Dostupni linkovi

Skupština Kosova iduće nedelje možda i o specijalnom sudu


Pripadnici EULEX policije
Pripadnici EULEX policije
Na vanrednoj sednici Predsedništva Skupštine Kosova, za sredu 23. april, zakazana je sednica Skupštine na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka – produžetak mandata misiji EULEX. Međutim, ukoliko na vreme stigne međunarodni ugovor kojim treba da se formira i specijalni sud, Skupština će razmatrati i to, izjavio je za RSE, Petar Miletić, član predsedništva Skupštine.

Inače, predsedništvo Skupštine se sastalo odmah pošto je Vlada Kosova usvojila Nacrt zakona o produžetku mandata misiji EULEX, ali s izmenjenim ovlašćenjima.

Ministar pravde Hajredin Kuci kazao je da ovaj nacrt zakona ima za cilj izmenu i dopunu zakona koji su u vezi mandata misije EU za vladavinu parava na Kosovu.

“Ovim zakonom se predviđa da institucije u oblasti reda i zakona predvode domaći predstavnici. To podrazumeva da će i na čelu specijalnog tužilaštva Kosova biti domaći tužilac. Složili smo se da sudije u tročlanim sudskim većima čine dvoje lokalnih sudija i jedan međunarodni, u svim slučajevima koji će se razmatrati na Kosovu. Predmete od 15. aprila neće više preuzeti tužioci EULEX-a, a bez ovlašćenja domaćih tužilaca”, kazao je Kuci.

On je dodao da će se sudije i tužioci EULEX-a imenovati na osnovu predloga Tužilačkog i Sudskog saveta Kosova, uz dekret predsednice Kosova. EULEX više neće imati izvršna ovlašćenja o pokretanju postupaka, već će se raspodela vršiti od domaćih sudija i tužioca.

“Uveren sam da će ove promene pozitivno uticati na podizanju naših kapaciteta, ali pozivam naše sudije i tužioce da to uzmu sa velikom odgovornošću, jer je ovo dodatna odgovornost”, naveo je Kuci.

On je dodao da ovo predstavlja obostrani sporazum između Vlade Kosova i EULEX-a. Takođe, na osnovu ovog nacrta, konačno okončanje mandata misiji EULEX predviđeno je za 15. jun 2016. godine.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga prošle nedelje je u pismu upućenom visokoj predstavnici EU Catherine Ashton zatražila produžetak mandata misije EULEX-a, te je iznela potrebu za osnivanjem suda Kosova sa sedištem unutar i van zemlje, a koji bi se bavio optužbama iz izveštaja Saveta Evrope.
XS
SM
MD
LG