Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 12:44 CET

  Hrvatska

  Slavonski Brod: I dalje muke zbog prekograničnog zagađenja

  Granični prelaz između BiH i Hrvatske preko Save kod Slavonskog Broda.
  Granični prelaz između BiH i Hrvatske preko Save kod Slavonskog Broda.
  I u novoj godini nastavlja se zagađivanje zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Hrvatska država svojim nereagiranjem pristaje da cijeli jedan grad bude kolateralna šteta trke za profitom ruskog vlasnika bosanskobrodske rafinerije, kažu ekolozi, koji tvrde da je glavni uzrok zagađenja teška sibirska nafta koju ruski vlasnik rafinerije  prerađuje u zastarjelim postrojenjima.

  Više ne puše južina, pa stanovnici Slavonskog Broda mogu otvoriti prozore i pustiti djecu da se igraju u dvorištima i parkovima. Međutim, posljednjih dana koncentracija štetnih tvari i intenzivni smrad koje vjetar donosi iz postrojenja Rafinerije nafte Brod u BiH bili su izuzetno snažni, a u nekim segmentima i sa najvišim do sada zabilježenim vrijednostima, i po nekoliko puta višim nego što zakon dopušta. 

  „Nevolje građana Slavonskog broda započele su oko Božića, kada su koncentracije pojedinih štetnih tvari u zraku, pogotovo benzena, bile oko 30 mikrograma po kubičnom metru, znači bile su šest puta veće od dozvoljenih. Taj trend se nastavio do utorka, kada su bile i enormne koncenstracije SO2“, kaže za RSE dopredsjednik brodske ekološke udruge „Zemlja“ Branko Skoković.

  Čini se da i dalje zdravlje stanovnika Slavonskog Broda ovisi isključivo o smjeru vjetra, a ne o kvaliteti nafte, kvaliteti postrojenja u bosanskobrodskoj rafineriji ili postupcima hrvatskih vlasti da ih zaštite.

  Slavonskobrodski hiphoper Darko Mrvelj Mrlle, poznat po svom spotu „Truju nas“  o životu Brođana u smradu, za naš radio kaže kako je zakazala – hrvatska država.

  "Tu je hrvatska Vlada trebala odigrati najveću ulogu, ali nisu napravili ništa. Nadam se da će netko uspjeti napraviti nešto po tom pitanju. U Brodu je situacija katastrofalna po svim segmentima u životu – od  novaca do ljubavi. Katastrofa k’o u cijeloj Hrvatskoj, ali mislim da je u Brodu najžešće“, kaže Mrvelj.

  RSE: I onda još kao šlag na tortu dođu mirisi iz Bosanskog Broda, jel?

  Mrvelj: Tako je.

  Krivnja države

  Ipak, nije baš da resorno hrvatsko ministarstvo ništa ne radi. Zatražen je sastanak sredinom veljače sa kolegama iz Bosne i Hercegovine kako bi se potpisao sporazum o zaštiti okoliša i održivom razvoju, a upravo danas se otvaraju ponude za instaliranje još jedne mjerne stanice za štetne tvari u Slavonskom Brodu. 

  Vjeran PiršićVjeran Piršić
  x
  Vjeran Piršić
  Vjeran Piršić
  Ekolozi međutim već dulje vrijeme upozoravaju da je glavni razlog onečišćenja teška sibirska nafta, ali da hrvatska država iz financijskih interesa ne želi stopirati njezin dovoz u rafineriju hrvatskim naftovodom, da ruski vlasnik bosanskobrodske rafinerije ne modernizira postrojenja, jer bi mu to smanjilo profit, i da je jedini koji tu može i mora nešto napraviti – hrvatska država. 

  „Nevjerojatan je način na koji reagira hrvatska država! Ja razumijem da ruski vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu želi maksimirati svoj profit, i zato koristi neadekvatnu naftu i starija postrojenja. On usput žrtvuje i zdravlje tisuća i tisuća građana. Odluka da se jedan cijeli grad i njegova okolica žrtvuju kao kolateralna šteta u svrhu maksimizacije profita pokazuje da je država potpuno izgubila svoj smisao – omogućiti zdravlje i prosperitet građana“, kaže za RSE predsjednik ekološke udruge „Eko Kvarner“ Vjeran Piršić.

  Slavonskobrodski ekolozi nadali su se da će podizanje problema na međudržavnu razinu pomoći da brđani prestanu živjeti u smradu i zagađenom zraku. Kako to – čini se – zasada nije slučaj, Branko Skoković najavljuje i internacionalizaciju cijelog slučaja:

  „Kako državni organi  - Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo zdravlja – nisu poduzimali potrebne aktivnosti na sprečavanju tih negativnih trendova (možda i jesu, ali iz ovih parametara se vidi da ništa nisu postigli) , inicirali smo prikupljanje potpisa da se ide prema  Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.“

  Za sada je u Slavonskom Brodu dobro. Do nove južine.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.