je suština demokracije. I da ne radimo cirkus! Kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik reagirao sam u  zaštiti vjerskih osjećaja. Reagirao sam sada, i reagirat ću opet ako neki drugi plakati budu nekoga vrijeđali", kazao je Bandić.

  Režiser predstave „Fine mrtve djevojke“ Dalibor Matanić, koji je pred desetak godina snimio i film po tom tekstu ocjenjuje kako si je Bandić zabio autogol.

  „Dvije tisuće i trinaesta godina je u Hrvatskoj, i ja razumijem da su to sve predizborne varijante,  ali mislim da Bandić mora biti svjestan da je ovim potezom izgubio jako puno glasova. Ništa se ne smije braniti u današnjoj Hrvatskoj, a naročito ako je riječ o predstavi koja se bavi nekim totalno najhumanijim principima“, smatra Matanić.

  U međuvremenu se prosvjedu katoličke udruge priključio i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a u zaštitu plakata stao je Bandićev protukandidat za zagrebačkog gradonačelnika, socijaldemokratski ministar zdravlja Rajko Ostojić. Međutim, neki i dalje šute. 

  „Ja sam zapravo od svega najviše zgrožena što do danas, dakle ni nakon dva dana od 'skidanja' plakata,  struka  - osim dizajnerske – nije reagirala. Nisu se oglasili ni ravnatelji drugih zagrebačkih kazališta i drugih institucija u kulturi, ali nisu se oglasili ni kolege ravnatelji iz ostatka Hrvatske. Mislim da je zapravo  to ono najstrašnije,  jer nekako daje do znanja da su svi spremni  na autocenzuru dok ne prođu ti nesretni lokalni izbori“, kaže Nora Krstulović.

  A izbora će biti i dalje svako malo, podjednako tako bit će populističkih političara, ali  - i ravnatelja bez kičme.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  20.01.2013 16:44
  Kao i obicno, obje strane naprave "korak vise" i svadja je neminovna. Svaki put kad se u drustvu pojavi manje ili vise ozbiljna polemika, jave se umjetnici koji provociraju. I onda se drustvo polarise oko umjetnika, a on je provocirao sa tacno izracunatim efektom. Jer kad provociras u vrijeme Pune stabilnosti, postoji realna opasnost da te apsolutno niko ne primjeti; Ovako slava je zagarantovana. A sad sto se dodatno zagadi atmosfera u drustvu i sto ce neko mozda i da strada, umjetnika ne brine, jer on radi u ratu, kao da je mir???!!

  Ime: Anonimni posjetilac
  18.01.2013 23:26
  Plakat je vise kitsch nego umjetnost i treba ga svakako ukloniti sa javnih mijesta, ali onda treba ukloniti i Mileta Kiticha koji je u tom pogledu jos gori. Dozvoljavati razne Cile, Mile, Seke i Dragane a zabranjeivati ovaj plakat je nedosljedno. Hajde neka ova intervencija u razuzdanu mastu nazovi-umjetnika bude uvod u jos opsezniju intervenciju u svijet "estradne umjetnosti".
  Predstava neka se izvede sa nekim boljim plakatom, mada joj nakon ovog skandala plakati nisu ni potrebni, a to su autori plakata vjerojatno i htjeli postici izazivanjem skandala po svaku cijenu. FIlm je gledljiv ali nepamtljiv sto govori dosta o njegovom kvalitetu, a tesko da predstava moze biti ista bolja. Mozda ako su opet uspjeli dobiti Ninu Violic da se skine, ali tesko da ona moze ista bolje izgledati danas nego prije koju godinu.

  Ime: Ivan
  18.01.2013 21:45
  Zar ovaj covek ne razume sta se dogadja ili se pravi blesav? Mozda da se bavi novinarstvom, a ne pcelama!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  18.01.2013 22:02
  A, šta se to događa?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.