Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:03 CET

  Kosovo

  Skupština Kosova održala svečanu sednicu povodom povratka Haradinaja

  Ramush Haradinaj ispred spomenika Zahiru Pajazitiju, 30. novembar 2012.
  Ramush Haradinaj ispred spomenika Zahiru Pajazitiju, 30. novembar 2012.
  Skupština Kosova održala je i petak svečanu sednicu povodom povratka Ramusha Haradinaja, kog je Haški tribunal proglasio nevinim, oslobodivši ga svih optužbi za ratne zločine. 

  Predsednik Skupštine Jakup Krasniqi je tom prilikom rekao da se ne može podvući paralela između borbe Kosova za slobodu i srpske borbe za okupacijom.

  “Neiscrpljujući napori, ovoliko godina posle rata, da se podvuče paralela između rata srpskih kriminalnih šovinista i oslobodilačke borbe vojske i naroda Kosova, bili su i ostali beskompromisni i logički, a i po međunarodnoj pravdi”, kazao je Krasniqi.

  U svom kratkom obraćanju, Haradinaj je kazao da je spreman da sarađuje sa svima koji žele da vode Kosovo napred.

  “Obećavam vam da ću biti veoma oprezan u radu sa svima vama kako bi smo postigli kvalitet u zemlji, u demokratiji, funkcionisanju države, i u svim oblastima koje preokupiraju građane naše zemlje. Neće biti lako, kao što to nije bilo ni do sada, ali bi vas zamolio da se osećate sada jačim jer imate još jednog kolegu”, kazao je Haradinaj.

  Pre svečane sednice, lider Alijanse za budućnost Kosova posetio je grob pokojnog predsednika Ibrahima Rugove, kao i spomenik jednog od ubijenih vojnika OVK-a, Zahira Pajazitija. Njega je takođe dočekala i predsednica Atifete Jahjaga.

  Haradinaj u petak nije govorio o njegovoj pozicji u slučaju da se Alijansa priključi Thaçijevoj vladi, iako je to jedna od najpopularnijih tema u medijima. On je međutim obećao kvalitetnije upravljanje na Kosovu.

  “Radiću sa svakim čovekom na Kosovu kako bi poboljšali kvalitet upravljanja i razvoja u zemlji. To se može postići samo ukoliko se svi posvetimo tome”, kazao je on.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.