Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 01:59 CET

  Srbija

  Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu, skinuta tajnost sa platforme

  Rasprava u Skupštini Srbije o Predlogu rezolucije o Kosovu, 12. januar 2013.
  Rasprava u Skupštini Srbije o Predlogu rezolucije o Kosovu, 12. januar 2013.
  Skupština Srbije usvojila u nedelju nešto iza ponoći i nakon celodnevne žustre rasprave Rezoluciju o Kosovu koju je podržala većina stranaka. Prije toga, Vlada Srbije je skinula oznaku tajnosti sa Platforme o Kosovu.

  U rezoluciji, koju su podržale sve stranke osim LDP-a, LSV-a i DSS-a i samostalnog poslanika Rize Haljimija i za koju je glasalo 175 poslanika dok je 19 bilo protiv, se navodi da je Srbija kada je u pitanju dijalog sa Prištinom „spremna na dodatne ustupke, ali ne na ugrožavanje državnih i nacionalnih interesa”.

  Navodi se i da Srbija pristupa dijalogu sa Prištinom, svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

  Premijer Ivica Dačić je, obrazlažući dokument, poslanicima poručio da je Srbiji potrebna pragmatična politika, a da će se u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

  „O Kosovu ne možemo više da pričamo na nivou mita i bajki, nego teških činjenica. Ne može naš predsednik na Kosovo na proslavu Božića. Istina je da mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, ali neko drugi vlada najvećim delom Kosova i sa njim moramo da nađemo rešenje. Da to rešenje zadovolji i Srbe i Albance. Zato Vlada i predsednik Srbije ne predlažu samo tekst rezolucije i platforme, već žele da nađemo i rešenje", rekao je Dačić.

  Usvajanju Rezolucije prethodila je burna rasprava, a Demokratska stranka povukla je amandman na Predlog rezolucije, po kome bi se u obrazloženju Rezolucije uvrstila izvorna platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a koja je predviđala prekid dijaloga sa Prištinom.

  Prema rečima šefa poslaničke grupe te partije Borislava Stefanovića, DS se odlučila da odustane od amandmana nakon što je od premijera dobila obećanje da će sa platforme za pregovore biti skinuta oznaka tajnosti.

  Premijer je novinarima u Skupštini Srbije nakon sednice Vlade rekao da je skidanje tajnosti sa platforme dogovoreno sa šefovima poslaničkih grupa.

  "Nema tajni, razlika je u svega dva pasusa. Platforma će biti objavljena na sajtu vlade", rekao je Dačić.

  Dačić je nekoliko dana pre usvajanja Rezolucije istakao je da Beograd prvi put nudi rešenje za izlazak iz dosadašnjeg paralelizma institucija na Kosovu.

  ”Ono što nam je potrebno jesu srpske institucije koje priznaju svi učesnici pregovaračkog procesa pod okriljem EU”, rekao je predsednik srpske vlade, ali nije iznosio detalje o tome koliko autonomno bi te institucije na Kosovu mogle da rade.

  Dačićeva izjava da Beograd rezolucijom predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu otvorila je pitanje da li to Beograd nagoveštava ukidanje svojih insititucija na Kosovu.

  Za predstavnike Srba sa severa Kosova termin paralelizam institucija koji je upotrebio premijer, prema rečima jednog od njih, Marka Jakšića, znači samo jedno.

  „Mi smo prvi put počeli da nazivamo institucije države Srbije tzv. paralelnim institucijama što mislim da vodi ka tome da sve što miriše na državu Srbiju mora da nestane sa Kosova i Metohije ako želimo da dobijemo datum za početak pregovora sa EU“, rekao je Jakšić.

  Međutim, predsednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun je kazao da nakon usvajanja Rezolucije u parlamentu srpske institucije na Kosovu nastavljaju da žive, ali da bi se u jednom trenutku ako bi bio postignut dogovor sa Prištinom moglo govoriti o preformatiranju postojećih sprskih institucija u nešto što Beograd sada zove zajednica sprskih autonomnih opština.

  „Ali dok god se ne postigne dogovor, a pregovori mogu da traju mesec dana, godinu ili deset godina, neće biti nikakvog gašenja srpskih institucija. Njihovo preformatiranje se isključivo podrazumeva i očekuje samo onda kada bude eventualno postignut konačni dogovor između Prištine i Beograda i kada bude promenjen Ustav Kosova u koji bi ušlo ono što je dogovoreno“, navodi Drecun.

  Za razliku od ranijeg perioda Beograd sada pristaje da razgovara o paralelizmu institucija na Kosovu o čemu svedoče reči premijera Dačića da Srbija predlaže „rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti“.

  "Potrebne su nam institucije koje priznaju i Beograd i Priština“, rekao je Dačić o Rezoluciji.

  Burna rasprava

  Tokom burne rasprave potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da ga je "baš briga" da li će poslanici Demokratske stranke podržati Predlog rezolucije o Kosovu, ocenivši da je stav te partije neodgovoran i neozbiljan. Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija, je na predlog Tomislava Nikolića, pokušala da dobije široku podršku u parlamentu za rezoluciju, čemu se on lično protivio.

  U svojoj reakciji, predlagač u ime Demokratske stranke i ministar za Kosovo u bivšoj vladi Goran Bogdanović naglasio je da je svrha amandmana, koji je predložila, pa povukla njegova stranka, bila da se javno pokaže da li vlast stoji iza platforme koju su Srbi sa Kosova prihvatili. Drugi cilj njihovog predloga bio je da se utvrdi postoji li državna platforma za Kosovo.   

  Nakon izlaganja premijera, proglašena je bila pauza u zasedanju, tokom koje su šefovi poslaničkih grupa razmatrali amandmane Demokratske stranke, među kojima i onaj, koji je, prema rečima Dačića, izazvao „čitavu uzbunu“.

  Platforma čije su integrisanje u Rezoluciju predlagali poslanici DS-a je, podsetimo, između ostalog predviđala i mogućnost prekida tehničkih razgovora s Prištinom, što je kasnije izbačeno iz teksta.

  „Ako ćete vi dame i gospodo iz Demokratske stranke u tom slučaju glasati za ovu rezoluciju – ako se prihvati vaš amadman, spreman sam da u ime vlade o tome razgovaram. Spreman sam, ali želim da svi znaju da je to vaša nova politika. Vaš amandman je gotovo istovetan sa amandmanima DSS-a i sa zahtevima SRS-a. Vlada će ga prihvatiti ukoliko to doprinosi konsenzusu u Srbiji", poručio je Dačić.

  Predlog DS-a, koji je ocenjen kao suprotan od politike za koju se ova, danas najveća opoziciona, do skoro vladajuća partija, zalagala dok je bila stožer vladajuće koalicije, objasnio je njihov šef poslaničke grupe i pregovarač bivše vlade sa Prištinom Stefanović. Reč je, kako tvrdi, o političkom manevru čija je svrha bila da vlada Srbije „pokaže svoje pravo lice“.

  „Cilj našeg amandmana je da se vlada najzad istera na čistac i pokaže da je platforma predsednika Nikolića, koja je nama ponavljam, neprihvatljiva – nešto što ne postoji u bilo kakvom političkom ili pravnom opticaju. Prema tome, DS želi da se usvoje svi njeni amandmani, a najvažniji od svih je amandman na tačku 1 koji traži da se pozivamo na platformu za vođenje političkog dijaloga. S obzirom da je ta platforma nepoznata da niko ne zna kako izgleda i da suštinski u ovoj zemlji postoje dve platforme, pored svega drugogo što oni govore – ukoliko vlada prihvati sve naše amandmane, mi ćemo povući amandan poslanika Bogdanovića koji je tražio da se platforma predsednika stavi u obrazloženje", naveo je Stefanović.

  Takav stav Stefanovića naišao je na oštru kritiku savetnika predsednika Srbije Marka Đurića, koji amandman DS-a vidi kao “kopernikanski obrt" u politici te stranke prema Kosovu.

  „Ovo je fundmamentalna promena odnosa prema pitanju dijaloga u Briselu i čitavom nastavku daljeg političkog procesa i zbog toga je neophodno da se vlada Srbije izjasni o ovom predlogu. Po onome što je moglo da se čuje iz reči premijera, vlada je spremna da se izjasni o amandmanu DS-a. Mi smo sigurni da DS ozbiljno pristupa radu Skupštine, te da se ne može očekivati da oni zbog dnevno političkih igrarija možda pod pritiskom međunarodne zajednice povuku amandman koji su podneli", ocenio je Đurić.

  Zasedanje Parlamenta, pratile su i najave protesta ultradesničara okupljenih u pokretu "Nikad granica", kao i nacionalističke vanparlamentarne Srpske radikalne stranke.

  Policija je oba skupa zabranila, ali su se radikali ipak okupili ispred Skupštine, oko koje su bile razmeštene pojačane policijske snage.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: kalimero
  13.01.2013 13:07
  Drzava medju sljivama poput cirkusa monti pajton... Iz dana u dan sve vise i vise propadamo i tonemo u sve vecu bedu, a cirkusanti u skupstini provode vreme lelemudanjem o kojekakvim platformama i rezolucijama kojekavkog master- diplomac kazandzije tkz preCednika... Zalosno!!! Za sta mi placamo porez?!

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.01.2013 07:01
  Toliko sati raspravljati o unutrasnjim stvarima druge drzave.Praviti probleme u drugoj drzavi.Koji su to bolesnici.I sinoc Ivica Dacic kaze nije Milosevic nikoga napadao nego branijo srbiju dvedeseti godina.Pa koja je to republika bivse nam drzave napala srbiju?Naprotiv srbija napadala sve.Presjednik Srbije se hvali kako je ucestvovao u ratovima i stim se ponosi isao drugome praviti zlo i stim se ponosi.Boze kakva je to sredina i kud idu dalje videli dalje od nosa.

  Ime: Mister x
  13.01.2013 00:56
  Smjesan je ovaj parlament Srbije i skupstina sa njom ,sa raznoraznim tipovima .paorskog opredeljenja,(osim LDP)o cemu oni raspravljaju majketi?to oni tako ko nesto bitno za srbiju razglabaju li razglabaju? nema se vise vremena gospodo to je izgubljena stvar sto se tice Kosova, slobodan milosevic je to shvatio odavno,, ne kontam niko od njih i ne trazi da se bavi tom temom da se prizna kosovo? to nigdje ne pise vec su sami nesto se ko uzvrtili kao donose neke odluke ,vjeruj te mi nigde to nikoga ne interesuje ,koja je to vlada ili novina objavila nesto oko toga ? ni jedna relevantna naravno ,vec samo srbijanska stampa ko u vrijeme 90 kad su lazima i bobasticnim naslovima trovali region i kad su ufaceni na djelu pokusavaju neke nove taktike ..a jadan narod misli sve istina sto govore i pali se na njihove fore i fazone..boze me sacuvaj te drzave i ogromnog vecinskog srpskog zivlja koje je u debeloj zabludi po svim znacajnim stvarima ..danasnji srbi su na nivou jedne albanije iz 70 god ,,dno dna politicke naobrazbe.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.01.2013 11:58
  Neznaju drugo nista raditi pa naklapaju.

  Ime: Tangerine Dream Grad: Outer Space
  12.01.2013 21:09
  Opozicija zna sadrzaj Platforme. Sasvim je sigurno i da predstavnici Republike Kosovo znaju sadrzaj te Platforme. Pitanje je ko ne zna njen sadrzaj? Jedino prost svet u Srbiji je uskracen za sadrzaj te Platforme.
  Odgovor

  Ime: Milojko -Nis Grad: prost svet
  13.01.2013 02:06
  Kada bi znao da ce sadrzaj tkz platforme za vec nezavisnu Republiku Kosovo stvoriti mogucnost da se nadje zaposlenje za barem 1000 ljudi u Beogradu i Srbiji ili resi stambeno pitanje za barem 100 porodica u Srbiji ili se povecaju penzije-penzionerima...zivo bih se zainteresovao za skrabanje koju neko naziva nekom tkz platformom. Da je mogao Milosevic nesto da uradi ne bi ovima ostavio nista. To dobro zna Dacic. Na kraju smo dobili nezavisno Kosovo..i neku nazovi platformu koju mogu da okace macku o rep.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  12.01.2013 19:01
  Prica sa Kosovom je odavno zavrsena samo se veci broj delegata u skupstini Srbije prave ludi da to ne znaju. Milosevic je proglasio nezavisnost Kosova kada je juna meseca 1999 god u Kumanovu potpisao kapitulaciju Srbije. Ovo sada je zamajavanje i bacanje prasine u oci ojadjenom i osiromasenom narodu Srbije.Narodu koji jedva prezivljava i kome je puna kapa prica o Kosovu koja traje vec zadnjih 20 godina i na koje je Milosevic stavio tacku 1999 god u Kumanovu. Ili se ovi u parlamentu Srbije prave ludi.... ili mi svi ostali.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica

  CG deo evropskog sistema pravosudne saradnje

  Sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju EUROJUST potpisan je danas u Briselu, čime je Crna Gora postala sastavni dio evropskog sistema pravosudne saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.