Dostupni linkovi

Slijepčević: Umjetnici su prepušteni sami sebi


Nebojša Slijepčević, foto: factum.com.hr
Nebojša Slijepčević, foto: factum.com.hr
Tokom ovogodišnjeg ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, u sedam dana bit će prikazano više od 180 raznovrsnih priča iz cijeloga svijeta. Festival otvara dokumentarac "Gangster te voli" zagrebačkog reditelja Nebojše Slijepčevića o bračnom posredniku iz Imotskog, koji je ostavio posao parketara i posvetio se spajanju usamljenih muškaraca i žena. Redatelj Slijepčević je autor više međunarodno nagrađivanih filmova, a svaki od njih je, uglavnom, rezultat individualnog truda i novca.

„U Hrvatskoj je nemoguće isfinancirati imalo ambiciozniji dugometražni dokumentarni film, jednostavno se nemaš kome obratiti“, ističe za RSE redatelj Nebojša Slijepčević.

„Naš film prati našeg Gangstera, glavnog junaka, u pokušaju da nađe partnera jednoj 30-godišnjoj samohranoj majci iz Bugarske, koja se zatekla u Hrvatskoj i želi se udati za Hrvata. Ali, to se pokazuje puno težim, no što bi čovjek očekivao", dodaje.

Nakon premijere u Zagrebu, dugometražnu dokumentarnu komediju o ljubavima u XXI stoljeću, koja razotkriva probleme tradicionalno odgojenih muškaraca i žena u suvremenom društvu, prema svemu sudeći, čeka vrlo obećavajuća europska i svjetska promocija:

„Postoji jako velik interes festivala, čak i onih najvećih svjetskih festivala, tako da smo, trenutno, u nekim slatkim mukama i odlučujemo gdje ćemo film prije prikazati. Ne smijem nikoga imenovati jer uvijek je takav dogovor s festivalima, da oni moraju prvi izaći sa svojim programom. Imamo već potvrđene neke, jako dobre projekcije", kaže redatelj.

Slijepčević je poznat po sjajnim epizodama dokumentarne TV-serije „Direkt“ i dokumentaracu „O kravama i ljudima“, koji je režirao sa Zrinkom Matijević-Veličan, a zadnju značajniju međunarodnu nagradu osvojio je prošle godine na filmskom festivalu u Sarajevu:

„To je Muški film, kratki dokumentarni film, isto, u cijelosti napravljen vlastitim snagama, u produkciji Restarta, producentice Vanje Jambrović i mene, kao redatelja, snimatelja, montažera i scenarista. Film je 2012., u Sarajevu, odnio nagradu za ljudska prava, što je ogromna nagrada na Sarajevskom filmskom festivalu. To je bila i jedina nagrada hrvatskom filmu prošle godine", navodi Slijepčević.



Oni koji poznaju rad 39-godišnjeg Nebojše Slijepčevića kažu da ih neće iznenaditi i nove međunarodne nagrade, ali samo on zna kako je, svaki put iznova, teško iznaći sredstva, koliko osobnog truda i odricanja je potrebno za realizaciju umjetničke ideje.

„Da, vrlo, vrlo teško jer tokom rada na filmu, jednostavno si prepušten sam sebi, niotkuda pomoći, iako nitko od nas, koji smo radili na filmu, nismo početnici, nismo baš potpuno neafirmirani“, kaže redatelj.

Jedina institucija, nastavlja Slijepčević, koja s velikim entuzijazmom nešto čini, jest Hrvatski audiovizualni centar, ali i on raspolaže skromnim sredstvima:

„Mi smo dobili jedan početni dio sredstava od HAVC-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, a nakon toga sve je bilo na privatnim investicijama, na privatnom ulaganju, mojem osobno, zatim produkcijske kuće Restart, koja se maksimalno založila za proizvodnju tog filma. Tu je i producentica Vanja Jambrović koja je svoje novce uložila. Znači, mi smo to sve odradili u vlastitom aranžmanu. Tek kad je film uspio dobiti neku formu, dobili smo i strane televizije. To je bio ogroman uspjeh, ali do tog trena smo bili na čistini, prepušteni sami sebi. Sve se zapravo radi u kućnoj radinosti. Montažu, doslovce, imamo na kuhinjskom stolu.“

Dokumentarac Gangster te voli, cijeli je snimljen na području Splitsko-dalmatinske županije, pa se Slijepčević javljao i na natječaje koje je ta Županija raspisivala za financiranje kulturne proizvodnje, ali bezuspješno:

„Mi bi se prijavili i čekali, bez ikakvog odgovora. Prođe godina dana, a oni samo objave novi natječaj, bez ikakvih rezultata o prethodnom. Na inzistiranje moje producentice odgovorili su kako nam ne mogu reći tko je dobio novce, mogu samo reći da mi nismo dobili, a tko je dobio to je njihova tajna. Eto tako se javni novac raspoređuje i ništa ne znači kakav projekt imaš. Možeš imati genijalan, super projekt, ali kriteriji su drugačiji. Natjecali smo se i u gradu Splitu, ali novac za dokumentarni film je dobila udruga Torcida, navijači Hajduka, za koju se može reći da je sve prije, nego li profesionalni filmski producent.“

Dokumentarista Slijepčević, najodgovornijom drži javnu televiziju, koja ne ispunjava svoju zadaću:

„Hrvatska televizija bi trebala podupirati umjetničke projekte, a ona sve nas, autore dokumentarnog filma, stavlja u situaciju da moramo smanjiti svoje autorske ambicije na minimum, ili čak ispod profesionalnog minimuma, ili moramo tražiti druge načine financiranja, a to je uglavnom inozemstvo. I, mi smo se u realizaciji filma Gangster te voli, potpuno morali okrenuti inozemstvu, tako da je 80 ili 90 posto novaca za proizvodnju tog filma došlo, ili će još doći, iz stranih izvora. Naravno, to nije nešto što se može nazvati bilo kakvim zadovoljavajućim sistemom za hrvatski film“, zaključuje Slijepčević.
XS
SM
MD
LG